ΔΝΤ: Η Αφρική χρειάζεται 1,2 τρισ. δολάρια μέχρι το 2023 για να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού

ΔΝΤ: Η Αφρική χρειάζεται 1,2 τρισ. δολάρια μέχρι το 2023 για να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,5%, τουλάχιστον φέτος, ποσοστό που είναι «ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο» - Οι δεσμεύσεις από τους διεθνείς οργανισμούς και τους επίσημους διμερείς δανειστές καλύπτουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των αναγκών

imf
Οι χώρες της Αφρικής χρειάζονται χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2023 προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διευκρίνισε ότι προς το παρόν λείπουν περίπου 345 δισεκατομμύρια.

Οι δεσμεύσεις από τους διεθνείς οργανισμούς και τους επίσημους διμερείς δανειστές καλύπτουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των αναγκών, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένουν πάντα περιορισμένα, ανέφερε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην ομιλία της στη διαδικτυακή εκδήλωση «Κινητοποίηση υπέρ της Αφρικής».

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ εκτιμούσε το έλλειμμα χρηματοδότησης στα 44 δισεκατομμύρια, μόνο για το 2020. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι χώρες και οι θεσμοί να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν την Αφρική να ξεπεράσει την κρίση, συνέχισε.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η πανδημία δεν θα σταματήσει αν δεν ελεγχθεί προηγουμένως σε περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική. Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι τα κρούσματα στην ήπειρο αυτή ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,5%, τουλάχιστον φέτος, ποσοστό που είναι «ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από το 2021 αλλά το ΑΕΠ δεν θα φτάσει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση παρά μόνο το 2022. «Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η απώλεια θέσεων εργασίας μπορεί να προκαλέσουν μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών μέχρι και 12% φέτος», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. Κατά συνέπεια, άλλα 43 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιέλθουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Αφρική.

Το ΔΝΤ αύξησε σημαντικά την οικονομική βοήθειά του στην Αφρική, εκταμιεύοντας περίπου 26 δισεκ. δολάρια για περισσότερες από 40 χώρες φέτος, ποσό που είναι δεκαπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συνέδεσε όμως αυτή την κατεπείγουσα βοήθεια με τον όρο να χρησιμοποιηθούν οι πόροι αυτοί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Οι χώρες θα πρέπει να δημοσιεύουν τακτικά εκθέσεις για να αποδεικνύουν τη διαφάνειά τους.

Κλείσιμο
Το ΔΝΤ εκφράζει ικανοποίηση επειδή πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει σχετικούς νόμους και συγκρότησαν όργανα ελέγχου, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Γκάμπια.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ενέδρα με μολότοφ έστησαν Ρομά στον Ασπρόπυργο

Με τον 25χρονο που διασωληνώθηκε με κορωνοϊό συνομίλησε με βιντεοκλήση ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Συναγερμός στο Ιπποκράτειο – Δέκα κρούσματα στο προσωπικό μέσα σε μια εβδομάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης