Οι Σέρβοι βγάζουν... οφσάιντ τον Τζόκοβιτς: Ήξερε από τις 16 Δεκεμβρίου πως είναι θετικός

Οι Σέρβοι βγάζουν... οφσάιντ τον Τζόκοβιτς: Ήξερε από τις 16 Δεκεμβρίου πως είναι θετικός

Ο ίδιος είχε πει ότι το έμαθε την επόμενη μέρα αλλά η επιτροπή για την πανδημία της Σερβίας  τον διαψεύδει - Έγκυρο το μοριακό τεστ του σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου υγείας της Σερβίας - Τα επόμενα βήματα του Σέρβου έως την δίκη της Κυριακής που θα κρίνει την τύχη του στην Αυστραλία - Οι απόψεις των κορυφαίων τενιστών για την υπόθεση

djocko-0
Η Επιτροπή Κρίσεων που διαχειρίζεται την πανδημία στην Σερβία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Νόβακ Τζόκοβιτς ότι δεν γνώριζε πως είναι θετικός στον κοροναϊό μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου το βράδυ.

Στην συνέντευξη Τύπου του υγειονομικού τμήματος της Επιτροπής, ο γιατρός Ζόραν Γκόικοβιτς ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ στέλνονται στο email τη στιγμή που εκδίδονται και καταχωρούνται.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου να σχολιάσει την δήλωση του Τζόκοβιτς ότι ενημερώθηκε την επόμενη ημέρα για το αποτέλεσμα του τεστ, ο Γκόικοβιτς απάντησε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο Τζόκοβιτς, δεν μπορώ εγώ να ξέρω πότε άνοιξε το email του. Αυτό που εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν θετικός στον ιό Sars Cov-2 είναι αυθεντικό και του στάλθηκε την ώρα που αναγράφεται, δηλαδή την ίδια μέρα, τις βραδινές ώρες».

Στο μεταξύ είναι πλέον ξεκάθαρο και από το υπουργείο Υγείας της Σερβίας ότι το PCR τεστ του Νόβακ Τζοκοβιτς είναι αυθεντικό. 

«Αφού εμφανίστηκε το έγγραφο στα κοινωνικά δίκτυα, αναλύσαμε το έγγραφο και το έγγραφο είναι απολύτως έγκυρο», δήλωσε ο Ζόραν Γκόικοβιτς, ο οποίος είναι αξιωματούχος του υπουργείου υγείας της Σερβίας. Για το θέμα της παραβίασης των κανόνων της καραντίνας σημείωσε ότι δεν υπάρχει νομική τιμωρία. 

Εν συνεχεία υπογράμμισε για την επιλογή του Νόλε για μην εμβολιαστεί: «Αν το έκανε θα έδινε σίγουρα κίνητρο σε πολλούς άλλους για να εμβολιαστούν. Αλλά είμαι και υπέρ της ελευθερίας στην επιλογή, παρόλο που προσωπικά διαφωνώ με αυτή την επιλογή. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιβάλλει ακόμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό .

Κλείσιμο
Θυμίζουμε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς ενώ είχε βγει θετικός στον κορωνοϊό είχε εμφανιστεί σε εκδήλωση με παιδιά στη Σερβία ενώ παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε, ενώ  ήταν θετικός,  με τον δημοσιογράφο της L' Equipe για παραλάβει το βραβείο του και να δώσει συνέντευξη. 

Στην τελική ευθεία η υπόθεση 

Στο μεταξύ, προς  την ολοκλήρωση του μοιάζει να οδεύει το σήριαλ της συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open και της παραμονής του στην Αυστραλία.

Την Παρασκευή (14/1) ο υπουργός μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες, ανακοίνωσε την απόφαση του να ακυρώσει την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς κάτι που θα τον οδηγούσε στην έξοδο από τη χώρα.



Επικαλέστηκε λόγους δημόσιας υγείας και το δημόσιο συμφέρον. Λίγη ώρα αργότερα ο Νόβακ Τζόκοβιτς μέσω της νομικής του ομάδας στη Μελβούρνη αποφάσισε να προσβάλει την απόφαση μέσω της δικαστικής οδού.

Οι δικηγόροι του κορυφαίου τενίστα κατήγγειλαν ότι καθυστέρησε σκόπιμα η απόφαση του υπουργού και δεν τους δόθηκε χρόνος να ενημερωθούν και ν' αντιδράσουν όπως θα ήθελαν.



Η υπόθεση καταλήγει στις δικαστικές αίθουσες και ο δικαστής που θα την αναλάβει θα είναι ο Άντονι Κέλι, ο οποίος είχε αποφασίσει υπέρ του Σέρβου στην πρώτη κόντρα του με τις αρχές κατά την είσοδο του στην Αυστραλία.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς προσπάθησαν να πείσουν ξανά τον δικαστή και συνέχισαν να "πατούν" στην ιατρική εξαίρεση που έλαβε ο πελάτης του από την Tennis Australia προκειμένου να ταξιδέψει στην Αυστραλία.

Ζήτησαν επίσης μια απόφαση έως την Κυριακή (16/1) αφού την Δευτέρα ο πελάτης τους έχει πρεμιέρα στο Australian Open, εάν φυσικά υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα τεθεί ξανά υπό κράτηση σε δομή φιλοξενίας μεταναταστών στη Μελβούρνη από το μεσημέρι του Σαββάτου αφού πρώτα έχει δυο σημαντικές συναντήσεις.



Ο Σέρβος τενίστας θα πρέπει στις 08:00 (ώρα Αυστραλίας- 23:00 ώρα Ελλάδος, Παρασκευή) να επισκεφτεί το γραφείο του υπουργείου μετανάστευσης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Εν συνεχεία, θα συναντήσει τους δικηγόρους του, υπό την επίβλεψη ανδρών της Συνοριακής Αρχής της Αυστραλίας και μετά θα τεθεί υπό κράτηση.

Στη δομή φιλοξενίας θα παραμείνει υπό κράτηση έως το πρωί της Κυριακής (09:00 ώρα Αυστραλίας, 00:00 ώρα Ελλάδος, Σάββατο) όπου και θα μπορεί να μεταβεί στο γραφείο των δικηγόρων του. Από εκεί θα παρακολουθήσει τη νέα δίκη, που θα γίνει στο ανώτερο Oμοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας με διαφορετικό δικαστή.

Έως τότε ο υπουργός Άλεξ Χοκ δεν θα μπορεί να προβεί σε κάποια νέα ενέργεια σχετικά με την υπόθεση του Νόλε. Το Australian Open αρχίζει την Δευτέρα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν έχει πολλά περιθώρια.

Η απόφαση για την ακύρωση της βίζας του δύσκολα θα ανατραπεί και έτσι δεν θα έχει το δικαίωμα να υπεραπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2021 στη Μελβούρνη.



Η πρεμιέρα του που έχει οριστεί για την Δευτέρα (17/1) δεν αλλάζει και εάν δεν έχει τελειώσει η ιστορία δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο Grand Slam. Παράλληλα όμως ο Νόβακ Τζόκοβιτς εάν απελαθεί είναι πολύ πιθανό να τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου για τα επόμενα τρία χρόνια στην Αυστραλία.

Αυτό για τον 34χρονο τενίστα θα σημαίνει ότι τελειώνει οριστικά η παρουσία του στo Australian Open.  Έως την Δευτέρα θα γνωρίζουμε εάν ο Νόλε θα παίξει φέτος στην Αυστραλία. Οι επόμενες κινήσεις του σε περίπτωση απέλασης και απαγόρευσης εισόδου για τα επόμενα χρόνια θα γίνουν γνωστές μετά από τις αποφάσεις. 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς εάν δεν παίξει στο Australian Open, θα «πέσει» από το Νο1 κόσμου εάν κατακτήσει το τρόπαιο ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, ακόμη και ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ενώ θα χάσει και πολλά χρήματα αφού είναι ο "βασιλιάς" του τουρνουά και πάντα θα είναι το Νο1 φαβορί. 

Πάντως από τους χορηγούς του δεν υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις για το όλο θέμα και "σκανάρουν" κάθε του δήλωση. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν θέλει να θεωρεί ηγέτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος αφού έτσι θα προκληθούν προβλήματα και οικονομικής φύσεως.  

Οι αντιδράσεις κορυφαίων τενιστών 

Η κορυφαία Βελγίδα τενίστρια, Ζιστίν Ενάν, κάλεσε τον Νόβακ Τζόκοβιτς να μην παίξει στο Australian Open αφού έχει απέναντι του τον κόσμο στην Αυστραλία.  
«Νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο δεν παίζει αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι πολύ περίπλοκο. Δεν υποστηρίζω ότι ο Τζόκοβιτς δεν χρειάζεται να παλέψει γι' αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό αλλά  πρέπει να δει ότι οι Αυστραλοί δεν τον θέλουν. Το να μην παίξει στο τουρνουά ίσως είναι καλύτερο για όλους, για το τένις, για το τουρνουά και ίσως και για τον ίδιο», θα σημειώσει η πρώην Νο1 κόσμου. 

Ο Γερμανός, Μπόρις Μπέκερ, που υπήρξε προπονητής του Νόβακ, αφού είχε τονίσει ότι ο Τζόκοβιτς θα μετανιώσει σε δέκα χρόνια γι' αυτή την ιστορία και αφού κατηγόρησε τον πατέρα του Νόλε, ότι έχει ξεφύγει, μίλησε στο BBC μετά από τις τελευταίες εξελίξεις. 

«Κανένας τενίστας δεν είναι μεγαλύτερος από ένα τουρνουά. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη δράση στο γήπεδο, όχι στο τι συμβαίνει στο δικαστήριο. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι στο οποίο ενεπλάκη και αυτό είναι ατυχές», σημείωσε ο πρώην νικητής του Wimbledon. 

Ερωτηθείς  εάν τον Σέρβο τον ενδιαφέρει η άποψη του κόσμου είπε: «Νομίζω, τον ενδιαφέρει, ποιος δεν θέλει να τον αγαπούν; Γνωρίζει ότι τον σέβονται, αλλά από την άλλη δεν τον αγαπούν τόσο πολύ όσο τον Φέντερερ και τον Ναδάλ. Είναι ένας μαχητής του δρόμου. Αυτή είναι η νοοτροπία που τον έκανε μεγάλο και τόσο επιτυχημένο. Αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει».



Μήνυμα στήριξης στον Νόβακ Τζόκοβιτς μέσω twitter έστειλε ο Ιλία Μαρτσένκο, κορυφαίος τενίστας στην Ουκρανία.  «Λένε ότι "οι κανόνες είναι κανόνες", αλλά χάνουν στη δικό τους δικαστήριο. Τότε βρήκαν έναν τρόπο να ακυρώσουν τη βίζα ούτως ή άλλως. Λοιπόν, ποιοι ήταν οι κανόνες στην αρχή; Α, το ξέχασα. Σε λίγο θα γίνουν εκλογές. Δύναμη, Τζόκοβιτς», θα γράψει. 

Έξαλλος με τους Αυστραλούς είναι ο πρώην προπονητής του Τζόκοβιτς, Νίκολα Πίλιτς, ο οποίος βλέπει πολιτικά παιχνίδια πίσω από την απόφαση για την ακύρωση της βίζας:  «Είναι κρίμα, ο Νόβακ δεν το αξίζει». 

Ο φίλος του Νόλε και πρώην Νο1 τενίστας κόσμου, ο Άντι Μάρεϊ, μετά από την πρόκριση του στον τελικό του Σίδνεϊ, τόνισε για την υπόθεση:  «Δεν θα κάτσω εδώ και θα αρχίσω να κλωτσάω τον Νόβακ, ενώ είναι κάτω. Είναι λυπηρό που έχει καταλήξει σε μια τέτοια κατάσταση, και ποιος ξέρει; Δεν ξέρω τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Δεν ξέρω ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αν μπορεί να κάνει έκκληση γι' αυτό και πόσος χρόνος χρειάζεται, αν μπορεί ακόμα να προπονείται.

Θέλω προφανώς να επιλυθεί η όλη κατάσταση. Νομίζω ότι θα ήταν καλό για όλους αν συνέβαινε. Απλώς φαίνεται ότι έχει διαρκέσει πολύ καιρό τώρα και δεν είναι καλό για το τένις, ούτε για το Australian Open, ούτε για τον Νόβακ».

Ειδήσεις σήμερα:

Από μία κλωστή κρέμεται ο γάμος του Κρις Νοθ - Η Τάρα Γουίλσον «πέταξε» τη βέρα της


«Ήταν πολύ χαρούμενος για τη Ferrari»: Τι είπε για τον Τζώρτζη Μονογυιό ο τελευταίος που τον είδε πριν το τροχαίο


Ανεβαίνει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, πού θα φθάσει ο υδράργυρος έως και 16 βαθμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης