Novartis: Τίτλοι τέλους με εξωδικαστικό συμβιβασμό της φαρμακευτικής με τις ΗΠΑ

novartis_ar

Πώς το «σκάνδαλο» έσβησε χθες στις ΗΠΑ - Γυμνός από το κεντρικό του αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Ομαδικά πυρά από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τα περί «σκευωρίας» - Τον δρόμο για οικονομική αποκατάσταση της χώρας άνοιξε η κυβέρνηση

Ντόμινο εξελίξεων πυροδοτεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα η αυλαία που έπεσε χθες στην υπόθεση Novartis, στις ΗΠΑ. Μετά από μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων, η εταιρία και το αμερικανικό δημόσιο κατέληξαν σε μια φόρμουλα εξωδικαστικού συμβιβασμού, στέλνοντας την υπόθεση στο αρχείο και το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα στα ύψη.

Η «συνθηκολόγηση» των δύο πλευρών αποκρυστάλλωσε διεθνώς το τοπίο για την υπόθεση, διευθετώντας ανοιχτές πληγές και μέτωπα, στα οποία, ωστόσο, δεν υπάρχει ο παραμικρός υπαινιγμός για πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, «η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις διατάξεις του FCPA σχετικά με τα βιβλία και τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους».

Τι αναφέρει το πόρισμα για την Ελλάδα

Στο ίδιο πόρισμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνει ότι «τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon», χωρίς, ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές να κάνουν λόγο στο πόρισμά τους για οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Ειδικά για τις τοπικές θυγατρικές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί πως «οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα», ανοίγοντας το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρία.

Την επίτευξη του συμβιβασμού ανακοίνωσε από πλευράς της και η Novartis, επιβεβαιώνοντας σε ανακοίνωσή της αφενός ότι «έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA)» και αφετέρου την υποχρέωση να καταβάλλουν στην επιτροπή η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της «233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC».

«Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει» υπογραμμίζει η εταιρία και ξεκαθαρίζει αναφορικά με το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης ότι «η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis».

Πέτσας: Η συμφωνία γκρεμίζει τη σκευωρία

Πριν το μελάνι της συμφωνίας στεγνώσει στις ΗΠΑ, ισχυρά αντανακλαστικά επέδειξε το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει πως η κυβέρνηση μελετά κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου, ανοίγοντας το δρόμο όχι μόνο για την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, αλλά και για την επικράτηση στην μάχη των εντυπώσεων, γύρω από μια υπόθεση που πρωταγωνίστησε επί τρία χρόνια στο δημόσιο διάλογο.

«Η απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την Novartis αναδεικνύει δύο στοιχεία: Πρώτον, γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του. Δεύτερον, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο για το ζήτημα:

Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή:

«Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα «λαγωνικά» της Κυβέρνησης, αλλά οι αμερικανικές Αρχές, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες - και στην Ελλάδα. Παντού, σε όλες τις χώρες η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις περίφημες «αθέμιτες πρακτικές»... Παντού, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης των φαρμάκων. Παντού, λοιπόν, οι δικαστές και οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ένα σκάνδαλο οικονομικό, εντοπίζουν ύποπτους και τιμωρούν ενόχους. Και από την πλευρά τους, όλα τα σοβαρά Κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά στο κύκλωμα φαρμάκου, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν. Απλά, στοχευμένα, έγκυρα και αποτελεσματικά. Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό κ. Τσίπρα. Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου, χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 στη ΔΕΘ:

«Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή».
Ο κ. Πέτσας υπογραμμίζει ότι η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.
«Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το ελληνικό δημόσιο.
Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το «μαγαζί» τους ώστε να ελέγξουν τους «αρμούς» της εξουσίας. Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες» προσθέτει.
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και το νομικό συμβούλιο του κράτους».

-Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 στη ΔΕΘ:

«Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή».

Ο Στέλιος Πέτσας ασκεί κριτική στον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση Novartis o ΣΥΡΙΖΑ: «Η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.

Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο.

Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το «μαγαζί» τους ώστε να ελέγξουν τους «αρμούς» της εξουσίας. Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες».

Kαταλήγοντας επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

«Σεισμός στην Ελλάδα»

Με την είδηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, άλλωστε, να κάνει γρήγορα το γύρο του κόσμου, η απουσία κάθε ισχυρισμού περί εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη προκάλεσε αναταραχή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με αμφότερους Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «σκευωρίας», μετά τις αιτιάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» με φερόμενα ως εμπλεκόμενα τότε 10 κορυφαία στελεχών και των δύο κομμάτων.


ΝΔ: «Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό»

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως:

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο "μαγαζί" του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Τι έχουν να πουν τώρα, οι "μαγαζάτορες" του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη; Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο».

ΚΙΝΑΛ: Ταφόπλακα στη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο λαός θα τους κρίνει» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, ανεβάζοντας τους τόνους μετά την τελική έκβαση της υπόθεσης. «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών, ότι καμμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έπεσε στο κενό, η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με την βαθειά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους. Ο λαός θα τους κρίνει. Και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».


ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση – κόλαφος

Από πλευράς της, για «απόφαση -κόλαφο» των αμερικανικών αρχών που ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας έκανε λόγο η Κουμουνδούρου, αφήνοντας υπαινιγμούς για επιχείρηση αντιπερισπασμού από πλευράς της κυβέρνησης.

«Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.

Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.

Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης.

Ίσως έτσι να εξηγείται η απόφαση του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή...»

Χαρίτσης: Η προσπάθεια της ΝΔ μέσα στον πανικό της να θολώσει τα νερά είναι τραγελαφική

«Με την χθεσινή απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ για το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis, η εταιρία παραδέχεται όσα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στη χώρα μας συνεχίζουν με θράσος να αποκαλούν «σκευωρία».

Από τα 340 εκατ. ευρώ που συμβιβάστηκε να πληρώσει συνολικά η Novartis, τα 310 εκατ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα.

Το πρόστιμο αυτό επεβλήθη βάσει νόμου του 1977 περί «πρακτικών διαφθοράς», όπως αναφέρει επί λέξει, για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε Έλληνες αξιωματούχους.

Ομολόγησε δηλαδή ότι την περίοδο 2012-2015, όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσίες και μέλη της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια της ΝΔ μέσα στον πανικό της να θολώσει τα νερά είναι τραγελαφική.

Τι έχει να σχολιάσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης μετά την ομολογία διαφθοράς από την ίδια τη Novartis;

Τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός την περίοδο για την οποία η Novartis παραδέχθηκε τη διαφθορά;

Τι έχουν να πουν πλέον για τη δήθεν σκευωρία οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας της περιόδου, δηλαδή οι κ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και οι υπεύθυνοι οφείλουν να λογοδοτήσουν».

Κερασάκι στην τούρτα

Την ίδια ώρα, η αιφνίδια τροπή στην υπόθεση μοιάζει με κερασάκι στην τούρτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μετρά τις τελευταίες ημέρες απανωτά χτυπήματα στη δημόσια εικόνα της. Από την «Παπαδημούπολη», το «παρακράτος» Καμμένου, τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή και τις εσωκομματικές συγκρούσεις, η αμερικανική διευθέτηση της υπόθεσης άφησε αμήχανα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας τώρα νέο αφήγημα για στον «πόλεμο κατά της διαπλοκής». Την αλλαγή γραμμής πλεύσης στην επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου σηματοδοτούν οι αναφορές των Βουλευτών του κόμματος δείχνοντας τη… Δικαιοσύνη στην εμπλοκή 10 κορυφαίων πολιτικών παραγόντων στη χώρα γύρω από την υπόθεση.

Σπίρτζης: Η Ελληνική Δικαιοσύνη ενέπλεξε 10 πολιτικούς

Σε ήπιους τόνους, σχολιάζοντας την υπόθεση, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε στο Θέμα 104,6 ότι «δεν είναι καλό να κινείται η ελληνική πολιτική ζωή ούτε από τη σκανδαλολογία, ούτε από προϊόντα υποκλοπής. Καλό θα είναι να κάνετε κριτική στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, η «ελληνική δικαιοσύνη ενέπλεξε 10 πολιτικούς. Οι 7 αθωωθήκαν και ευχόμαστε και οι 3 υπόλοιποι» εξήγησε ο κ. Σπίρτζης. Ο ίδιος διερωτήθηκε ότι «όταν τα πρόστιμα επί της ουσίας, αυτό που έχασαν οι αμερικανικές εταιρίες στην αγορά της Ελλάδας τα πληρώνει η ίδια η Novartis, 310 εκατομμύρια ευρώ, δεν ήταν σκάνδαλο;»

Βούτσης: Σε «πλήρη αντίφαση» η εξέλιξη

Τη διάσταση ανάμεσα στο κεντρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και την πραγματικότητα, μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σχολίασε εμμέσως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στο ρ/ς Στο Κόκκινο, «η εξέλιξη της υπόθεσης της Novartis στις ΗΠΑ με την εξωδικαστική συμφωνία για τις αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα, βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την 3ετη σκληρή πολιτική μάχη που δίνει ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος για να «αποδείξει» ότι το σκάνδαλο της Novartis ήταν μία σκευωρία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική μάχη φαίνεται ότι οιωνεί λειτουργεί ως προσπάθεια συγκάλυψης. Φάνηκε και μέσα από την άκρως προβληματική λειτουργία της προανακριτικής Επιτροπής. Αυτή η προσπάθεια να αναδειχθεί πως ήταν μία σκευωρία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους και πολιτικά πρόσωπα ενώ δεν υπήρχε σκάνδαλο προφανώς λειτουργεί οιωνεί αθωωτικά και ως συγκάλυψη σε ένα υπαρκτότατο σκάνδαλο, το οποίο έρχεται η ίδια η εταιρεία αναγνωρίζοντας την ενοχή της να πληρώσει ένα βαρύτατο πρόστιμο στις Αμερικανικές αρχές» και κατέληξε «και στην Ελλάδα δεν έχει αιτηθεί το Δημόσιο να πάρει ένα ευρώ διότι προφανώς έχει μπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία. Έχει δοθεί μία σκληρή μάχη για να μην φτάσουμε στην αλήθεια, στο φως και στην κάθαρση».


Ειδήσεις σήμερα: 

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Μόσιαλος (ΘΕΜΑ 104,6): Το 99% του πλανήτη θα ήθελε να είναι στην Ελλάδα - Τι να προσέξουμε με τον τουρισμό

Καιρός: Ζέστη με 35άρια το Σάββατο - Δείτε σε χάρτες τις περιοχές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Μ.Πασοκ

Τωρα Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ψηφίζουν ακόμη τον Τσιπρα κάποιοι.Και γιατί εμείς δεν πρόκειται να τον ψηφίσουμε ποτέ.

Γιατι δε λετε.....

Κυβερνητικός αξιωματούχος είναι ο Σαμαράς και ο Πικραμένος αλλά και ο γενικός γραμματέας τους Υπουργείου ο Διε/ντής της εφορείας, του τελωνείου κλπ. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση είναι απόδειξη της ξεφτίλας της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία σε μια υπόθεση που γνώριζε και ο τελευταίος υπάλληλος ξενοδοχείου που έβλεπε τις ορδές των γιατρών που συμμετείχαν σε "συνέδρια" κάθε καλοκαίρι, δεν κατάφερε να βρει ούτε μια απόδειξη των γεγονότων. Πολλά συγχαρητήρια στους εισαγγελείς μαγιό τώρα......

χχχ

Τα είδατε τα ρεζιλίκια; Ένα ολόκληρο μιντιακό σύστημα να διαβάζει τη λέξη «foreign government» που αναφέρεται δύο φορές στο έγγραφο της Novartis και να τη μεταφράζει ως «αξιωματούχοι», προκειμένου να συγκαλύψει το γιγαντιαίο σκάνδαλο της Novartis και να το προβάλει ως υπόθεση που «έκλεισε». Μπουκωμένοι στο χρήμα μιντιάρχες, δημοσιογράφοι – εκτελεστικοί βραχίονες της Διαπλοκής να αρνούνται να μεταφράσουν τη λέξη «government» για να μην πληγεί ο χορηγός τους, η Νέα Δημοκρατία.

χχχ

Μην προσπαθείτε ούτε να προσεταιρισθείτε απατεώνες ούτε να προσεγγίσετε πληρωμένα λαμόγια. Απλώς, τσακίστε τους όπως κάνατε το 2015. Όλοι τους και μόνοι σας. Με το βίντεό σας που είδαν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε ότι ναι, γίνεται. Ναι, είναι δυνατό, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο – γιατί το μιντιακό σύστημα στην Ελλάδα είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια: παντοδύναμος σε επίπεδο κορυφής αλλά χωρίς λαϊκό έρεισμα. Ή όπως διάβασα να γράφει κάποιος στο twitter για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: «Τελικά μπορείς να νικήσεις τη μιντιακή χούντα με σφεντόνες».

χχχ

Δημοσιογράφοι και κανάλια, σε διατεταγμένη υπηρεσία από χθες με έναν σκοπό: να μη μάθει ο ελληνικός λαός ότι η Novartis πληρώνει στις ΗΠΑ αποζημίωση για τις λαμογιές που έκανε στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Δεξιός Αδωνικός

Αφού όπως "αποκαλύφθηκε" το σκάνδαλο της Novartis διαδραματίστηκε από το 2012 έως το 2015, με ποιο δικαίωμα η κ Τουλουπάκη ερευνά και δίνει βορά στα πρωτοσέλιδα το σύζυγο της κ Ράικου, που πήρε αμοιβή το 2010 από την Novartis χίλια ευρώ για ιατρική έρευνα;

Ναι

Αλίμονο. Οι πολιτικοί μόνο το μπαμ άκουσαν για τον φόνο δεν ξέρουν ποτέ τίποτα. Αν ακόμη πιστεύετε ότι όλο αυτό στήθηκε από γιατρούς μόνο χωρίς κυβερνητική κάλυψη εκ των έσω, τότε πρέπει να αρχίσουμε την εισαγωγή σανού γιατί το ντόπιο μόνο δεν φτάνει. Αλλά και αν ακόμη είναι έτσι ο τότε υπουργός υγείας και οι επιτελείς του θα έπρεπε να έχουν κρεμαστεί που δεν πήραν χαμπάρι τι γινόταν κάτω από την μύτη τους. Πότε έγινε τέτοιο παιχνίδι βρε γίδια και η εταιρία το στήνει χωρίς κυβερνητική κάλυψη. Πρώτα αυτούς μιζάρουν για να λειτουργούν άφοβα και μετά τους υπόλοιπους για να βουλωσουν τα στόματα με μικροποσα. Όλες αυτές οι εταιρίες έχουν ειδικά κονδύλια για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Η ίδια η Siemens το έχει παραδεχθεί ανοιχτά. Θα διακινδύνευε η Novartis τέτοια μπίζνα βασισμένη μόνο σε γιατρούς; Ξυπνήστε επιτέλους και βγάλτε όλοι τα χρωματιστά γυαλιά.

ΤΕΛΑΜΩΝ Μαυροβρακοζωνης

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΜΕΧΡΙ ΥΟ 2015. ΗΤΑΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΛΚΑ ΡΘΧΕ ΚΑΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ. 4000 ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΑΝΕ ΝΑ,ΤΟΝ ΜΠΛΕΞΟΥΝ. ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Κ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ

Δεξιός

Το σκάνδαλο Novartis λέγαμε ότι είναι 25 δις. Πόσος είναι ο τζίρος της Novartis από το 2012 έως τo 2015 στην Ελλάδα και πόσα τα κέρδη της εταιρείας;

Στοριογραφος

Είστε τραγικοί,στην προσπάθειά σας,να απαλαξετε τους πάτρωνες σας και να παραμυθιαζετε τους αφελείς αναγνώστες σας.

Μ.πασοκ

Ο συριζα συνήθως ψεύδεται ασυστολα και κάνει το άσπρο μαύρο. Τώρα χτύπησε ταβάνι μετέφρασε με αγγλικά του Τσιπρα το κείμενο της κεφαλαιαγοράς των αμερικανών την λέξη employ (που σήμαινε υπάλληλος)σαν κυβερνητικος αξιωματούχος. Ην αλητεία σε όλο της το μεγαλείο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης