Το λεξικό του Cambridge συμπεριέλαβε τις τρανς στον ορισμό της «γυναίκας»

Το λεξικό του Cambridge συμπεριέλαβε τις τρανς στον ορισμό της «γυναίκας»

Επικαιροποιήσεις έγιναν επίσης στο λήμμα για τον όρο «άνδρας»

transgender
Σε επικαιροποίηση των ορισμών του για τη «γυναίκα» και τον «άντρα», προκειμένου να συμπεριλάβει και τα διεμφυλικά άτομα προχώρησε το λεξικό του Cambridge.

Οι συντάκτες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του λεξικού στην Washington Post, «έκαναν την προσθήκη στο λήμμα για τη “γυναίκα” τον Οκτώβριο». Όμως η αλλαγή διαπιστώθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Η Σόφι Γουάιτ, εκπρόσωπος του Cambridge University Press and Assessment, δήλωσε ότι στον ορισμό «γυναίκα» το λήμμα γράφει: «Ένα ενήλικο θηλυκό ανθρώπινο ον». Ο όρος παραμένει αμετάβλητος και σε αυτόν έχει προστεθεί και η φράση: «Ένας ενήλικας που ζει και ταυτοποιείται ως γυναίκα, αν και μπορεί να έχει ειπωθεί ότι έχει διαφορετικό φύλο κατά τη γέννησή του».

Ο ορισμός της γυναίκας περιλαμβάνει και δύο παραδείγματα που αναφέρονται στα διεμφυλικά άτομα. Στο ένα παράδειγμα αναφέρεται: «Ήταν η πρώτη τρανς γυναίκα που εξελέγη σε εθνικό αξίωμα». Στο δεύτερο παράδειγμα, με τον επικαιροποιημένο ορισμό, αναφέρεται: «Η Μαίρη είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε άνδρας».

Κλείσιμο
lexicon_woman


Αντίστοιχες επικαιροποιήσεις έγιναν και στο λήμμα της λέξης «άνδρας», όπου επίσης προστέθηκαν δύο παραδείγματα. Στο πρώτο αναφέρεται: «Ο Μαρκ είναι ένας τρανς άνδρας (= ένας άνδρας που λέγεται ότι ήταν γυναίκα όταν γεννήθηκε)» και στο δεύτερο γράφει: «Ο γιατρός τους, τους ενθάρρυνε να ζήσουν ως άνδρες για λίγο πριν υποβληθούν σε χειρουργική μετάβαση».

lexicon_man


Αλλαγές στο λεξικό της Οξφόρδης από το 2020

Το λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε κάνει αλλαγές στον τρόπο που ορίζει συγκεκριμένες λέξεις, όπως η λέξη «γυναίκα», με σκοπό την αποφυγή σεξιστικών ή προσβλητικών συνωνύμων ήδη από το 2020.

Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν και στο λήμμα «άντρας» με στόχο να μην χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από το δίπολο άντρας – γυναίκα ό,τι αναφέρεται σε σεξουαλική έλξη ή πράξη. Διορθώσεις έγιναν και σε παραδείγματα με λέξεις όπως «δουλειές του σπιτιού» ώστε να μην αναφέρονται αποκλειστικά σε γυναίκες.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μέσι θέλει να «σπάσει» την κατάρα των νικητών της Χρυσής Μπάλας

«Μου έκανε κεφαλοκλείδωμα και μετά ήλθαν οι άλλοι...» - Η κατάθεση της μαθήτριας για την απόπειρα βιασμού

Ζητούν άρση ασυλίας Καϊλή - Σπυράκη για τις αμοιβές των βοηθών τους στην Ευρωβουλή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης