Επεισόδια στο Παρίσι - Δακρυγόνα της αστυνομίας σε νοσηλευτές διαδηλωτές

Επεισόδια στο Παρίσι - Δακρυγόνα της αστυνομίας σε νοσηλευτές διαδηλωτές

Διαδήλωση νοσηλευτών, που ζητούν περισσότερους πόρους για την υγεία, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας - Συγκρούσεις της αστυνομίας με κουκουλοφόρους

gallia_parisi_epeisodia
Με δακρυγόνα αντιμετώπισε σήμερα η γαλλική αστυνομία χιλιάδες νοσηλευτές στο Παρίσι, που, όπως και σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, πραγματοποίησαν διαδήλωση, απαιτώντας περισσότερους πόρους για τα δημόσια νοσοκομεία και το σύνολο του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και για να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει όταν η κρίση του κορονοϊού βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Το αρχηγείο της αστυνομίας της πρωτεύουσας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες βίντεο με κουκουλοφόρους διαδηλωτές που ανέτρεπαν ένα αυτοκίνητο κι έριχναν πέτρες ενάντια στην αστυνομία. "Βίαιες ομάδες επιχειρούν να διαταράξουν μία ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων στην υγεία", τονίζει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία του Παρισιού.

Protesters Flip car over and use as baracade!!!


Στο Παρίσι, πολλές νοσοκόμες, βοηθοί νοσηλευτών, γιατροί, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στο 'βοήθεια στο σπίτι', αλλά και πολλά μέλη του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων" συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Υγείας πίσω από μία γιγάντια επιγραφή με το σύνθημα "Είναι επείγον να δράσουμε", μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανώ με το σύνθημα "Νοσοκομείο σε ασφυξία/ δεν μπορώ να αναπνεύσω (I cannot breath)", σε μια αναφορά στο κίνημα "Black Lives Matter", ενώ σε άλλα κατήγγειλαν τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τους μισθούς και την οργάνωση του συστήματος υγείας.

Κλείσιμο

Ο διάλογος, που ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου και φέρει την ονομασία "Ségur de la santé", από το όνομα μίας από τις λεωφόρους που περνούν από το υπουργείο, έχουν στόχο να θέσουν τις βάσεις για να έχει υλοποιηθεί έως τις αρχές Ιουλίου το "σχέδιο μαζικών επενδύσεων και αναβάθμισης" που έχει υποσχεθεί για την υγεία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.



Σε όλη τη Γαλλία, προγραμματίσθηκαν περισσότερες από 220 συγκεντρώσεις στο πλαίσιο αυτής της εθνικής ημέρας δράσης, που οργανώθηκε έπειτα από πρόσκληση δώδεκα εργατικών ενώσεων και συλλογικοτήτων νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

Στόχος των κινητοποιήσεων είναι να κεφαλαιοποιήσουν την υποστήριξη που αφειδώς έδειξε η κοινή γνώμη στο πρόσωπο του νοσηλευτή κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, που επευφημήθηκαν ως "ήρωες με λευκές ποδιές" από τον ίδιον τον αρχηγό του γαλλικού κράτους στην αρχή της επιδημίας.

"Δεν θέλουμε μετάλλια ή μικρά πρόσθετα επιδόματα του ποδαριού, θέλουμε έναν μισθό που να αξίζει σε αυτό που προσφέρουν οι δουλειές μας στην κοινωνία", δήλωσε η Κλαρά Γκρεμόν, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια κοντά στο Μονπελιέ (νότια).

Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ αξίωσε "αύξηση των μισθών και αναγνώριση των προσόντων", καθώς και "άνοιγμα περισσότερων νοσοκομειακών κλινών και προσλήψεις προσωπικού".

"Είναι επιτακτική ανάγκη οι απαντήσεις να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες", δήλωσε ο ομόλογός του στην συνδικαλιστική ένωση FO, Ιβ Βεριέ.

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους στη Γαλλία από τον Μάρτιο και οι νοσηλευτές και το άλλο υγειονομικό προσωπικό έχουν βρεθεί από την αρχή στην πρώτη γραμμή και έχουν δοκιμασθεί σοβαρά. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση έχει επισημάνει σε μεγάλο βαθμό την εδώ και πολύ καιρό υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ειδήσεις σήμερα

Μειωμένη η πιθανότητα ευαισθησίας στον κορωνοϊό για τις ηλικίες κάτω των 20 ετών

Ανακινούν θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Κομισιόν: Ξεκινάει έρευνες για αντιμονοπωλιακούς κανόνες του App Store της Apple
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης