Θύελλα από την εισήγηση-βόμβα της ΕΕΑ για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης

Θύελλα από την εισήγηση-βόμβα της ΕΕΑ για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγείται τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ, Ξάνθης μετά τις καταγγελίες περί πολυϊδιοκτησίας - Ολυμπιακός: Ο Σαββίδης υποβιβάζει τον ΠΑΟΚ - Έντονη αντίδραση της ασπρόμαυρης οικογένειας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις - Τα επόμενα βήματα μετά την εισήγηση

paok-xantharth
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν πλήττεις... Ακόμη κι όταν το ενδιαφέρον στους αγωνιστικούς χώρους δεν είναι μεγάλο (κάτι που φέτος δεν ισχύει), πάντα θα υπάρχει κάποιο εξωαγωνιστικό γεγονός για να δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση, νέα δεδομένα και νέα πεδία αντιπαραθέσεων.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη και τώρα, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας η Super League 1 κινείται σε ρυθμούς... Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΕΑ ανακοίνωσε την ετυμηγορία της για τη διπλή καταγγελία του Ολυμπιακού εις βάρος της Ξάνθης (μετοχική σύνθεση) και του ΠΑΟΚ (πολυϊδιοκτησία μέσω της εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στην ακριτική ΠΑΕ) και αποφάσισε να εισηγηθεί τον υποβιβασμό των δύο ΠΑΕ, αποδεχόμενη ότι έχουν τελέσει τις καταγγελόμενες παραβάσεις τις οποίες χαρακτηρίζει στην ανακοίνωση της «βαρείες».

Μία απόφαση που ήταν ένα πραγματικό σοκ, καθώς ναι μεν ο Ολυμπιακός από την πρώτη στιγμή διατράνωνε την πεποίθησή του ότι πίσω από τον καπνό υπάρχει (μεγάλη φωτιά), ωστόσο τόσο η Ξάνθη, αλλά πολύ περισσότερο ο ΠΑΟΚ, σε όλους τους τόνους «φώναζαν» ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό...

Τι κρύβει η επόμενη μέρα

Πριν όμως ασχοληθούμε με τον καταιγισμό των ανακοινώσεων που ακολούθησε της δημοσιοποίησης του πορίσματος ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η εισήγηση της ΕΕΑ αλλά και η επόμενη μέρα γενικότερα.

Λογικά σήμερα η Επιτροπή θα στείλει το πόρισμα της στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κι η τελευταία θα το προωθήσει στον Αθλητικό Δικαστή της Super League 1, που είναι (σύμφωνα με το νόμο) αυτός που θα επιβάλει τις όποιες ποινές.

Για τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού το πόρισμα τους είναι δεσμευτικό, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα όπου αθλητικοί δικαστές έκριναν ότι οι προτεινόμενες ποινές δεν είναι αυτές που πρέπει να επιβληθούν.

Κλείσιμο
Αν πάντως κρίνει ότι αυτά που αποδίδονται στις δύο ομάδες είναι πλήρως αιτιολογημένα, τότε προφανώς θα αποφασίσει την εφαρμογή της ποινής που εισηγείται η ΕΕΑ.

Σ' αυτή την περίπτωση ΠΑΟΚ και Ξάνθη μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων (της ΕΠΟ), ενώ, αν παραμείνει και εκεί η ποινή, τότε έχουν μια τελευταία ευκαιρία με μια νέα προσφυγή στο CAS (το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο).

Στην περίπτωση όμως που ο αθλητικός δικαστής αποφασίσει να μην επιβάλει τις συγκεκριμένες ποινές, αλλά να προχωρήσει είτε σε αφαίρεση βαθμών, είτε σε χρηματικό πρόστιμο (ή συνδυασμό και των δύο), τότε αυτός που έχει το δικαίωμα της έφεσης είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ.

Αν πάντως ο αθλητικός δικαστής κάνει δεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ, τότε η Super League 1 θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφασή του (περί υποβιβασμού) είναι άμεσα εκτελεστέα ή αν οι δύο ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να αγωνίζονται έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων.

Και μετά ήρθαν οι ανακοινώσεις

Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της ΕΕΑ για το πόρισμα της, ακολούθησε μια ομοβροντία δηλώσεων με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να τονίζει μέσω twitter ότι η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και την κρίση της ΕΕΑ, τονίζοντας όμως ότι η ποινή του υποβιβασμού πρέπει να επιβάλλεται εφόσον υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση.

Όπως αναμενόταν, οι αντιδράσεις από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα έντονες με τις πρώτες μορφές να εκφράζονται στο γήπεδο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Βόλο όταν και αναρτήθηκαν πανό διαμαρτυρίας κατά της απόφασης.

Ωστόσο ο επίσημος ΠΑΟΚ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού τον οποίο χαρακτηρίζει εντολοδόχο του Ολυμπιακού, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό την απομάκρυνσή του.

Η σκυτάλη πέρασε κατόπιν στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ που προανήγγειλε την απόσυρση όλων των τμημάτων και των αθλητών του από τα εγχώρια πρωταθλήματα ενώ ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΠΑΟΚ πήραν τόσο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας (δείτε ΕΔΩ) και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας (δείτε ΕΔΩ).

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση, είχε διαρρεύσει η φημολογία που ήθελε τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και άλλοτε εμβληματικό αρχηγό του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Θοδωρή Ζαγοράκη να ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή του. Κι η επιβεβαίωση ήρθε αργά το βράδυ με τον Ζαγοράκη μέσω ανακοίνωσής του να τονίζει πως, αν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κόμμα.

Ολυμπιακός: «Μοναδικός υπεύθυνος για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης»

Το κερασάκι στην συγκεκριμένη ιστορία ήρθε να το βάλει ο Ολυμπιακός που λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία βάλλει για μία ακόμη φορά εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση λέγεται Ιβάν Σαββίδης».

Κι αν όλα τα παραπάνω σας έχουν κουράσει, αρκεί να αναφέρουμε την ατάκα που ακούστηκε όταν διέρρευσαν οι πρώτες φήμες για την εισήγηση της ΕΕΑ, για να αντιληφθείτε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη: «Το... πάρτι δεν έχει αρχίσει καν και το σίγουρο είναι ότι δεν θα τελειώσει γρήγορα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης