Τζοάννα Χάρκορτ-Σμιθ: Έφυγε η ψυχεδελική μούσα που λάτρεψε τον «αρχιερέα του LSD»

Τζοάννα Χάρκορτ-Σμιθ: Έφυγε η ψυχεδελική μούσα που λάτρεψε τον «αρχιερέα του LSD»

Ο παθιασμένος έρωτας με τον Τίμοθι Λίρι, τα ψυχεδελικά «ταξίδια» η φυγή από την Ελβετία, η σύλληψη στην Καμπούλ, το τέλος της σχέσης και ο Βουδισμός

johanna-hartcourt-smith-0
Λένε ότι όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή και η Τζοάννα Χάρκορτ-Σμιθ έζησε μια τέτοια στιγμή στην Ελβετία εκείνο το βράδυ στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Ο τότε σύντροφός της Μισέλ Οσάρ, έμπορος όπλων, είχε τη φαεινή ιδέα σε ένα πάρτι να την συστήσει στον διαβόητο Τίμοθι Λίρι, τον πρώην καθηγητή του Χάρβαρντ.

Αυτόν που λάτρεψε τα ψυχεδελικά ταξίδια με το LSD τόσο, ώστε να κάνει πειράματα για την δράση του με φοιτητές του πανεπιστημίου μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 60.

Τελικά έχασε τη θέση του και συνέχισε τις acid φυγές του με το ναρκωτικό που έγινε διάσημο και γέννησε μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από τα τρία γράμματά του.

Εκείνο το βράδυ στην Ελβετία, η Τζοάννα μια κακομαθημένη socialite που έκανε συχνά τα «ταξίδια» της με LSD και συναγελαζόταν τους Ρόλινγκ Στόουνς, τον playboy Γκίντερ Ζακς και τον Αγά Χαν, γοητεύθηκε από τον μύθο που ήδη είχε χτίσει ο Λίρι.

Δραπέτης πλέον -είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών και απέδρασε μετά την καταδίκη του σε δέκα χρόνια φυλάκισης το 1970- έφυγε από την Αμερική αναζητώντας μια χώρα που δεν θα μπορούσε να τον εκδώσει.

Η γοητευτική νεαρή που είχε ήδη δύο γάμους με ισάριθμα διαζύγια στο κοινωνικό παλμαρέ της γοητεύθηκε άμεσα από τον νονό των ψυχεδελικών 60’s.

Ο τελευταίος ετοιμαζόταν για το τρίτο του διαζύγιο, αφού η σύζυγός του Ρόζμαρι τον εγκατέλειψε μόλις προσγειώθηκαν στην Γενεύη.

Είχε βαρεθεί το κυνηγητό από το FBI που ήταν στο κυνήγι του ανθρώπου που ο Ρίτσαρντ Νίξον χαρακτήρισε ως τον Νο 1 δημόσιο κίνδυνο για τη χώρα και την νεολαία της.

Κλείσιμο
Ο έρωτας με την Τζοάννα ήταν καταλυτικός, γεμάτος από συνεχή τριπαρίσματα με LSD, ατέλειωτο σεξ, πάρτι και έναν ανεπίσημο γάμο.



Η τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα ενός ξενοδοχείου με το ζευγάρι να εμφανίζεται «φτιαγμένο» με διάφορες ουσίες ενώ λίγο μετά αποφάσισαν να αφήσουν την Ελβετία.

Επέλεξαν την Καμπούλ του Αφγανιστάν στην οποία θα έφταναν μέσω Βιέννης και Βυρηττού, ετοίμασαν βαλίτσες και άφησαν την ηρεμία των ελβετικών καντονιών που δεν τους ταίριαζε καθόλου.

Όλα πήγαν καλά μέχρι την προσγείωση στην Καμπούλ, όπου για κακή τους τύχη συνελήφθησαν από κλιμάκιο του FBI πριν προλάβουν καλά-καλά να πατήσουν το πόδι τους και να θεωρήσουν τα διαβατήριά τους.

Το όνειρο του ζευγαριού να απολαμβάνει ελεύθερο τα φευγάτα ταξίδια με μαριχουάνα, όπιο και LSD τελείωσε με χειροπέδες για τον Λίρι και την αγαπημένη του.

Τα επισκεπτήρια και το τριπάκι

Το ζευγάρι τίθεται υπό κράτηση σε κρατητήρια της Καμπούλ μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διατυπώσεις για την επιστροφή τους.

Δεκαετίες μετά μιλώντας για εκείνες τις ημέρες η Τζοάννα Χάρκορτ-Σμιθ περιέγραψε πόσο άσχημα τους μεταχειρίστηκαν οι πράκτορες του FBI.

«Ο Νίξον ήθελε ένα πρωτοσέλιδο με μια τέτοια σύλληψη, λίγες ημέρες πριν την δεύτερη θητεία του» είπε μιλώντας για την οδυνηρή εμπειρία που βίωσε μαζί με τον μεγάλο της έρωτα.

timothy_1


«Μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης μας στις πιο βρώμικες συνθήκες, μας επέστρεψαν στις ΗΠΑ από μια χώρα με την οποία δεν είχαν συνθήκη έκδοσης. Δεν είχα διαπράξει κανένα έγκλημα και δεν έχω συλληφθεί μέχρι σήμερα για τίποτε παράνομο. Το σοκ του να με συνοδεύουν σε ένα ταξίδι όπου διασχίσαμε την μισή υφήλιο βαριά οπλισμένοι άνδρες, να είμαι 40 ώρες χωρίς ύπνο, και να βλέπω τον εραστή μου να επιστρέφει στην φυλακή, παραμένει μέχρι σήμερα μια τρομερή ανάμνηση».

Ερωτευμένη παράφορα με τον αρχιερέα του LSD έμεινε δίπλα του για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να κουραστεί από μια ζωή εντελώς διαφορετική, από αυτή στην οποία είχε εντρυφήσει.

Τον επισκεπτόταν κάθε εβδομάδα στην φυλακή, του έδινε κουράγιο και μετακινιόταν συνεχώς για να είναι κοντά του, αφού κατά την έκτιση της ποινής του μεταφέρθηκε σε 26 διαφορετικές φυλακές.

Στα απομνημονεύματά της που εκδόθηκαν πριν από εφτά χρόνια η Τζοάννα με τίτλο «Μια ψυχεδελική ιστορία αγάπης», ισχυρίστηκε ότι μετέφερε λαθραία LSD στη φυλακή τοποθετώντας μια διαφανή καρτέλα στον αφαλό της.

«Ένιωσα ενθουσιασμένη. Έκανα λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας», γράφει στο συγκεκριμένο κεφάλαιο και συνεχίζει. «Άκουσα τον ήχο από τις βαριές μεταλλικές πόρτες και ο Τίμοθι εμφανίστηκε ντυμένος με την πορτοκαλί φόρμα. Μας άφησαν να αγκαλιαστούμε και να ανταλλάξουμε ένα φιλί στην αρχή της επίσκεψης. Είχα μετακινήσει το τριπάκι από τον αφαλό στο στόμα μου και το πέρασα απαλά από τη γλώσσα μου στο δικό του».

Τα έξι χρόνια που ο Λίρι ήταν στη φυλακή, η αγαπημένη του τον βοήθησε να δημοσιεύσει έξι βιβλία γύρω από τα ψυχεδελικά του ταξίδια, ενώ ταξίδεψε στην Αγγλία, την Ιταλία και στις ΗΠΑ, δίνοντας ομιλίες για την αποφυλάκισή του.

Ο χωρισμός, ο Βουδισμός και ο καρκίνος

Αυτή ήταν που τον έπεισε να γίνει πληροφοριοδότης του FBI ώστε να μειωθεί η ποινή της δεκαετούς κάθειρξης, κάτι που τελικά πέτυχε.
Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Τζοάννα είχε στρατολογηθεί από την CIA για να οδηγήσει τον Λίρι στην Καμπούλ, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Το 1976 το ζευγάρι ενώνεται ξανά και λίγο μετά θα αποκτήσουν έναν γιο, όμως δυο χρόνια αργότερα χωρίζουν και η Τζοάννα θα περάσει ένα διάστημα πάνω σε ένα παλιό ιστιοφόρο στην Καραϊβική.

Εκεί προσπαθεί να κόψει το ποτό και να γιατρέψει την πληγωμένη της καρδιά πριν επιστρέψει το 1983 στις ΗΠΑ καθαρή πλέον από τον εθισμό της στο αλκοόλ.



Τον επόμενο χρόνο μετακομίζει μόνιμα στην Σάντα Φε του Νιου Μέξικο ασπάζεται τον Βουδισμό και γνωρίζει τον Χοσέ Λούις Γκόμεζ Σολέρ, έναν μυστικιστή εξερευνητή.

Πορεύονται μαζί στην ζωή και όταν ο καρκίνος της χτυπάει την πόρτα η Τζοάννα δίνει μια μεγάλη μάχη, την πιο δύσκολη της πολυτάραχης ζωής της.

Θα την χάσει τον περασμένο Οκτώβριο αλλά ο σύντροφός της δημοσιοποιεί την είδηση ένα μήνα μετά, στον ιστότοπο που είχαν λέγοντας ότι η αγαπημένη του έφυγε γαλήνια μετά από μια γενναία μάχη.

Ο άνδρας που σημάδεψε την ζωή της πιθανότατα όσο κανείς άλλος, ο Τίμοθι Λίρι, είχε φύγει πρώτος το 1996 χτυπημένος από καρκίνο του προστάτη.

Το «ταξίδι» τους όμως ήταν σίγουρα «φευγάτο» από την πρώτη στιγμή που τα μάτια του αντίκρισαν τα δικά της και χάθηκαν αμφότεροι σε έναν μεγάλο έρωτα, από αυτούς που είναι καταδικασμένοι να μην διαρκέσουν πολύ.


Ειδήσεις σήμερα

«Ψυχολογικό τραύμα θόλωσε την κρίση μου» είπε 30χρονη δασκάλα που ασέλγησε σε 16χρονο

Ο «μαϊμού Μπραντ Πιτ» της έφαγε λεφτά τάζοντάς της γάμο κι αυτή μήνυσε τον... αληθινό Μπραντ Πιτ

Ευθανασία σε χιλιάδες βιζόν και στην Κοζάνη - Αγωνία για μετάλλαξη του ιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης