Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Ήμουν ξεκάθαρος στον Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές -Πάιατ: Φυσικά και θα εμπλακούμε

mitsotakis-economic-summit-it

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ θα αντιτείνω είπε ο πρωθυπουργός ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζήτηση Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ν. Μπακατσέλο

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι' αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης υπογράμμισε ότι τόσο στο κογκρέσο όσο και στη γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

Πάιατ: Φυσικά και θα εμπλακούμε, δεν θέλουμε να ξεσπάσει κρίση

«Εξαιρετικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σε έναν απολογισμό της διήμερης παρουσίας του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα από τη σκοπιά της υπερδύναμης. «Το κάνω πολλά χρόνια αυτό, αλλά λίγες φορές βλέπω αυτή την επιτυχία», τόνισε. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη θερμή υποδοχή που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον και στην αποτελεσματικότητα, όπως είπε, με την oποία εξήγησε τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

«Έχουμε καλές ειδήσεις για την παιδεία και για τις επενδύσεις, και επιπλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Η παρουσίαση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Atlantic Council ήταν υποδειγματική», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρεσβευτής σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία και ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας πολιτικός άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε: «Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι μια ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε μονομερείς ενέργειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάραξε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και ανέδειξε τις ελληνικές ανησυχίες αλλά ήταν σαφής ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος με την Τουρκία ώστε να μην απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο επιτυχημένα σημεία της επίσκεψής του, παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο, ήταν ότι παρενέβη και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ άμεσα συγκεκριμένη πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στη Ελλάδα και την Τουρκία, χαρακτήρισε «ανόητη» την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα.

«Φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο και έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είναι ένα ξεκάθαρο, ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι business as usual, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν», είπε.

Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας

Ο κ. Πάιατ απέφυγε τις προβλέψεις για θερμό επεισόδιο, ανέφερε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και ότι αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, καθώς η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απάντησε ότι δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι η συμφωνία είναι αντιπαραγωγική και προκλητική και ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος χάραξης ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ότι δεν θέλει να λυθούν οι διαφορές με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο. Σχετικά με τα F-35, ανέφερε ότι ξεκίνησε ο διάλογος, ο οποίος προβλέπεται να είναι μακρύς. Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι στην Ουάσιγκτον θεωρούν επιτυχημένη την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ότι υπάρχει συνέχεια με όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν γίνει βήματα προόδου το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία μετέτρεψαν μια καλή σχέση σε εξαιρετική. Ο κ. Πάιατ πρόκειται να ενημερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είχε κάνει και το 2017, όταν είχε ενημερώσει τη ΝΔ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Αθεος

Μπορουμε να υποστηριξουμε τα δικαιωματα μας οπως νομιζουμε εμεις. (Με την Ισπανικη υποχωρηση;)

Τανασης

Θα επέμβουν οι ΗΠΑ όπως στα Ιμια. Ούτε παράνομη δεν λένε τη συνθήκη Τουρκίας μεΛιβύη. Δούλεμα. Φοβερη η επιτυχία Μητσοτακη. Ας ξεκουραστεί στο βουνό πάλι Ο ολίγιστος όταν παίρνει φωτιά η Μεσογειος κι όλοι τρέχουν.

Το πρώτιστο ερώτημα Εθνικής Ασφαλείας

… Η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές σχέδιο νόμου, που προέβλεπε την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μεσολάβησαν όμως οι εκλογές και ο νόμος δεν ψηφίστηκε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΙΔΡΥΣΗ ΣΕΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Μάλιστα ανέφερε πως η δημιουργία του θα πραγματοποιούνταν στα πρότυπα άλλων κρατών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και το Ισραήλ. ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ. … Η τωρινή κυβέρνηση ψήφισε από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τον νόμο για το επιτελικό κράτος, μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς ο πρωθυπουργός αποκτά για πρώτη φορά όργανα για να σχεδιάζει και να ελέγχει το κυβερνητικό έργο. Στον νόμο περί επιτελικού κράτους, το ΚΥΣΕΑ διατηρήθηκε με τον ίδιο σχεδόν ρόλο όπως το γνωρίζαμε και ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΕΡΙ ΣΕΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΛΩΣ ΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Ο Σύμβουλος βρίσκεται κάπου στο βάθος στην Προεδρία της Κυβέρνησης, υπό την Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, υπό τον τομέα Επιστημονικής Υποστήριξης. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, τουλάχιστον όχι με την έννοια που αποδίδεται στον όρο διεθνώς. Από την παρούσα ανάλυση συνάγουμε τρία συμπεράσματα. Εν πρώτοις, μολονότι η πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ελίτ της χώρας έχει σπουδάσει στο εξωτερικό και διαθέτει διεθνή εμπειρία, εν τούτοις ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΕΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Το δεύτερο είναι ότι αν δημιουργήσουμε τελικά έναν τέτοιο θεσμό, χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ακόμη και αν δημιουργηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τέλος, η μη σύστασή του αποτελεί και το μέτρο με το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε κατά πόσον σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη μας τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας. (Απόσπασμα άρθρου του Παναγιώτη Γκαρτζονίκα Αντιστράτηγου ε.α).

ΓΙΩΡΓΗΣ

Η Ελλαδα με την κυβερνηση Μητσοτακη, αναδεικνυεται φιλειρηνικη, καθαρη, και φρονιμη, αναμεσα στις φασαριες που ξεσηκωσαν τα θαλασσια οικοπεδα στην Α.Μεσογειο, με πρωταγωνιστη, ταραξια, την Τουρκια.Γι αυτο ολοι καλουν την Τουρκια, να λογιτευτει και να φρονιμεψει, γιατι διαφορετικα, θα βρουν, ολοι οι αλλοι πρωταγωνιστες παικτες, τον τροπο να την απομονωσουν ισως και να την αφοπλισουν,οπως ειχαν κανει παλιοτερα με τον ''ταραξια'', τη δηθεν ''αδικημενη'', τοτε, Γερμανια, Στην πραγματικοτητα, ολοι θα τραβηξουνε το αυτακι της Τουρκιας, προς απογοητευση των τουρκολαγνων. Η Ελλαδα παραμενει βραχος σοβαροτητας και σταθεροτητας!

Βρωμοστομος

Βραχο, βραχο τον καυμο μου τον μετραω και πονω κι΄ειναι το παραπονο μου συμμαχο δεν εχω εγω.

Η αλήθεια είναι ότι...

Το Ιράν έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας για την κάλυψη που προσέφερε ο κ. Μητσοτάκης στον Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Ο απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ; Αυτό δεν ήταν ταξίδι, ήταν γύρος... θριάμβου.

ΣΑΚΗΣ

Aσε ρε φιλε, εδω απομονωσαμε κοτζαμ Τουρκια. Ο ικετης περιμενε και δημοσια δηλωση στηριξης απο τον Τραμπ. Ουτε για χειροκροτητης δεν κανει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης