Χαράλαμπος Μπλιώνας: Το πρώτο θύμα του ελληνικού χουλιγκανισμού

Χαράλαμπος Μπλιώνας: Το πρώτο θύμα του ελληνικού χουλιγκανισμού

30 χρόνια από τη δολοφονία του στις κερκίδες του Αλκαζάρ


Χαράλαμπος Μπλιώνας: Το πρώτο θύμα του ελληνικού χουλιγκανισμού
Το κυριακάτικο μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου του 1986, η Θεσσαλία ζούσε στο ρυθμό του ποδοσφαιρικού7 ντέρμπυ ανάμεσα στην Λάρισα και τον ΠΑΟΚ. 

Ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος βρισκόταν στο πόδι και οι κερκίδες του Αλκαζάρ άρχιζαν να γεμίζουν από νωρίς με τους οπαδούς και των δυο ομάδων. Τότε να θυμίσουμε πως επιτρεπόταν η μετακίνηση των φιλάθλων και έτσι σε κάθε γήπεδο βρίσκονταν υποστηρικτές και των γηπεδούχων και των φιλοξενούμενων. 

Κλείσιμο


Στις κερκίδες των κόκκινων καθισμάτων, στη θύρα 1 εκεί που κάθονταν οι «ήρεμοι» φίλαθλοι της Λάρισας, βρισκόταν και ένας 29χρονος άνδρας. Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας. Ένας καθηγητής που λίγα 24ωρα πριν από εκείνη την ημέρα είχε διοριστεί στη ΣΕΛΕΤΕ και είχε επισκεφθεί το χωριό του την Ελασσόνα, για να δει τους δικούς του, αλλά και για να κανονίσει, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής τον αρραβώνα με την αγαπημένη του, μια νεαρή κοπέλα από την Καβάλα. 



Ο Μπλιώνας δεν είχε προγραμματίσει να πάει στο γήπεδο για τον αγώνα, αλλά το ταξί που θα τον πήγαινε στο ΚΤΕΛ για να πάρει το λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα καθυστέρησε και έτσι ο άτυχος άνδρας έχασε το δρομολόγιο. Το επόμενο ήταν αργά το απόγευμα προς βράδυ και για να περάσει την ώρα του αποφάσισε να δει τον αγώνα. 

Η συγκεκριμένη θύρα που επέλεξε να καθίσει βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα επίσημα και θεωρείται το πιο «ήσυχο» σημείο για να δει κάποιος ανενόχλητος το ματς. Ο Μπλιώνας αγοράζει μια εφημερίδα και κάθεται μόνος του. 



Περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων αντάλλασσαν υβριστικά συνθήματα και εντελώς ξαφνικά  τρεις φωτοβολίδες από την θύρα των οπαδών του «Δικέφαλου», εκτοξεύθηκαν προς τους οπαδούς της Λάρισας. Οι δυο από τις ναυτικού τύπου φωτοβολίδες έπεσαν στο έδαφος. Η τρίτη όμως πήρε περίεργη τροχιά, χτυπάει στα κάγκελα της θύρα 1, αλλάζει πορεία και καρφώνεται σα μαχαιριά στο λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα. 

Από το χτύπημα του κόβεται η καρωτίδα και το αίμα πετάγεται σα πίδακας στον ουρανό. Ο Χαράλαμπος είχε πέσει στο κρύο τσιμεντένιο σκαλοπάτι μη μπορώντας να αντιδράσει. 

Όσοι αντιλαμβάνονται το γεγονός παγώνουν, ενώ κάποιοι πιο ψύχραιμοι ορμούν και προσπαθούν με τα χέρια και με την εφημερίδα που είχε ο άτυχος καθηγητής να του σταματήσουν την αιμορραγία.  Δστυχώς, ασθενοφόρο στο γήπεδο δεν υπήρχε και οι οπαδοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μία διαφημιστική πινακίδα προκειμένου να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο πάνω σε αγροτικό.

 Στο δρόμο όμως ο Χαράλαμπος Μπλιώνας αφήνει την τελευταία του πνοή.  Παρά το τραγικό περιστατικό, ο αγώνας δεν αναβάλλεται. Συνεχίζεται κανονικά και η ΑΕΛ επικρατεί με 2-1. Το θλιβερό γεγονός όμως, θα επισκιάσει την μεγάλη νίκη των Θεσσαλών, και θα οδηγήσει στην λαϊκή κατακραυγή  τόσο της διοργανώτριας ΕΠΟ όσο και της τοπικής ομάδας, για την συνέχιση του αγώνα, που κάτω από εκείνες τις συνθήκες έπρεπε ν’ αναβληθεί.



Μετά το τέλος του αγώνα θα συλληφθούν 10 οπαδοί του ΠΑΟΚ, ανάμεσά τους και το 20χρονος Βασίλης Θεοδωρίδης. Ο ίδιος θα ομολογήσει την πράξη του λέγοντας: «Ήταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε». Το Δικαστήριο θα καταδικάσει τον 20χρονο σε  8ετη κάθειρξη για φόνο. Θα εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Βόλου, απ’ όπου θ’ αποφυλακιστεί  το 1991, έχοντας επιδείξει καλή διαγωγή.

Εκείνος όμως που πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή την ανεγκεφαλιά του 20χρονου τότε Βασίλη ήταν ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας ο οποίος πέρασε στην αθλητική ιστορία της χώρας ώς το πρώτο θύμα του χουλιγκανισμού, και ως ο πρώτος νεκρός από φωτοβολίδα. 


 
Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός χουλιγκανισμός θα γιγαντωθεί με απρόβλεπτες διαστάσεις και με αρκετούς νεκρούς! 

Παίκτες και διοίκηση της Λάρισας πριν από τον αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ σταμάτησαν στο Αλκαζάρ άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια στη θέση εκείνη που πριν από 30 χρόνια κάθονταν ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας.

 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης