Σότσι: Αυτή τη φλόγα ποια θα την ανάψει;

Σότσι: Αυτή τη φλόγα ποια θα την ανάψει;

Παρακολουθήσεις, τρομοκρατία και ομοφοβία, οι τρεις μεγάλοι πονοκέφαλοι του Πούτιν – Το απόγευμα η τελετή έναρξης

Σότσι: Αυτή τη φλόγα ποια θα την ανάψει;


Το φάντασμα του Όργουελ πλανάται πάνω από το Σότσι εκεί όπου σήμερα ξεκινά να κτυπά η καρδιά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων με τις ρωσικές αρχές να βρίσκονται επί ποδός υπό το φόβο τρομοκρατικού κτυπήματος και το ομοφοβικο σεξ να προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κλείσιμο

Οι ομοφυλόφιλοι που θα επισκεφθούν το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας είναι ο μεγάλος βραχνάς του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει μετά την διεθνή κατακραυγή για την ομοφοβική πολιτική της κυβέρνησής του ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους γκέι. Την άνεσή του με τους ομοφυλόφιλους θα κληθεί, εξάλλου, να αποδείξει όταν θα υποδεχτεί το Νορβηγό υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στη Ρωσία συνοδευόμενος από τον σύζυγό του.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ευρώπη εκφράζουν φόβους ότι θα σημειωθούν τρομοκρατικά κτυπήματα κατά την διάρκεια του αθλητικού γεγονότος την ώρα που χιλιάδες κάμερες έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους του Σότσι αλλά και στα ξενοδοχεία. Η Ουάσιγκτον μάλιστα υιοθετεί μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών που θυμίζουν 11η Σεπτεμβρίου, με την ανακοίνωση ότι απαγορεύει προσωρινά στις επιβατικές πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία, την μεταφορά υγρών, τζελ ή σπρέι στην καμπίνα των αεροσκαφών.

Η οδηγία αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε προειδοποίηση προς τις αρχές ορισμένων αεροδρομίων, όπως επίσης και σε αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ελέγχουν τα σωληνάρια με τις συσκευασίες οδοντόπαστας που φέρουν επιβάτες καθώς αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά για την τοποθέτηση βόμβας μέσα στα αεροπλάνα.

Από την πλευρά του, ο "οικοδεσπότης" των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ηγέτες που θα παραστούν στην τελετή έναρξη για να δείξει στην διεθνή κοινότητα πως τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν για τα ολυμπιακά έργα στο Σότσι έπιασαν τόπο. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη γκρίνια από την πλευρά των ξένων δημοσιογράφων, κυρίως των Αμερικανών, ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στα καταλύμματα όπως μαξιλάρια στα κρεβάτια, κουρτίνες και ίντερνετ. Η έλλειψη μαξιλαριών στα ολυμπιακά χωριά ανάγκασε τις αρχές του Σότσι να ζητήσουν από τους κατοίκους να δώσουν τα μαξιλάρια τους για να καλυφθούν οι ανάγκες των αθλητών στα ξενοδοχεία. Σύμφωνα, μάλιστα με ξένους δημοσιογράφους, επιστρατεύτηκαν φορτηγά για την μεταφορά των μαξιλαριών.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν τη τελετή έναρξης (στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας), η κυβέρνηση της Μόσχας τηρεί σιγή ιθχύος για το τι θα περιλαμβάνει η τελετή έναρξης, ωστόσο σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα είναι μεγαλοπρεπής και θα δίνει στους θεατές μία γεύση από την ρωσική παράδοση. Πάντως, αναφορά στον Λένιν και τον Στάλιν δεν πρόκειται να γίνει, επισημαίνει στην ιστοσελίδα της η "Rianovosti".

H ταυτότητα του αθλητή που θα ανάψει την ολυμπιακή φλόγα παραμένει ακόμα επτασφράγιστο μυστικό, αν και φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες ότι θα είναι η ερωμένη του, γυναίκα - λάστιχο και πρώην πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής, Αλίνα Καμπάεβα. Μετά από μία φωτογραφία της με τον Πούτιν φήμες ακούστηκαν και για την Ισιμπάγεβα, ως υποψήφιας για το αν άναμμα της φλόγας.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η πανέμορφη πρωταθλήτρια του τένις, Μαρία Σαράποβα, θα έχει ενεργό ρόλο στην τελετή έναρξης αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι αυτός.

Πάντως η "Russia Today" επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι, μέχρι την τελευταία στιγμή,  το παιχνίδι για το ποιος θα ανάψει την ολυμπιακή φλόγα παίζεται ανάμεσα σε τρία ονόματα, και μάλιστα ανάμεσά τους δεν είναι καν αυτό της Καμπάεβα. Οι υποψήφιοι είναι η έξι φορές χρυσή ολυμπιονίκης, Lintiya Skoblikova, η τρεις φορές ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ, Irina Rodnina, και ο μεγαλύτερος παίκτης χόκεϊ του 20ου αιώνα, Vladislav Tretiak.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης