Τρία κουταλάκια φτάνουν για να μολυνθεί ένας αθλητής από τα νερά του Ρίο

Τρία κουταλάκια φτάνουν για να μολυνθεί ένας αθλητής από τα νερά του Ρίο

Εφιαλτική μελέτη του Associated Press: Οι αθλητές κινδυνεύουν ακόμα και από τύφο -«Μην βουτήξτε το κεφάλι σας στο νερό», προειδοποιούν τους αθλητές οι γιατροί

Τρία κουταλάκια φτάνουν για να μολυνθεί ένας αθλητής από τα νερά του Ρίο
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και οι πλωτές οδοί του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι τόσο βρόμικοι που σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αθλητές κινδυνεύουν να μολυνθούν από επικίνδυνους ιούς και βακτήρια.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το Associated Press τα αποτελέσματα είναι εφιαλτικά: Τρία κουταλάκια από τα νερά των παραλιών Ipanema και Copacabana είναι αρκετά για να μολυνθεί ένας αθλητής. Ιολόγοι και βιολόγοι λένε ότι οι αθλητές κινδυνεύουν ακόμα και από τύφο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν κολυμβητές και κωπηλάτες να μην βουτήξουν το κεφάλι τους μέσα στο νερό. Η έρευνα στους υδρόβιους χώρους που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες των θαλάσσιων σπορ έδειξε ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι 1,7 εκατ. φορές πάνω από το όριο που επικρατεί στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη.

Και δεν είναι μόνο οι 1.400 αθλητές που διατρέχουν κίνδυνο αλλά οι δοκιμές του AP έδειξαν ότι και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν επίσης δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους στις χρυσές παραλίες της Ipanema και Copacabana.
Κλείσιμο



Η δρ. Βάρελι Χάργουντ διευθυντής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και επικεφαλής της μελέτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι οι κολυμβητές, είτε κάποιος αθλητής που καταναλώσει έστω και τρία κουταλάκια του γλυκού από τα συγκεκριμένα νερά, κινδυνεύει να μολυνθεί από ιούς που μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, προβλήματα στο αναπνευστικό ή ακόμα και καρδιολογικές και εγκεφαλικές βλάβες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός.

Η Χάργουντ προειδοποίησε να μην βουτήξει κανένας αθλητής το κεφάλι του στο νερό: «Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος. Τέτοιο επίπεδο παθογόνου ιού είναι ανήκουστο για τα επιφανειακά ύδατα των ΗΠΑ. Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο επίπεδο μόλυνσης σε άλλα ύδατα. Δεν θα το βρείτε πουθενά αυτό. Οι αθλητές δεν πρέπει να βουτήξουν τα κεφάλια τους σε αυτά τα νερά. Όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή, είναι πιθανό να μπει νερό στον οργανισμό τους, από τη μύτη ή το στόμα, και για αυτό κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά».



Μετά από τη δημοσίευση της έρευνας, πολλοί αθλητές άρχισαν να παίρνουν προληπτικά αντιβιοτικά προκειμένου να αποφύγουν πιθανές μολύνσεις που θα μπορούσαν να τους θέσουν «εκτός μάχης». Όπως όμως, επισημαίνει ο Guardian, τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τις βακτηριακές μολύνσεις, όχι τους ιούς.

Από τα πιο μολυσμένα σημεία είναι το σημείο στο οποίο θα φιλοξενηθούν τα αγωνίσματα της κωπηλασίας, αλλά και η μαρίνα από την οποία θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους οι ιστιοπλόοι. Και στα δύο σημεία, τα νερά παραμένουν εξαιρετικά μολυσμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα οι εικόνες με πτώματα να επιπλέουν στα νερά των αγώνων έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ και τρόμο για το πώς θα διεξαχθούν εκεί οι αγώνες. 

Το σίγουρο είναι ότι με τέτοια επίπεδα μόλυνσης, τα νερά είναι αδύνατο να καθαριστούν γρήγορα και τόσο η διοργανώτρια Βραζιλία όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να βρουν μία λύση, τουλάχιστον για τα υδάτινα αθλήματα.




Παρά όλες τις επιστημονικές αποδείξεις, οι «αθάνατοι» επιμένουν ότι τα νερά του Ρίο είναι ασφαλή για αθλητές και επισκέπτες. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει δικές τους μετρήσεις και ότι τα αποτελέσματα είναι εντός των ορίων για την ασφάλεια.

Τέλος οι μολύνσεις δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ήδη αρκετοί αθλητές έχουν εκφράσει τα παράπονά τους για τις ελλιπείς εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και για προβλήματα ασφαλείας καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα ληστείας σε προσωπικά τους αντικείμενα.

Οι φωτογραφίες από τα νερά του Ρίο προκαλούν σοκ και προκαλούν απορίες για το πώς οι αθλητές θα αγωνιστούν σε τόσο μολυσμένα ύδατα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης