Ευρωλίγκα: Η Εκδίκηση των ψηλών! (Stats)

Ευρωλίγκα: Η Εκδίκηση των ψηλών! (Stats)

Για πολλούς λόγους, οι κοντοί κυριαρχούσαν στην Ευρωλίγκα. Φέτος, αυτό ίσως αλλάξει…

c55f7cd8-46445160_921370114739602_2169356967250755584_n-625x375
Ρυθμός και χώρος, τρίποντο, τρέξιμο στο τρανζίσιον. Το μπάσκετ αλλάζει και οι κοντοί είναι πιο κυριάρχοι από ποτέ. Ή μήπως όχι;

Πριν καν το καταλάβεις, κάθε στερεότυπο μπορεί να αλλάξει και ίσως αυτό να ισχύει και στις αρχές της φετινής Ευρωλίγκας. Αν οι γκαρντ κυριάρχησαν και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στα στατιστικά, ακόμα και αν το υφιστάμενο δείγμα είναι μικρό, οι ψηλοί παίρνουν επιτέλους την εκδίκησή τους.

Μόλις 3 γκαρντ είναι στο Top 12 των παικτών με την υψηλότερη απόδοση στο rating, μετά από 6 σεζόν, με τον Αλεξέι Σβεντ να είναι στην κορυφή. Οι ψηλοί επέστρεψαν με ένα ”ξέσπασμα”, όπως θα δείτε και στο γράφημα του Statathlon, που ανέλυσε το πρότζεκτ.

Top 12 στο rating
2af3e5fd-2018-19-season-top-12-players-in-average-pir

Μόλις 3 από τους 12 παίκτες είναι γκαρντ.
Επιπλέον, στα τελευταία 3 ματς, αυτοί οι τρεις (Αλεξέι Σβεντ, Νάντο Ντε Κολό, Μάικ Τζέιμς) έχουν κάτω από τον φετινό μέσο όρο τους.
Τέσσερις ψηλοί έχουν μέσο όρο πάνω από 19 PIR, κάτι που μόλις 2 άλλοι παίκτες είχαν καταφέρει τις τελευταίες 3 σεζόν, οι Γιάννης Μπουρούσης και Έκπε Ούντο.

Γιατί λοιπόν όλοι πιστεύουν πως οι κοντοί έχουν το πάνω χέρι; Μία απλή εξήγηση είναι ότι οι ικανότητες που έχουν, σουτ και πάσα δηλαδή, είναι στοιχεία που θα πρέπει επίσης να έχει κάποιος ποιοτικός ψηλός.

Κλείσιμο
Από την άλλη, στις τελευταίες 2 σεζόν, οι γκαρντ της Ευρωλίγκας παίζουν πολύ καλύτερα από τους ψηλούς της διοργάνωσης.

Κατανομή των γκαρντ και των ψηλών στο Top 12 των σεζόν (rating)
b93d39f5-top-12-in-average-pir-distribution-of-guards-and-big-men

Από το 2016 μέχρι και το 2018, μόνο 2 ψηλοί (Έκπε Ούντο, Τορνίκε Σενγκέλια) έχουν βρεθεί στην πρώτη πεντάδα στο τέλος της σεζόν. Φέτος, ο Σβεντ ακολουθείται από 4 σέντερ.
Τις τελευταίες 2 σεζόν, το Top 12 απαρτίζεται από 5 ψηλούς και 7 κοντούς.
Την φετινή χρονιά, 8 από τους 9 της 12άδας έχουν ξεπεράσει τους μέσους όρους καριέρας τους.

Η τάση είναι εμφανής και οι αριθμοί αρκετά ξεκάθαροι. Το στοιχείο που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ανάλυση είναι ότι οι ψηλοί που κάνουν την διαφορά δεν είναι undersized σέντερ ή πάουερ φόργουορντ (δηλαδή το πολύ 2.04μ. σε ύψος).

Οι ”γίγαντες” έχουν πλέον αναδειχθεί σε πολλές ομάδες. Και όπως λέμε, το ύψος δεν μπορείς να το διδάξεις.

Μέσος όρος rating ανά σεζόν, Undersized εναντίον ψηλών
7912fb5b-average-pir-by-season-undersized-vs-giant-big-men

Είναι προφανές ότι μέσα από το πέρασμα των ετών υπάρχει κάθοδος στην απόδοση των undersized παικτών. Από το 2015 μέχρι και το 2018, έχει μειωθεί κατά 6,49%.
Από την άλλη, αφού οι ”γίγαντες” είδαν τους μέσους όρους τους να μειώνονται τις τελευταίες 2 σεζόν, έχουν πλέον ακόμα μεγαλύτερο μέσο όρο, ξεπερνώντας το υψηλότερό τους 16% της σεζόν 2015/16.
Υπάρχουν μόνο δύο παίκτες της 12άδας, που είναι κάτω από 2,05μ.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα αλλάζουν. Ενώ οι κοντοί έχουν ακόμα την μπάλα στα χέρια τους, οι ψηλοί είναι αυτοί που κάνουν τα πράγματα να συμβούν, μέχρι στιγμής. Αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση, θα το δείξει ο καιρός, αλλά προς το παρόν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι ψηλοί παίρνουν την εκδίκησή τους!

Η πραγματική ερώτηση είναι αν αυτή η τάση θα μείνει μέχρι τέλους. Θα φανεί στο μέλλον, αλλά η εκδίκηση των ψηλών έχει ήδη αρχίσει…
Το Statathlon είναι μία startup αθλητικών αναλύσεων, που βοηθάει τις ομάδες να καταλάβουν, να ερμηνεύσουν και να αξιοποιήσουν τα αθλητικά και βιομετρικά δεδομένα που συλλέγουν, βοηθώντας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην διευκόλυνση της εξέλιξης ταλέντων.
Μάθετε περισσότερα: https://statathlon.com

Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης