Μέρκελ για Brexit: Η Βρετανία πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες των χαλαρών δεσμών με την ΕΕ

Μέρκελ για Brexit: Η Βρετανία πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες των χαλαρών δεσμών με την ΕΕ

Σκληροί τόνοι από το Βερολίνο για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας – ΕΕ – Η Γερμανίδα καγκελάριος καθιστά τον εμπορικό συμβιβασμό λιγότερο πιθανό, ενώ δεν αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία 

merkel_tam
Ιδιαίτερα σκληρούς τόνους χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στη Βρετανία, ενόψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την τελική μορφή του Brexit.

Η Βρετανία θα πρέπει «να ζήσει με τις συνέπειες» του Μπόρις Τζόνσον, που απέρριψε το σχέδιο της Τερέζα Μέι για στενούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ μετά το Brexit, είπε η καγκελάριος, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας στο τέλος της χρονιάς.

Μετά από περίοδο τριών ετών, κατά την οποία η καγκελάριος έδειχνε ανοιχτή σε μια συμφωνία που θα διατηρούσε τις τρέχουσες εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια,με τις νέες της δηλώσεις αναφέρει ότι η πόρτα που οδηγεί σε έναν τέτοιο συμβιβασμό έχει κλείσει.

Σε συνέντευξή της σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων ευρωπαϊκών εφημερίδων, η Μέρκελ ανέφερε ότι «θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι εναπόκειται σε εμάς να καθορίσουμε τι θέλει η Βρετανία», καθώς αυτό είναι κάτι που η Βρετανία πρέπει να καθορίσει κι η Ευρώπη των 27 «θα ανταποκριθεί κατάλληλα».

Προτεραιότητα να σταματήσει η ύφεση

Η συνέντευξη έγινε λίγες ημέρες πριν η Γερμανία αναλάβει και επίσημα την προεδρία της ΕΕ ένα εξάμηνο. Η Μέρκελ έθεσε ότι προτεραιότητά της είναι να προωθήσει ένα σχέδιο διάσωσης από την πανδημία, προκειμένου να σταματήσει την χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1930.

Κι ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι η καγκελάριος θα έκαμπτε τις σκληρές κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, η ίδια απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στο Λονδίνο. «Με τον πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η Βρετανική κυβέρνηση θέλει να καθορίσει για την ίδια τι σχέση θα έχει μαζί μας μετά την αποχώρηση της χώρας», είπε, προσθέτοντας: «σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες, φυσικά», μιλώντας για λιγότερο στενά συνδεδεμένες οικονομίες.

«Εάν η Βρετανία δεν θέλει να έχει κανόνες για το περιβάλλον και την αγορά εργασίας ή κοινωνικές προϋποθέσεις που να συγκρίνονται με τις ευρωπαϊκές, τότε οι σχέσεις μας θα γίνουν λιγότερο στενές», είπε.

Μεγάλη της πρόκληση ο κορωνοϊός

Κλείσιμο
Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους κυριάρχησε επίσης και η οικονομία, με την καγκελάριο να ξεκαθαρίζει ότι στόχος της είναι κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας να ενώσει τους Ευρωπαίους γύρω από μία κοινή οικονομική απάντηση σε μια πρόκληση με άνευ προηγουμένου διαστάσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι η Γερμανία ήταν σωστή να προετοιμαστεί για την παροχή εξαιρετικά μεγάλης αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, στόχος είναι η αντίδραση της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με αυτή που υπήρξε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Αυτές τις ημέρες, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον εαυτό μας να οδηγηθεί στον προστατευτισμό. Εάν η Ευρώπη θέλει να ακουστεί, τότε χρειάζεται να δώσει ένα καλό παράδειγμα», σημείωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ μητέρα και γιος με κορωνοϊό

Σοκ στην Ινδία: Αυτοκτόνησε 16χρονη σταρ της πλατφόρμας TitTok

Novartis: Τίτλοι τέλους στο «σκάνδαλο»- Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης