Κορωνοϊός: Τις Ένοπλες Δυνάμεις ρίχνει στη «μάχη» η κυβέρνηση

enoples_dinameis_logo

Καθοριστικός μήνας ο Απρίλιος για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού - Μέχρι την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να παραδοθούν στους αρμόδιους φορείς 150.000 χειρουργικές μάσκες

Τις Ένοπλες Δυνάμεις ρίχνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εν όψει των εκτιμήσεων ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος, όσο και καθοριστικός μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί περαιτέρω η εμπλοκή των στρατιωτικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή υγειονομικού και προστατευτικού υλικού, θα ενεργοποιηθούν και τα εργαστήρια των στρατιωτικών ιατρικών σχολών για την επεξεργασία δειγμάτων από τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, ενώ από το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογείται η επίταξη πλοίου, ώστε, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και μία σειρά από δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας σε ότι αφορά το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο μονίμων στελεχών όσο και στρατευσίμων.

Πλωτό νοσοκομείο

Ως προς το πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο, οι πληροφορίες θέλουν να είναι το 2ο πλοίο Γενικής Υποστήριξης που έχει δωρίσει η οικογένεια Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό και το οποίο πρόκειται να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου, λίγο πριν το Πάσχα.

Πρόκειται για το πλοίο «Ηρακλής», το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο και εφόσον απαιτηθεί, θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό στρατιωτικό νοσοκομείο περισσότερο για να βοηθήσει την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης και λιγότερο για την περίθαλψη ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού.

Λόγω μάλιστα της ειδικής κατάστασης που επικρατεί, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει την πιθανότητα παραλαβής του συγκεκριμένου πλοίου, χωρίς προηγουμένως να έχει βαφτεί στα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να συντομεύσει ακόμη πιο πολύ ο χρόνος παραλαβής του. Να σημειώσουμε ότι ο «Ηρακλής» έχει μήκος 85 μέτρων, κατασκευάστηκε το 2002, ενώ διαθέτει σύστημα dynamic positioning το οποίο του παρέχει τη δυνατότητα σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. 

Προσλήψεις

Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια  και υπό τον συντονισμό του γ.γ του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνη Οικονόμου, δρομολογείται η πρόσληψη 60 περίπου νοσηλευτριών και τραυματιοφορέων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που έχουν προκληθεί στα στρατιωτικά νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η πρόσληψη γιατρών 8 διαφορετικών ειδικοτήτων για το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί και τις ανάγκες της βάσης της αμερικανικής βάσης της Σούδας και με δεδομένο την πληθώρα των κρουσμάτων που έχουν παρουσιαστεί τελευταία σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Να επισημάνουμε πως η εμφάνιση κρούσματος πάνω σε πλοίο θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, ιδίως επειδή οι ναύτες βρίσκονται σχεδόν πάντα σε πολύ περιορισμένους χώρους και πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου έχει θέσει στη διάθεση της Πολιτείας μια σειρά από στρατιωτικές βιομηχανίες, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε προστατευτικά υλικά έναντι του κορωνοϊού, αλλά και για την παραγωγή αντισηπτικών και απολυμαντικών προϊόντων τα οποία, πέρα από τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έρθουν να καλύψουν και τα όποια κενά υπάρχουν γενικότερα στο δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό και για όλες τις σχετικές δράσεις ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ενημερώσει σχετικά τόσο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Πιο συγκεκριμένα, στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η παραγωγή μίας μεγάλης ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του Υπουργείου Υγείας.

Μέχρι την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να παραδοθούν στους αρμόδιους φορείς 150.000 χειρουργικές μάσκες, οι οποίες δοκιμάστηκαν σε 4 διαφορετικά επίπεδα λαμβάνοντας και τις ανάλογες πιστοποιήσεις καταλληλότητας. Ταυτόχρονα, στο 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσεως (691 ΒΕΒ) και στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού από την προηγούμενη Δευτέρα έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία μία επιπλέον γραμμή παραγωγής που παρασκευάζει μεγάλες ποσότητες υποχλωριόδους νατρίου (αποτελεί τη βάση της χλωρίνης) που εν συνεχεία δίνεται στους αρμόδιους φορείς για να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί σε δημοσίους χώρους.

Οπλίτες θητείας

Σε εξέλιξη έχει θέσει όμως το Πεντάγωνο και μία σειρά από δράσεις με στόχο την προστασία από την πανδημία των μόνιμων στελεχών αλλά και των οπλιτών θητείας στο στράτευμα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποιούν συχνές θερμομετρήσεις στο προσωπικό που υπηρετεί σε διάφορους στρατιωτικούς σχηματισμούς της χώρας. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών αμέσως οι οπλίτες τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.

Ταυτόχρονα, στα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για τους νοσούντες, χώροι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Επιπλέον, έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι έξοδοι των στρατευσίμων από τις μονάδες τους ενώ έχουν κλείσει και τα σημεία συγκέντρωσης, όπως είναι τα λεγόμενα ΚΨΜ. Σε ότι αφορά τις εξόδους πάντως, να σημειώσουμε, πως στα επιτελεία μελετούν τρόπους χαλάρωσης του υπάρχοντος καθεστώτος, αρχικά σε εκείνους που υπηρετούν σε μονάδες που βρίσκονται «δίπλα από τα σπίτια τους».

Αλλαγές δρομολογούνται όμως και σε ότι αφορά την κατάταξη των στρατευσίμων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η κλήση των στρατευσίμων της επόμενης ΕΣΣΟ στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντί του Μαΐου που ήταν να πραγματοποιηθεί κανονικά, αναβάλλεται για μετά τις 10 Ιουνίου. Όπως αποφασίστηκε, την ημέρα κατατάξεως των στρατευσίμων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, θα τους διανέμεται προστατευτικό υλικό όπως αντισηπτικό, μάσκες, γάντια και οδηγίες. Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, επί καθημερινής βάσεως γίνεται μία αποτίμηση των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας στο στράτευμα, έτσι ώστε ανάλογα με την πορεία της να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις, είτε για το μετριασμό είτε για την περαιτέρω σκλήρυνση των σχετικών δράσεων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Μάχη για την αντιμετώπιση του ιού - Οι βασικότερες πιθανές θεραπείες

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Παραλίες και διόδια τα τελευταία «οχυρά» στην μάχη κατά του ιού

Προστασίας πρώτης κατοικίας: Την Τετάρτη το αίτημα για παράταση λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Αδωνις

Ρε γ@μω την αδικια μου εγω τι ρολο παιζω στην ανυπαρκτη κυβερνηση? Δε γραφετε για μενα. Ρε εγω εβαλα μονοδρομηση στα σουπερ μαρκετ! Εβαλα τις μπουλντοζες ρεέεεε! Γραψτε ρεεεε

Κοίτα

Την μονοδρόμηση στα super market, ναι, τις μπουλντόζες στο Ελληνικό ΘΑ τις βάλει (όταν παραδοθεί το Μετρό Θεσσαλονίκης).

kyriakos

Προσέχουμε τον στρατό. Ο στρατός δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο για να σώσει την σαβούρα. Εάν ο στρατός κινδυνευσει, μετά το κορωνοιο δεν θα υπάρχει η Ελλάδα. Ο κορωνοιος ΔΕΝ είναι τόσο μεγάλο κακό, ειδικά αν πάρει μαζί του πολλή σαβούρα. Οι αριστεροί ΘΈΛΟΥΝ διακαώς να μολυνθεί ο στρατός. Οι Έλληνες θέλουν να δουν τεράστιες συγκεντρώσεις αριστερών όπου θα ζητάνε δανεικά και δημοκρατία, χορεύοντας, φιλωντας κι αγκαλιαζοντας ο ένας τον άλλο.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ

Αγορι μου σε ψαχνουμε γυρνα αμέσως. Εξω εχει κορονοιο και προστιμα

kyriakos

Προσέχουμε τον στρατό. Ο στρατός δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο για να σώσει την σαβούρα. Εάν ο στρατός κινδυνευσει, μετά το κορωνοιο δεν θα υπάρχει η Ελλάδα. Ο κορωνοιος ΔΕΝ είναι τόσο μεγάλο κακό, ειδικά αν πάρει μαζί του πολλή σαβούρα. Οι αριστεροί ΘΈΛΟΥΝ διακαώς να μολυνθεί ο στρατός. Οι Έλληνες θέλουν να δουν τεράστιες συγκεντρώσεις αριστερών όπου θα ζητάνε δανεικά και δημοκρατία, χορεύοντας, φιλωντας κι αγκαλιαζοντας ο ένας τον άλλο.

Μινωας

Καμία σχέση ο τίτλος του άρθρου με την πραγματικότητα.Σιγα μη βάλουν τους καραβαναδες να δουλέψουν

Ου ποσοι αλλά που

Τι δουλειά κάνεις άραγε ρε παιχταρα μου εσύ? Φαντάζομαι θά δουλεύεις μέρα νύχτα χωρίς ανάσα. Αλλά θα σου χρειάζονταν όχι πολλά άλλα ένα βράδυ στον Έβρο να δεις πως είναι να μην μπορείς όντως να πάρεις ανάσα και μετά να μιλάς... Εξυπνακια!

Βαλεντίνη

Έτσι μπράβο!!!! Ανάγκα και Θεοί πείθονται ή όπως έλεγαν οι παλιοί, το ζόρι βγάζει λάδι!!!!! Όλα καλά, είμαστε σε σωστό δρόμο!!!

Kαι όπου να'ναι ...και

Εναντίον μας....αν εξακολουθούμε να είμστε "απείθαρχοι" στα "δικτατορικά" κελεύσματα του Καθεστώτος!!!

Πόπη μου ,

Πάντως, άλλοι μίλησαν για θεσμικά εμπόδια και αρμούς.

Ξεριάς

Επιτέλους. Οι Ισπανοί κατέβασαν τον στρατό πριν 5 εβδομάδες.

***

Ολο και κατι καλυτερο κανουμε απο τους Ισπανους. Γι αυτο ειμαστε εκει που ειμαστε εμεις και εκει που ειναι αυτοι με 800-900 νεκρους την ημερα. Οποτε σταματα τη εξυπανδα ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΛΗΝΑ, shut the fuck up και κανε αυτο που ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ειναι σωστο και σου λενε. Αμα δε γουσταρεις τσακα μια Iberia και τραβα στην Ισπανια. Αιντε με το καθε βλαχο που απεκτησε αποψη.

360⁰ στρίβω και αλλάζω πορεία

ο Τσιόδρας τους πήρε και τα σώβρακα πλέον δέν υπάρχει αντιπολίτευση ότι είχε απομείνει δηλαδή μετά και τον τέλειο χειρισμό του Κυριάκου στον Έβρο

Ζωντανά

Καλά κλείνουν τα ΚΨΜ ,στους θαλάμους πόσοι στρατιώτες κοιμούνται κ με ποια απόσταση; Πάντως όλα τα είπε ο υπουργός υγείας της Κύπρου που νόμιζε ότι ήταν εκτός τηλεοπτικού αέρα!

Kgu

Σωθηκαμε!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης