ΗΠΑ: Εσωκομματικά πυρά κατά Τραμπ που πρότεινε αναβολή των εκλογών

ΗΠΑ: Εσωκομματικά πυρά κατά Τραμπ που πρότεινε αναβολή των εκλογών

«Φασιστική» χαρακτηρίζεται η πρόταση του Τραμπ για καθυστέρηση των εκλογών σημαίνοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών - Θεωρείται ότι η επιστολική ψήφος ευνοεί τους Δημοκρατικούς

trump_1111
Μπορεί ο Τραμπ να ποντάρει στην αναβολή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει νοθεία μέσω της επιστολικής ψήφου εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ωστόσο, κορυφαία στελέχη του κόμματός του, των Ρεπουμπλικανών, χαρακτήρισαν «φασιστική» την αντίδρασή του ζητώντας παράλληλα την άμεση απομάκρυνσή από τον Λευκό Οίκο.

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και Γερουσιαστές απέρριψαν ανοιχτά την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω του Twitter, υποστήριξε ότι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να καθυστερήσουν: μια κίνηση που ο πρόεδρος δεν θα είχε καμία εξουσία να κάνει γιατί το Σύνταγμα δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να ορίσει την ημερομηνία ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, από τη Νότια Καρολίνα δήλωσε στο CNN: «Δεν νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερα καλή ιδέα».

Την ίδια ώρα, ο Στίβεν Καλαμπρέζι - ανερχόμενος συντηρητικός και συνιδρυτής της «Ομοσπονδιακής Ένωσης» - δήλωσε ότι το αίτημα του Τραμπ για καθυστέρηση των εκλογών είναι φασιστικός.

Και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε την πρόταση Τραμπ περί αναβολής των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο MακΚόνελ είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου όπως έχει προγραμματιστεί. «Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως κι αν είναι στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου όπως έχουν προγραμματιστεί», τόνισε.

Η χώρα θρηνεί 1.529 νέους θανάτους

Κλείσιμο
Ο Τραμπ πρότεινε να καθυστερήσει τις εκλογές του Νοεμβρίου έως ότου «οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια».

Η βόμβα του Τραμπ ήρθε μετά την είδηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ είχε το χειρότερο τρίμηνο από ποτέ άλλοτε.

Σήμερα η χώρα του Αμερικανού προέδρου θρηνεί 1.529 νέους θανάτους από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό, όλο και περισσότερες πολιτείες εξετάζουν τη επιλογή της επιστολικής ψήφου ως έναν τρόπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι ευνοούνται οι Δημοκρατικοί

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι μέσω της επιστολικής ψήφου ευνοούνται οι Δημοκρατικοί και υπέβαλαν μήνυση σε πολλές πολιτείες για να σταματήσουν τη διαδικασία.

Εκτός από τα πυρά που δέχτηκε από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ο Τραμπ βρέθηκε στο στόχαστρο και του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. 

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι ο διάδοχός του είναι μια σοβαρή και επικείμενη απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

«Δεν θέλω να αναβάλω τις εκλογές», έγραψε στο τελευταίο tweet ο Τραμπ. «Θέλω να κάνω τις εκλογές. Αλλά επίσης δεν θέλω να περιμένω τρεις μήνες και μετά να ανακαλύψω ότι όλα τα ψηφοδέλτια λείπουν και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα. Αυτό θα συμβεί».



«Και όλοι το γνωρίζουν», πρόσθεσε. «Οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν. Οι ηλίθιοι μπορεί να μην το γνωρίζουν. Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να μιλήσουν γι 'αυτό. Αλλά το ξέρουν». 

Αυτό το τελευταίο tweet είναι φασιστικό και αποτελεί λόγο για την άμεση απομάκρυνση του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την απομάκρυνσή του τη Γερουσία, έγραψε ο Καλαμπρέζι σε συνέντευξή του στους «The New York Times».

Η δήλωση αυτή έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο Καλαμπρέζι ψήφισε υπέρ του Tραμπ το 2016 και θεωρείται κορυφαίο στέλεχος στη δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η εταιρεία στην οποία είναι συνιδρυτής, Ομοσπονδιακή Ένωση συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνηση Τραμπ για τον διορισμό δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακύρωσαν ποτέ τις εκλογές - ούτε καν σε περιόδους πολέμου - έτσι «σίγουρα δεν πρέπει καν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών του φθινοπώρου λόγω της ανησυχίας του προέδρου σχετικά με την επιστολή ψήφο, η οποία είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω του φόβου για την νόσο Covid-19».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόφαση σχετικά με την επιστολική ψήφο, εξαρτάται από κάθε πολιτεία και όχι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικαλούμενος το άρθρο 2 του Συντάγματος.

Σε άβολη θέση βρέθηκε όμως και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Απαντώντας προσεκτικά, τόνισε ότι: «Δεν πρόκειται να βγάλω νομική απόφαση εν ώρα πτήσης».

Νομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ένοικος του Οβάλ Γραφείου δεν έχει την εξουσία να καθυστερήσει τις εκλογές κι ότι με βάση το Σύνταγμα, η θητεία του εκάστοτε προέδρου λήγει τον Ιανουάριο.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασαν τις 670.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στον κόσμο

Στον Άρειο Πάγο το υλικό για την πρόταση παραπομπής του Παπαγγελόπουλου

Πέτσας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο» - Ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης