Άσλεϊ Μπάρτι: Γιατί το Νο.1 του τένις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα 25 της χρόνια

Άσλεϊ Μπάρτι: Γιατί το Νο.1 του τένις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα 25 της χρόνια

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι η  κορυφαία τενίστρια αυτή τη στιγμή εγκαταλείπει τα γήπεδα - «Υπήρξε ένα σημείο που νομίζω ότι ήξερα ότι έπρεπε να σταματήσω» - Τα όνειρα που θέλει να κυνηγήσει

Ashleigh_Barty_retire_xr
To αστέρι του τένις από την Αυστραλία, Άσλει Μπάρτι εκμυστηρεύτηκε στην Κέισι Ντελάκουα, καλή της φίλη και πρώην παρτενέρ της στο διπλό, ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Η είδηση ότι εγκαταλείπει τον πρωταθλητισμό, έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στο χώρο του αθλητισμού κάνοντας to γύρο του διαδικτύου. Μόλις δύο μήνες μετά την κατάκτηση του Australian Open, η 25χρονη Αυστραλή βάζει πρόωρο τέλος στην καριέρα της, με στόχο να κυνηγήσει τα όνειρά της που πλέον βρίσκονται εκτός γηπέδων.

H κάτοχος του τίτλου σε Wimbledon (2021) και Australian Open (2022) καθώς και πρωταθλήτρια στο Roland Garros (2019), εξηγεί σε ανάρτησή της στo Ιnstagram ότι πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τον εαυτό της και την ψυχική της υγεία: «Σήμερα είναι δύσκολο για μένα καθώς ανακοινώνω την απόσυρσή μου από το τένις. Δεν ήξερα πως να μοιραστώ τα νέα μαζί σας οπότε ζήτησα από την καλή μου φίλη Κέισι Ντελάκουα να με βοηθήσει. Είμαι ευγνώμων για όσα μου χάρισε το άθλημα και αποχωρώ υπερήφανη» έγραψε στο αρχικό μήνυμά της η Μπάρτι. H  ίδια δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι νιώθει αδύναμη να αγωνιστεί.
Κλείσιμο
 

«Είναι η πρώτη φορά που το λέω δυνατά και, ναι, είναι δύσκολο να το πω. Δεν έχω πλέον την ενέργεια, τη συναισθηματική θέληση που χρειάζεται για να προκαλέσεις τον εαυτό σου στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι άδεια». Την ίδια ώρα όμως, υποστηρίζει ότι θέλει να κυνηγήσει τα όνειρά της, που στερήθηκε όλα τα χρόνια που για να αγωνιστεί, έπρεπε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να είναι μακριά από την οικογένειά της.

«Έχω πολλά όνειρα που θέλω να κυνηγήσω τώρα που δεν χρειάζεται να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να βρίσκομαι μακριά από την οικογένειά μου, μακριά από το σπίτι μου. Δεν θα σταματήσω να αγαπάω το τένις. Ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου αλλά ήρθε η στιγμή να απολαύσω το επόμενο στάδιο της ζωής και να επικεντρωθώ στην Άσλει σαν άτομο, όχι στην Άσλεϊ ως αθλήτρια».

Ήδη το κόστος της κορυφής και της επιτυχίας είχε φανεί από το 2014 όταν και η Μπάρτι αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα 18 μήνες από το τένις. Λίγο μετά το παρθενικό της γκραν σλαμ στο Roland-Garros το 2019, είχε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας, τα οποία την ανάγκασαν να εγκαταλείψει προσωρινά το τένις.  

Είπε ότι δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στην πίεση που της είχε ασκηθεί από το γεγονός ότι την είχαν αναδείξει ως το επόμενο μεγάλο όνομα του αθλήματος, αφού κέρδισε το στέμμα του Wimbledon σε ηλικία μόλις 15 ετών.

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το πώς ένιωθα και τι έπρεπε να περάσω, αλλά υπήρξε ένα σημείο που νομίζω ότι ήξερα ότι έπρεπε να σταματήσω και, όταν πήρα την απόφαση, ήταν εύκολο. Ο καθένας είναι διαφορετικός, ο καθένας είναι μοναδικός. Δεν μπορώ να κάθομαι εδώ και να λέω στους ανθρώπους πώς θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους στη ζωή τους. Είναι δική τους απόφαση. Για μένα, ήταν απλώς η επίγνωση της ψυχικής μου υγείας. Το να συζητήσω με τους ανθρώπους ήταν το καλύτερο πράγμα που βγήκε από αυτό», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πολ Ρόουμποτομ, ο οποίος διηύθυνε ένα σεμινάριο προπονητών στο San Remo Tennis Club στο Phillip Island, δήλωσε ότι «Η Μπάρτι ως brand είναι παντού», ακόμα και αν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

«Ακόμα και αν τα μικρά κορίτσια δεν μιλούν γι’ αυτήν, φορούν μπλουζάκια Μπάρτι ή χρησιμοποιούν τη ρακέτα Μπάρτι», όπως υποστηρίζει. «Εν μέσω του lockdown στο Γουίμπλεντον, απέκτησε μεγάλη φήμη. Ήταν μια μεγάλη ιστορία σε μια εποχή που περνούσαμε έναν δύσκολο χειμώνα», πρόσθεσε.



Ειδήσεις σήμερα:

Καύσιμα: Μειώσεις και «έξτρα» έκπτωση για πληρωμές με smartphone

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επαναφέρει την πυρηνική απειλή για να αποτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Κόλλησαν 400.000 άνθρωποι μέσα στην πανδημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης