Ευρωλίγκα και triple-doubles: Περιμένοντας το(ν) επόμενο…

Ευρωλίγκα και triple-doubles: Περιμένοντας το(ν) επόμενο…

Ένα, δύο… Τέλος. Σε ποιον ανήκουν τα μοναδικά triple-doubles στην ιστορία της Ευρωλίγκας; Τι θυμάται από τότε; Ποιος πιστεύει πως θα τον διαδεχθεί;

835e21b8-vujcicnikola_2-625x375
Μπάσκετ και στατιστική πάνε μαζί χρόνια τώρα. Πριν από το παιχνίδι, κατά τη διάρκεια, μετά. Τα κομπιουτεράκια βγαίνουν, οι λίστες ανανεώνονται κι όλα αυτά μέχρι το επόμενο παιχνίδι. Την ίδια ώρα, υπάρχουν κι επιδόσεις που δύσκολα καταρρίπτονται ή, στην καλύτερη, που επαναλαμβάνονται. Έτσι έχει κι η κατάσταση με τα triple-doubles στην Ευρωλίγκα.

Αν ακόμα προσπαθείς να θυμηθείς πόσα έχουν σημειωθεί κι από ποιον, είναι ακριβώς γιατί αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στη διοργάνωση. Μοναδικό, θα έλεγε κανείς. Όπως ακριβώς κι ο παίκτης στον οποίο ανήκουν… όλα! Έστω, αυτά τα δύο.

“Θυμάμαι ακόμα τα παιχνίδια” λέει στο Eurohoops ο Νίκολα Βούιτσιτς, ο μοναδικός Mr. Triple-Double στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Το ένα με αντίπαλο την Πρόκομ στις 3 Νοεμβρίου 2005 και το άλλο με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 30 Νοεμβρίου 2006, αμφότερα ως παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία έχει μόνο καλές στιγμές να θυμάται, με κορυφαία την back to back κατάκτηση της διοργάνωσης το 2004 και 2005.

“Πριν από το πρώτο, δεν ήξερα πως δεν είχε σημειώσει ποτέ κανείς triple-double στην Ευρωλίγκα. Ήταν ευχάριστη για έκπληξη για εμένα. Βέβαια, έπαιζα και σε μία ομάδα που με βοήθησε πολύ να τα σημειώσω” θυμάται ο 40χρονος σήμερα αθλητικός διευθυντής της ισραηλιτικής ομάδας.

“Όταν σημείωσα το πρώτο, δεν το έμαθα παρά μόνο μετά από το τέλος του παιχνιδιού” τα λόγια του για το εκείνο το βράδυ στη Menora Mivtachim Arena με τους 11 πόντους, τα 12 ριμπάουντ και τις 11 ασίστ.

“Στο δεύτερο ο προπονητής μου (σ.σ. όλως τυχαίως ο νυν προπονητής της ομάδας, Νέβεν Σπάχια) με είχε βγάλει από το παιχνίδι κι είχε έρθει κάποιος που κράταγε στατιστική και του είπε πως μου έλειπε ακόμη ένα ριμπάουντ. Δεν είχα ιδέα. Ποιος μετρά τα ριμπάουντ και τις ασίστ του στο παιχνίδι;”.

Κλείσιμο
Αν όχι οι παίκτες, σίγουρα η στατιστική υπηρεσία. Όπως τότε με 27 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

GAME

POINTS

REBOUNDS

ASSISTS

vs. Πρόκομ 95-68 (2005-06 RS R1)

11

12

11

vs. Ολίμπια Λιουμπλιάνα 110-87 (2006-07 RS R6)

27

10

10



Έκτοτε έχουν περάσει 12 χρόνια κι ο παίκτης που θα καταφέρει να του κάνει παρέα στη σχετική λίστα ακόμα αγνοείται. Όχι πως δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιος έφτασε κοντά στο triple-double. Μόνο που αποδείχθηκε πως ήταν τόσο κοντά όσο μακριά.

Ο Νικ Καλάθης του Παναθηναϊκού πλησίασε τρεις φορές πέρυσι.

GAME

POINTS

REBOUNDS

ASSISTS

@ Αναντολού Εφές 81-82 (RS R8)

29

9

10

vs. Ζαλγκίρις 94-93 παρ. (RS R20)

14

8

9

@ Ουνικάχα 79-90 (RS R26)

12

8

11



Κοντά σε αυτό έφτασε κι ο Λούκα Ντόντσιτς, πριν φτάσει να σαρώσει τα πάντα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

GAME

POINTS

REBOUNDS

ASSISTS

@ Φενέρμπαχτσε 77-79 (RS R15)

20

8

10



Αλλά, πάλι, τα δύο δικά του παραμένουν και τα μοναδικά.

“Σίγουρα ο Νικ Καλάθης μπορεί να γίνει ο επόμενος που θα σημειώσει triple-double. Το ριμπάουντ είναι το μεγαλύτερό του εμπόδιο” εξηγεί ο Νίκολα Βούιτσιτς. Δεν έχει κι άδικο.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν πρώτος σε double-doubles πέρυσι, με 11, όλα σε συνδυασμό πόντοι-ασίστ. Κι όλες όσες φορές έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο triple-double, ήταν 1-2 ριμπάουντ αυτά που τον κράτησαν μακριά από το ιστορικό επίτευγμα. Αλλά αυτό ήταν πέρυσι.

Η χρονιά στην Ευρωλίγκα έχει αρχίσει. Το ίδιο και τα double-doubles. Πότε και ποιος θα σημειώσει το τρίτο triple-double στην ιστορία της διοργάνωσης; Ο χρόνος θα δείξει…



Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης