Κορωνοϊός: Η ΕΕ θα αγοράσει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Novavax

Κορωνοϊός: Η ΕΕ θα αγοράσει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Novavax

Η Novavax είναι η έβδομη εταιρία προμήθειας εμβολίων κατά του κορωνοϊού με την οποία θα συνάψει η ΕΕ συμφωνία

novavax
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου της κατά του κορωνοϊού. Η προβλεπόμενη σύμβαση με τη Novavax θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα μπορούν να αγοράσουν ακόμα έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Η σημερινή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με τη Novavax προστίθεται σε ένα ήδη εξασφαλισμένο ευρύ φάσμα εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο πακέτο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ανακοινώνω με ιδιαίτερη χαρά ότι συνεχίζουμε να διευρύνουμε το πακέτο διαφορετικών εμβολίων μας. Το σημερινό βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας με τη Novavax καταδεικνύει τη δέσμευση της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι διερευνούνται όλες οι πιθανές επιλογές για την πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Η πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια θα οδηγήσει σε επαρκή κάλυψη για την εξάλειψη της πανδημίας».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Σύντομα θα προσθέσουμε ένα έβδομο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο στο πακέτο των εμβολίων μας, αυξάνοντας συνεπώς τις πιθανότητες να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμα να αρχίσουν να διανέμουν μερικά από αυτά ήδη από τις αρχές του 2021, μόλις αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο εμβολιασμός θα καθορίσει τον τρόπο ζωής και εργασίας μας το 2021. Καθώς οδεύουμε προς την εορταστική περίοδο, ζητούμε από τους πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της πανδημίας. Όλοι πρέπει να παίξουν το ρόλο τους ώστε να αποφευχθεί η πιθανή αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς περιμένουμε το εμβόλιο».

Η Novavax είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλια επόμενης γενιάς για σοβαρές λοιμώδεις νόσους. Το εμβόλιό τους είναι εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Η Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέτσας: Επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα τις ημέρες των εορτών

Οι κατάσκοποι στο Καστελόριζο: Κατέγραφαν πόσοι φρουρούν το νησί, πότε αλλάζουν και κινήσεις υποβρυχίων

Βίαιος και με πισώπλατο χτύπημα ο θάνατος του 42χρονου επιχειρηματία στη Νιγρίτα – Τι είπε ο ιατροδικαστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης