Νικόλας Πλυτάς: Ένας θαλασσόλυκος που ζει χωρίς όρια

Νικόλας Πλυτάς: Ένας θαλασσόλυκος που ζει χωρίς όρια

Στο 1ο Media Session της σεζόν από την Red Bull συναντήσαμε τον Έλληνα πρωταθλητή Νικόλα Πλυτά, με σκοπό να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο των θαλάσσιων σπορ

111nikolas
Θάλασσα, ήλιος, κύμα, μια σανίδα και το μότο «να ζεις στα άκρα», αποτελούν τις μοναδικές του αποσκευές για την επιτυχία. Ο Νικόλας Πλυτάς, αν και είναι μόλις 24 ετών, μετρά ήδη εννέα χρόνια πρωταθλητισμού και αμέτρητες διακρίσεις σε πανελλήνιες, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, κυρίως στο θαλάσσιο σκι, αλλά και το wakeboarding, skateboarding, snowboarding και surfing, έχοντας μάλιστα μόλις επιστρέψει από την Ιαπωνία όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο ISA World Surfing Games.

Ευαίσθητος και ονειροπόλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου του περσινού χρόνου, ο Έλληνας πρωταθλητής των θαλάσσιων σπορ  έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα, ταράσσοντας για άλλη μια φορά τα νερά. Με το jet surf του διέσχισε τα νερά της λίμνης Λινοβρόχι και σχημάτισε το Σήμα της Ειρήνης, στέλνοντας από τη Βόνιτσα ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο.

Γνωρίζοντας τον θα δεις στα μάτια του τη δίψα ενός νεαρού αθλητή γι' αυτό που αγαπά, αλλά πρωτίστως την ηρεμία που εκπέμπει ένας άνθρωπος που έχει βρει στη ζωή του από πολύ μικρή ηλικία αυτό που τον ολοκληρώνει και τον κάνει ευτυχισμένο.

Τον συναντήσαμε στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης στα πλαίσια του 1ο media session της σεζόν από την Red Bull και με ένα άπλετο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του, έγινε έστω και για λίγο συνοδοιπόρος μας στο ταξίδι της γνωριμίας μας με το θαλάσσιο σκι.

Ο Νικόλας είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής και γεννημένος θαλασσόλυκος. Η Βουλιαγμένη για τον 24χρονο Πρωταθλητή είναι το σπίτι του. Είναι ο χώρος που προπονείται καθημερινά και περνά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην περιοχή. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι αρχικά με το θαλάσσιο σκι σε ηλικία των 5 ετών. Μέχρι τότε έκανα κολύμβηση στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και παρατηρούσα όλους όσοι έκαναν θαλάσσιο σκι στη Βουλιαγμένη. Φανταζόμουν τον εαυτό μου να κάνει σκι στη θάλασσα μου φαινόταν απίστευτη ιδέα. Μετά από λίγο καιρό έγινα μέλος στο αντίστοιχο τμήμα του ΝΟΒ και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ανήκω στη θάλασσα».

1o Media session της Red Bull με τον Νικόλα Πλυτά
Κλείσιμο


Η συζήτηση μας ξεκίνησε με τον ίδιο να μας εξηγεί τι ακριβώς συνιστά το water ski. «Είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ ωραίο άθλημα, όπου ουσιαστικά κάνεις slide πάνω στο νερό πίσω από το σκάφος». Η άνεση με την οποία ο Έλληνας πρωταθλητής δαμάζει τα κύματα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη, ο ίδιος ωστόσο μας εξηγεί πως δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς συγκεκριμένες προδιαγραφές για να το ακολουθήσει. «Σίγουρα το να έχεις μια επαφή με ένα άθλημα που μοιάζει με το θαλάσσιο σκι μπορεί να είναι βοηθητικό στην προσπάθεια σου, αλλά αυτό που θα έλεγα ότι χρειάζεται είναι απλά να πάρεις το σκι σου και έναν καλό και έμπειρο προπονητή και να ριχθείς στην θάλασσα!».


Η αγάπη του για τον αθλητισμό βέβαια δεν εξαντλείται στα θαλάσσια σπορ. Όπως ο ίδιος ο αθλητής της Red Bull μας εξηγεί, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά μια σανίδα, είτε αυτή είναι στην θάλασσα είτε στην ξηρά. «Ασχολούμαι με πολλά αθλήματα πέρα από το ski. Κάνω surf, κάνω snowboard και ασχολούμαι πολύ και με το skate. Στο snowboard μάλιστα λαμβάνω μέρος και σε αγώνες. Σίγουρα το να κάνει ένα παιδί skate για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια καλή βάση για να μεταβεί στην συνέχεια στο θαλάσσιο σκι για παράδειγμα».

Η κουβέντα μας μεταφέρεται τώρα στο τελευταίο του ταξίδι στην Ιαπωνία, όπου και μας εκπροσώπησε στο ISA World Surfing Games. «Στην Ιαπωνία βρέθηκα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα surfing στο κύμα. Είχα ένα πιεσμένο πρόγραμμα είναι αλήθεια γιατί προηγουμένως αγωνιζόμουν στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες στο θαλάσσιο σκι και το wakeboard, όπου και κατάφερα να κατακτήσω την πρώτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Επομένως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων στην Πάτρα, πήγα κατευθείαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος και από εκεί ταξίδεψα με προορισμό την Ιαπωνία. Αυτή τη στιγμή διανύω μια περίοδο ξεκούρασης από τις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις, με καθημερινές ωστόσο προπονήσεις».

Ο πρωταθλητισμός έχει ωστόσο και την άσχημη του όψη. Τις κοπιαστικές ώρες προπόνησης ενώ είναι για πολλούς συνυφασμένος με την μοναχικότητα. Ο ίδιος ο Νικόλας διαφωνεί, εξηγώντας: «Δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι είναι μοναχικό το άθλημα του θαλάσσιου σκι, καθώς στο σκάφος που σε συνοδεύει όπως και έξω από το νερό είναι οι φίλοι σου. Μόνος σου θα βρεθείς μόνο για 15 λεπτά που διαρκεί ένα session».

red_bull


Η συζήτηση μας περνά στην επίδραση που έχει ένας νεαρός αθλητής στα μικρότερα παιδιά με σκοπό να αγαπήσουν τα αθλήματα του νερού, ζώντας αν μη τι άλλο σε μια ναυτική χώρα. «Δημιουργώ διάφορα project και βιντεάκια στα σόσιλα μίντια, ώστε να προωθήσω και αυτού του είδους τα σπορ. Μπορώ να πω ότι ολοένα και περισσότερα πιτσιρίκια με πλησιάζουν στον ΝΟ και ενθουσιάζονται με αυτά που με βλέπουν να κάνω με την σανίδα στο νερό. Το νούμερο ένα πράγμα για εμένα είναι η επαφή με τη θάλασσα. Η εμπειρία της εξοικείωσης με το νερό είναι κάτι το φοβερό. Επομένως, είναι ένας πολύ καλός λόγος να ασχοληθείς με ένα άθλημα του νερού. Και όχι μόνο με τα σπορ του υγρού αθλητισμού, αλλά γενικότερα το να έρθουν τα παιδιά σε γνωριμία με την έννοια του αθλητισμού σε διδάσκει πολλά πράγματα. Το να μαθαίνεις να χάνεις για παράδειγμα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια στην ζωή ενός ανθρώπου».

Το μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας 24χρονος αθλητής με τόσες περγαμηνές ήδη στο ενεργητικό του, κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει. Άλλωστε και στον ίδιο τον Νικόλα δεν αρέσουν οι φραγμοί και τα όρια… Ζει το σήμερα με πάθος στα άκρα! Το μόνο δεδομένο είναι πως το μέλλον του ανήκει!
nikolas3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης