Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συζήτηση για κορωνοϊό, Brexit και Ταμείο Ανάκαμψης

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συζήτηση για κορωνοϊό, Brexit και Ταμείο Ανάκαμψης

Έμφαση σε τρια συγκεκριμένα ζητήματα δίνει η Κομισιόν αναφορικά με την πανδημία, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν

ursula1
Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα και τελευταία ημέρα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητούν για την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και τον χειρισμό της πανδημίας της Covid-19.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε εκτενής αναφορά στην πανδημία της Covid-19, με την πρόεδρο της Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι ο βασικός στόχος είναι η περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να διασφαλιστεί οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο άπαξ και παρασκευαστεί.

Πανδημία Covid-19

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα της περασμένης άνοιξης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα. Πρώτον, στην πρόοδο στην παρασκευή εμβολίου καθώς πρόκειται για την μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν προσχωρεί σε συμφωνίες με παρασκευάστριες εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Δεύτερον, στην στρατηγική του εμβολιασμού, ήτοι ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα και τρίτον στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη – μέλη και την Επιτροπή ώστε να υπάρξει ένας ξεκάθαρος επιδημιολογικός χάρτης, με κοινά στοιχεία, για να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πως θα μετακινούνται εντός της ΕΕ

Ενιαία αγορά και ψηφιακός μετασχηματισμός

Αναφορικά με την ενιαία αγορά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι αφιερωμένη στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με σκοπό να υπάρξει μια ψηφιακή ευρωπαϊκή αυτονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα είναι πλήρως λειτουργική και συμβατή με το ελεύθερο εμπόριο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, παράλληλα με την ανάπτυξη των δικτύων 5G και την προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο όλες οι απομονωμένες περιοχές εντός της ΕΕ, θα χρειαστεί και πρόοδος στο ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού 'cloud' δεδομένων, καθώς και μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας, την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να τη να χρησιμοποιούν για μια σειρά από εργασίες, όπως το να πληρώσουν τους φόρους τους ή να νοικιάσουν ένα όχημα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ.

Προϋπολογισμός ΕΕ και Brexit

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν και για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (τον προϋπολογισμό της Ένωσης) και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ενημέρωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις με το Brexit, μετά τις νομικές διαδικασίες που δρομολογησαν οι Βρυξέλλες εναντίον του Λονδίνου για παραβίαση των όρων της Συμφωνίας Αποχώρησης, καθώς, αύριο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Ειδήσεις σήμερα:

Με το ΚΤΕΛ μετέφερε μισό κιλό κοκαΐνης από την Αθήνα στο Βόλο

Χαμός στο Twitter μετά την «βόμβα» του Τραμπ ότι έχει κορωνοϊό - «Χλωρίνη δοκίμασε;»

Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Καμία παράταση για τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης