Πανιώνιος: Η πτώση του «Ιστορικού» και η επόμενη ημέρα

Πανιώνιος: Η πτώση του «Ιστορικού» και η επόμενη ημέρα

Ο Πανιώνιος βιώνει μια από τις πιο «μαύρες» περιόδους της 130χρονης ιστορίας του - Μετά την ανακοίνωση της επιστροφής στην Γ΄εθνική, το δεύτερο χτύπημα ήρθε και για την ομάδα μπάσκετ

PANIONIOS_PTOSI
Το απόλυτο παράδοξο και η ειρωνεία της ζωής διασταυρώνουν την πορεία τους στην περίπτωση του «Ιστορικού». O εορτασμός των 130 χρόνων από την ίδρυση του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης ταυτίστηκε χρονικά με το ερεβώδες μέλλον που διαγράφεται για  τα δύο επαγγελματικά τμήματα (ποδόσφαιρο και μπάσκετ)  του προσφυγικού σωματείου, σε συνάρτηση με την έλλειψη χρηματικών πόρων του  Ερασιτέχνη που αδυνατεί να διαχειριστεί  τη λειτουργία δύο ανώνυμων εταιρειών.

Χαρακτηριστικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος είναι το γεγονός πως με εξαίρεση τις ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών, καθώς και του στίβου που συμμετέχουν στην α' κατηγορία, ο Πανιώνιος δεν θα έχει εκπροσώπηση στα «σαλόνια» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Τον περασμένο Μάιο το κλαμπ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ, το οποίο εξέτασε τους φακέλους των ΠΑΕ της Super League. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Νεοσμυρνιώτες ξεκίνησαν το νέο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς, ενώ τους επιβλήθηκαν και σημαντικοί περιορισμοί στις αποκτήσεις παικτών. Ταυτόχρονα, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 20.000 ευρώ, καθώς δεν εκπλήρωσαν το άρθρο 52 του κανονισμού αδειοδότησης, το οποίο αφορά στο πλάνο βιωσιμότητας και την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης.

Μάλιστα, μετά την τιμωρία της Ξάνθης και τη δική του αντεπίθεση στα πλέι οφ, το «θαύμα» της παραμονής έμοιαζε πιο πιθανό από ποτέ...

Όπως γίνεται κατανοητό η «Δαμόκλειος σπάθη» των αγωνιστικών ποινών σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία οδήγησαν τους Νεοσμυρνιώτες στον υποβιβασμό στη Super League 2 και στην κατ΄επέκταση απόφαση του αιτήματος  συμμετοχής στην ερασιτεχνική Γ' εθνική.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (21/9), οι παράγοντες της ΠΑΕ πήραν την συγκεκριμένη απόφαση καθώς προηγουμένως, οριστικοποιήθηκε το ναυάγιο με τους υποψήφιους επενδυτές.

panionios_klamata


Το δεύτερο χτύπημα της μοίρας

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση - βόμβα για το ποδοσφαιρικό τμήμα οι «κυανέρυθροι» δέχονται ένα ακόμη χτύπημα από την μοίρα που διέπει την αθλητική νομοτέλεια. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, δεν πρόλαβε να συνάψει συμφωνία με τον υποψήφιο επενδυτή, ο οποίος απέσυρε το ενδιαφέρον του και ο Πανιώνιος μένει οριστικά έξω από την Basket League, αφού είναι αδύνατο να βρεθεί άλλος χρηματοδότης αυτή τη στιγμή.

Κλείσιμο
ISTORIKOS_BASKET


Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της ΚΑΕ Πανιώνιος:

"Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω επίσημα, ότι μόλις ενημερώθηκα ότι αποσύρεται το ενδιαφέρον του υποψήφιου επενδυτή για αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατέχω στην ΚΑΕ Πανιώνιος, παρά την προφορική συμφωνία που υπήρξε εχτές σχετικά με τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας με τον εν Ελλάδι εντεταλμένο σύμβουλο του υποψηφίου επενδυτή.

Και οι δύο πλευρές, κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης μετοχών και καταφέραμε με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό να επιτύχουμε προφορική συμφωνία μέσα σε τρεις μόνον συναντήσεις και σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Δυστυχώς, ανυπέρβλητο εμπόδιο στην όλη διαδικασία ήταν η πίεση χρόνου, ειδικά για τις διαδικασίες αδειοδότησης που απαιτούνται για τη συμμετοχή της ομάδας στην Basket League. Συγκεκριμένα, παρά τη χτεσινή προφορική συμφωνία (που ακολουθήθηκε από ανακοίνωσή μου περί συμφωνίας κατά τη διάρκεια του χτεσινού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ με τη σύμφωνη γνώμη του εν Ελλάδι εντεταλμένου συμβούλου του υποψηφίου επενδυτή) δεν κατέστη δυνατό να αποτυπωθεί εγγράφως η συμφωνία και ακολούθως να εγκριθεί από τους νομικούς συμβούλους των δύο πλευρών.

Με την ειλημμένη απόφασή μου να μην χρηματοδοτήσω την ομάδα και μετά και την απόσυρση ενδιαφέροντος του μοναδικού σοβαρού υποψήφιου επενδυτή που υπήρξε για την ΚΑΕ Πανιώνιος, η συνέχεια του Πανιωνίου θα είναι προφανώς εκτός Basket League. Περί αυτού, θα έχω επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ κο. Γαλατσόπουλο εντός της ημέρας".

boban_1
Στο πάνθεον της υπεραιωνόβιας ιστορίας του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ, το όνομα του ΜΠΟΜΠΑΝ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ έχι γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα


Ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης έχει μάθει να ζει με τα προβλήματά της από το 2014 έως και  σήμερα, μόνο που τα προβλήματα δεν επισκίαζαν τις όποιες επιτυχίες του. Η  προφυγική ομάδα ούσα πάντοτε έντονα πολιτικοποιημένη, διαθέτει  τους πιο ένθερμους οργανωμένους οπαδούς που δεν την εγκατέλειψαν ποτέ. Ακόμα και  σήμερα εβρισκόμενοι μπροστά σε μια από τις πιο σκοτεινές και αβέβαιες περιόδους της ιστορίας της.

Το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» και  οι αναγεννητές Ζαμάνης-Δάρας

Η αποχώρηση του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Τσακίρη τον Ιανουάριο του 2011 από τον σύλλογο, μεταβιβάζοντας το 67% των μετοχών της ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη, σήμανε την  αρχή της πτώσης.

Το κλαμπ  άρχισε έκτοτε να παραπαίει οικονομικά, έχοντας απωλέσει σε μεγάλο βαθμό το ισχυρό brand name και την αξιοπιστία που διατηρούσε υπό τις οδηγίες του Τσακίρη.

Η επόμενη μέρα για τον προσφυγικό σύλλογο φάνταζε δυσοίωνη, μέχρι την ανάληψη της  διοίκησης από τους Νίκο Ζαμάνη και Χρήστο Δάρα. Οι δύο ισχυροί άνδρες απέκτησαν το 33,5% των  μετοχών από τον Ερασιτέχνη Πανιώνιο, έχοντας ως αποστολή τους να βγάλουν τον  σύλλογο από το οικονομικό αδιέξοδο, με την ελπίδα ταυτόχρονα της επιστροφής στην αγωνιστική ελίτ του παρελθόντος.

Η αποβολή της ΠΑΕ από τη ρύθμιση της εφορίας τον Αύγουστο του 2018, υπήρξε  «μαχαιριά» κι είχε ως συνέπεια την απώλεια ενημερότητας και αδειοδότησης στο  πρωτάθλημα.

Τον Ιούνιο του φετινού έτους η εντός έδρας ήττα από τον Παναιτωλικό απέφερε τις έντονες αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών του Ιστορικού, οι οποίοι μετά τον αγώνα της Νέας Σμύρνης προχώρησαν σε αποδοκιμασίες κατά της κυανέρυθρης ΠΑΕ και του Χρήστου Δάρα, οδηγώντας στην παραίτηση του τελευταίου.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό στη Super Leagu 2 και  το «ναυάγιο» στις συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, έφερε τον Πανιώνιο  αντιμέτωπο με τα τεράστια (οικονομικά) προβλήματα του και στο χείλος του γκρεμού.

ZAMANIS_DARAS


Ο πύρηνος κόσμος και ο πολύ σκληρός... για να πεθάνει Ιστορικός

Η γαλλική ιστοσελίδα footballski.fr σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της το 2017 ανέδειξε ιστορία του συλλόγου, αναφερόμενη σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που την σημάδεψαν με τίτλο: "Πανιώνιος, η ιστορία της κληρονομιάς". Μεταξύ άλλων γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ανάδειξη και τροφοδότηση ταλέντων στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι προσφυγικές καταβολές της, καθώς και το πικρό... ποτό του υποβιβασμού.

Ο Ιστορικός έχει άλλωστε γευτεί ήδη στο παρελθόν το… φαρμάκι της πτώσης στη Β’ Εθνική. Συνολικά υποβιβάστηκε τρεις φορές πλέον από την επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου, στα τέλη των 70s, αμφότερες κατά τη δεύτερη 10ετία της καθιέρωσης της Α' Εθνικής. Την πρώτη, στο φινάλε της σεζόν 1991-92 ,τερμάτισε 16ος σε σύνολο 18 ομάδων, χάνοντας την τετραπλή ισοβαθμία με Δόξας Δράμας, Ξάνθη και Παναχαϊκή.

Η συντριβή με 4-0 από μια αδιάφορη βαθμολογικά ΑΕΛ του Στέφαν Στόικα (χαφ τρικ), συνδυαστικά με την επικράτηση της Ξάνθης στον Βύρωνα (2-1), σφράγισε το μοιραίο και ο Πανιώνιος κλήθηκε ν' αγωνιστεί στη Β' Εθνική χωρίς πρότερη εμπειρία. Η δεύτερη ήρθε πριν από πέρας της σεζόν 1995-96. Κατά την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Πανιώνιος έπαιζε στο Καυτανζόγλειο και έψαχνε το διπλό που θα τον κρατούσε ζωντανό. Ο Ηρακλής ανέτρεψε το πολύτιμο 0-1 των 'κυανέρυθρων', ο Πρεντάτου ισοφάρισε και χάρισε ελπίδα νίκης, προτού ο ίδιος με αυτογκόλ στο 87' τον καταδικάσει οριστικά ως προτελευταίο.

Η επόμενη μέρα

Στη νέα σελίδα που ανοίγεται ο Γιάννης Μανιάτης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Σκούρας, ώστε να φέρει ξανά την ομάδα της Νέας Σμύρνης σε τροχιά επιτυχιών.

Οι «κυανέρυθροι» θα συμμετάσχουν κανονικά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής στον 6ο όμιλο, μαζί με τις ομάδες των Κυκλάδων, αλλά και Εθνικό, Προοδευτική, Φωστήρα. Η Κέρκυρα θα τοποθετηθεί στον 5ο όμιλο, μαζί με τις άλλες ομάδες του νησιού, αλλά και ομάδες από Ενώσεις όπως Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα/Λευκάδα, Άρτα και Ιωάννινα. Τέλος, ο Πλατανιάς θα αποτελέσει την 16η ομάδα του κρητικού ομίλου.

Άλλωστε, για τους απανταχού εραστές της στρογγυλής θεάς (εν προκειμένω τους φίλους του Πανιωνίου), ευτυχισμένη είναι η ψυχή που έχει κάτι να αναπολεί από το παρελθόν με περηφάνια, και κάτι να προσδοκά από το μέλλον με ελπίδα.


Το Panthers Club 1983, χθες στα αποδυτήρια της ομάδας ποδοσφαίρου, πριν το φιλικό. Είμαστε εδώ, είπαμε στους...

Δημοσιεύτηκε από Panthers est.1983 Official στις Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020



Ειδήσεις σήμερα:

Ερωτικό τρίγωνο στους τελικούς του NBA: Ο Χίρο έχει σχέση με την «καυτή» πρώην του Κούζμα

Κίνητρο 32 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό για την πρόκριση

Premier League: Λίβερπουλ-Άρσεναλ 3-1- Ανατροπή πρωταθλήτριας - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης