Ταραχές στις ΗΠΑ: Έκρυθμη η κατάσταση στις πόλεις - Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες

Ταραχές στις ΗΠΑ: Έκρυθμη η κατάσταση στις πόλεις - Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες

Οργή για τον θάνατο Αφροαμερικανού ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Λούιβιλ - Τραυματισμοί αστυνομικών στο Λας Βέγκας, το Σεντ Λούις και το Μπάφαλο - Συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» ο Τραμπ ενώ η βία κλιμακώνεται

floyd-epeisodia
Μερικές ώρες μετά την προσεκτικά ενορχηστρωμένη δήλωση από τον Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία απειλούσε να στείλει στρατό στις πόλεις για να «κυριαρχήσει στους δρόμους», νέα επεισόδια βίας ξέσπασαν σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ επισκιάζοντας τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ένας αστυνομικός στο Λας Βέγκας τραυματίστηκε από σφαίρα στη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες τη νύχτα, μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το πρακτορείο ειδήσεων AP.



Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στην περιοχή Λας Βέγκας Στριπ, ενώ ένας άλλος αστυνομικός «εμπλέκεται στο περιστατικό» στην ίδια περιοχή, μετέδωσε το AP επικαλούμενο το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού ή με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί.

Υπενθυμίζεται ότι αργά εχθες το βράδυ τέσσερις αστυνομικοί του Σεντ Λούις τραυματίστηκαν από σφαίρες στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι «δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Watch: 7-Eleven goes up in flames in downtown St. Louis amid looting
Κλείσιμο


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα επεισόδια σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, εφτά ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του άοπλου μαύρου άνδρα ξεψύχησε κάτω από το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού, σε μια σκηνή που καταγράφηκε σε βίντεο σοκάροντας τη διεθνή κοινότητα. Τουλάχιστον έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον «δημόσιο φόνο» του Φλόιντ, την ώρα που έχουν συλληφθεί εκατοντάδες διαδηλωτές και η βία μοιάζει να κλιμακώνεται.



Σύμφωνα με το Associated Press, η ειρηνική αρχικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Νέα Υόρκη εξελίχθηκε σε βανδαλισμό των βιτρίνων καταστημάτων κοντά στο Rockefeller Center και την εισβολή στο κατάστημα Macy's στην 34η Οδό. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το μεγαλύτερο μέρος του Μανχάταν θυμίζει πεδίο μάχης, διάσπαρτο με σπασμένα γυαλιά. Σε μια διαμαρτυρία στο Μπάφαλο, ένα όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα αστυνομικών, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο άτομα.



Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και οι ταραχές συγκλονίζουν τις ΗΠΑ απ’ άκρου σ’ άκρο, με τις αρχές σε διάφορα αστικά κέντρα να παρατείνουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επέβαλαν, με την ελπίδα να αποτρέψουν την έβδομη συνεχόμενη νύχτα λεηλασιών και βανδαλισμών στο περιθώριο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Φλόιντ.

To Associated Press μετέδωσε σήμερα ότι τη Δευτέρα σκοτώθηκαν δύο άτομα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σίσερο, ένα προάστιο του Σικάγο, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του δήμου. Ο εκπρόσωπος Τύπου Ρέι Χανάνια είπε ότι στο πλαίσιο των ταραχών στην πόλη των 84.000 κατοίκων, 60 άτομα συνελήφθησαν. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή εκλήθησαν εχθές εσπευσμένα δυνάμεις της πολιτειακής αστυνομίας του Ιλινόι και του Γραφείου του Σερίφη της κομητείας Κουκ για να ενισχύσουν τις τοπικές Αρχές, μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες για λεηλασίες σε καταστήματα της πόλης. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν τα δύο άτομα.

Ένας ακόμη νεκρός στο Λούιβιλ

Δημοφιλής Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα, όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών Αφροαμερικανών από την αστυνομία, γνωστοποίησαν οι αρχές. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

West Louisville's 'Barbecue man David 'Yaya' McAtee killed in incident involving LMPD, National Guar


«Είχαμε μια φρικτή τραγωδία χθες βράδυ στη συμβολή της 26ης [οδού] και της Μπρόντγουεϊ», είπε ο Φίσερ. «Χάσαμε έναν υπέροχο πολίτη, που ονομαζόταν Ντέιβιντ Μάκατι», πρόσθεσε. Ο θάνατος του Μάκατι, ιδιοκτήτη του εστιατορίου YaYa's BBQ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πυροβόλησαν οι αστυνομικοί, είναι η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση στην οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν ενεργοποίησαν τις κάμερες που φορούν σε συμβάν με χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων με συνέπεια θάνατο μέλους φυλετικής μειονότητας στη Λούιβιλ.

Όπως σε δεκάδες άλλες αμερικανικές πόλεις, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στη Λούιβιλ εξοργίστηκαν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου μαύρου ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικού. Διαμαρτύρονταν επίσης εναντίον της αστυνομίας στη Λούιβιλ, στελέχη της οποίας πυροβόλησαν και σκότωσαν πρόσφατα την 26χρονη Μπριόνα Τέιλορ στην είσοδο του σπιτιού της, όπου είχαν ένταλμα να κάνουν έρευνα απροειδοποίητα.

West Louisville community reacts to death of David McAtee


Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Μάκατι, είπε ο Φίσερ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αρχές γνωρίζουν πως δύο αστυνομικοί της Λούιβιλ και δύο άνδρες της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν πως ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν, συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίαρ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα. «Η δέσμευσή μου είναι ότι θα σας πούμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τραμπ


Μιλώντας από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αποφασιστικών μέτρων» για να προστατέψει την Ουασινγκτον στέλνοντας «χιλιάδες βαριά οπλισμένων στρατιωτών, αξιωματικών και αστυνομικών για να σταματήσουν την βία, τις λεηλασίες, του βανδαλισμούς και την καταστροφή των περιουσιών».



Το CNN από την πλευρά του μετέδωσε εικόνες με στρατιωτικά οχήματα να μπαίνουν μέσα στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα στρατωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από διαδηλωτές σε χαμηλό ύψος για να τους υποχρεώσουν να φύγουν.



Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια θεατρικού χαρακτήρα κίνηση βγήκε για βόλτα στο πάρκο Λαφαγιέτ προκειμένου να επισκεφθεί εκκλησία στην οποία είχαν προκαλέσει φθορές διαδηλωτές. Προκειμένου, μάλιστα, η επίσκεψη Τραμπ να γίνει χωρίς απρόοπτα αστυνομικές δυνάμεις είχαν κάνει χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν από την ευρύτερη περιοχή τους διαδηλωτές που για άλλη μια φορά συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο.

Trump visits St. John's Episcopal Church, which was set on fire last night


Ειδήσεις σήμερα:

Σε καταφύγιο πέντε ορόφους... κάτω από τη γη «ταμπουρώθηκε» ο Τραμπ όταν ξέσπασαν οι ταραχές!


Ξεκινούν οι διαδικασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης