Ο τελικός των τελικών

Ο τελικός των τελικών

The winner takes it all… 

214329
Φτάσαμε, λοιπόν, στη μητέρα των μαχών. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν απόψε (19:00, COSMOTE Sport 4, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sportfm.gr) σε έναν αγώνα τους κόπους μιας χρονιάς. Ο νικητής στον πέμπτο τελικό του ΟΑΚΑ στέφεται πρωταθλητής αφήνοντας γλυκιά γεύση στον κόσμο του, ενώ ο ηττημένος μένει με άδεια χέρια αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να διακριθεί στην Ευρωλίγκα ή έστω στο Κύπελλο.

Για τον Παύλο
Στις τάξεις του Παναθηναϊκού υπάρχει αποφασιστικότητα για νίκη και πρωτάθλημα που θα αφιερωθεί στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Άλλωστε αυτό ήταν και η προτροπή/απαίτηση των οπαδών που πήγαν στη χθεσινή τελευταία προπόνηση της ομάδας στο ΟΑΚΑ. Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ακόμη και ο Τζέιμς Γκιστ έχει αφήσει πίσω του το διάστρεμμα που τον ταλαιπώρησε τις προηγούμενες μέρες. Ο Καταλανός προπονητής περιμένει από τους παίκτες του πάθος, ενέργεια και καθαρό μυαλό σε υψηλότερο επίπεδο από το ματς της Πέμπτης. Όλα για τους «πράσινους» αρχίζουν από την άμυνα, καθώς και στα δύο παιχνίδια που κέρδισαν στους τελικούς κράτησαν τον Ολυμπιακό κάτω από τους 70 πόντους (66 και 68 αντίστοιχα), ενώ ασφαλώς και τα ποσοστά ευστοχίας, από τον βραχνά τον βολών μέχρι τα τρίποντα που θα… ανοίξουν το γήπεδο, έχουν τη δική τους σημασία. Καλάθης και Τζέιμς θα κληθούν να δώσουν το ρυθμό από την περιφέρεια, το καλό σουτ από Λοτζέσκι και Ρίβερς είναι αναγκαίο, ενώ Γκιστ και Σίνγκλετον θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος στη ρακέτα. Το ΟΑΚΑ θα είναι κατάμεστο, καθώς υπήρξε sold out μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που βγήκαν τα εισιτήρια την Παρασκευή.

Με φόρα από την Πέμπτη
Οπλισμένος με θάρρος, πίστη κι αυτοπεποίθηση μετά τη νίκη του την Πέμπτη, ο Ολυμπιακός θέλει να ολοκληρώσει την ανατροπή και να κερδίσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ σε πέμπτο ματς. Οδηγός για τους «ερυθρόλευκους» είναι η εμφάνιση στον τελευταίο τελικό στο ΣΕΦ, όπου κυριάρχησαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η άμυνα ήταν η αφετηρία που έδωσε τον τόνο, ενώ στην επίθεση με ταχύτητα, στόχευση και σωστές εκτελέσεις βρήκαν τον τρόπο να ξεκλειδώσουν μια άμυνα που στα τρία πρώτα ματς τους είχε κρατήσει στους 69,6 πόντους κατά μέσο όρο σημειώνοντας 92! Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα (πέραν των γνωστών εδώ και καιρό με Αγραβάνη και Τιλί) ελπίζει να βρεθούν όπως και στον προηγούμενο τελικό αρκετοί πρωταγωνιστές. Περιμένει βοήθεια στον Σπανούλη από τους υπόλοιπους γκαρντ και στηρίγματα στον Πρίντεζη κοντά στον Καλάθη από τους σέντερ, ενώ φυσικά θέλει την ενέργεια που δίνουν στα φόργουορντ Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Πριν την αναχώρηση της αποστολής για το ΟΑΚΑ η Θύρα 7 θα ξεπροβοδίσει την αποστολή από το ΣΕΦ για να της δώσει ώθηση.

*Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Αναστόπουλος, Κορομηλάς και Μάνος.

Κλείσιμο
Η προϊστορία
Οι δύο «αιώνιοι» οδηγούνται για δέκατη φορά σε Game 5 για δέκατη φορά (συνολικά 13 από τις 26 σειρές τελικών). Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τον Ολυμπιακό σε πέμπτο τελικό έξι φορές: το 1999 (53-62), το 2001 (79-63), το 2007 (89-76), το 2008 (90-76), το 2014 (82-71) και το 2007 (51-66). Το αντίστροφο έχει συμβεί τρεις φορές: το 1995 (45-44), το 1996 (73-38) και το 2012 (82-76). Γενικά, στους δώδεκα προηγούμενους τελικούς που οδηγήθηκαν σε πέμπτο ματς οι γηπεδούχοι επικράτησαν δέκα φορές και οι φιλοξενούμενοι μόλις δύο και μάλιστα σε αμφότερες τις περιπτώσεις θύτης ήταν ο Παναθηναϊκός (1999, 2017).

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 17 φορές σε τελικούς (φέτος είναι η 13η σερί χρονιά) με τον Παναθηναϊκό να μετρά 11 επικρατήσεις και τον Ολυμπιακό 6. Η έδρα παίζει σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό ρόλο, αφού η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα στους τελικούς των «αιωνίων» πανηγύρισε τον τίτλο 11 φορές και εκείνη με το μειονέκτημα 6. Στους αγώνες τελικής φάσης που έγιναν από το 1992 οι γηπεδούχοι νίκησαν 61 φορές και οι φιλοξενούμενοι 16. Με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους» το… σκορ είναι 30-13, ενώ με τους «πράσινους» 34-7.

Πηγή: www.sport-fm.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης