LIVE

Κορωνοϊός

Σκευωρία Novartis: Ο Τσίπρας βλέπει κίνδυνο να οδηγηθεί στο αρχείο - Σύγκρουση στην Επιτροπή για το Συνταγμα

aleksis-tsipras

Επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Αναθεωρητικής Επιτροπής Ευριπίδη Στυλιανίδη

Το θέμα της παραγραφής των ενδεχόμενων αδικημάτων από την υπόθεση Novartis επαναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή που έστειλε στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει στα μέλη της επιτροπής να κατοχυρωθεί συνταγματικά η διερεύνηση από την τακτική δικαιοσύνη των υπουργικών αδικημάτων όταν αυτά τελούνται επ' ευκαιρία των καθηκόντων τους καθώς, όπως υποστηρίζει, υπάρχει κίνδυνος να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Novartis λόγω παραγραφής.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι η επιστροφή στην τακτική δικαιοσύνη της δικογραφίας κατά των 10 πολιτικών προσώπων από την προανακριτική που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis το 2018 είναι συνταγματικά έωλη και επιχειρεί τώρα μέσω της αναθεώρησης να την «συνταγματοποιήσει».

Έκτός αυτού πρέπει να υπενθυμιστεί ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση, που ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής, οι φάκελοι για τους 7 εκ των 10 πολιτικών προσώπων έχει ήδη αρχειοθετηθεί.

Σύγκρουση με την αντιπολίτευση

Πάντως, η επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής κατά την συνεδρίαση της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η επιστολή Τσίπρα ισοδυναμεί με ομολογία ότι η παραπομπή των δέκα στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis στην προηγούμενη Βουλή έγινε με αντισυνταγματικό τρόπο. Ο ίδιος αποκάλεσε «αμετανόητο μπαχαλάκια» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι το αίτημα για εκ των υστέρων συνταγματοποίηση των όσων έπραξε στην προηγούμενη Βουλή αποτελεί βαρύτατο παράπτωμα. Σχολιάζοντας την ουσία της ερμηνευτικής δήλωσης που ζητεί ο κ. Τσίπρας να ψηφιστεί ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 7 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κώστας Τζαβάρας είπε ότι δεν επιτρέπεται σε πρόεδρο δημοκρατικού κόμματος «να φτάνει στο σημείο και να μας λέει κύριοι δεν είστε στο ύψος των περιστάσεων. Αν κάποιος διεξέλθει την επιστολή, αντιλαμβάνεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση να συνεισφέρει. Θέλει να δημιουργήσει ένα συμβάν για τα κανάλια για να λένε ότι κάποιοι θέλουν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο. Αυτά δεν είναι σοβαρά και μας προσβάλουν».

Αντιδρώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως «Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση ων πολιτών να μη μείνει καμία σκιά και να μη φανεί ότι το πολιτικό σύστημα προετοιμάζει το έδαφος για να καλύψει τα νώτα του και να παραγραφεί αυτό το σκάνδαλο».
Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Στυλιανίδη:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Καθώς σήμερα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος θα ήθελα να σας επισημάνω ένα κρίσιμο κατά τη γνώμη μου θέμα και να σας καλέσω να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχετικά νομικά και πολιτικά επιχειρήματα πριν καθορίσετε τη στάση σας κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά την αναθεωρητική διαδικασία τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αναθεωρητική Βουλή αφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών.

Η πρόταση της πρώτης αναθεωρητικής (προτείνουσας) Βουλής ήταν: α) κατάργηση του εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 86 που τάσσει ασφυκτική αποσβεστική προθεσμία στη Βουλή για την άσκηση δίωξης κατά όσων διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και β) προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που διευκρινίζει ότι στα παραπάνω αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ' ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων.

Η μεν πρόταση τροποποίησης της παραγράφου 3 στην κατεύθυνση του περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης Υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας υπερψηφίστηκε από ευρύτατη πλειοψηφία 253 βουλευτών στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή. Ευρεία συναίνεση διαμορφώνεται και στην παρούσα Βουλή, ώστε το πολιτικό σύστημα να εισακούσει ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα για ισονομία και κατάργηση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης Υπουργών.

Ζήτημα ανακύπτει ωστόσο σε σχέση με την πρόταση για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης, η οποία υπερψηφίστηκε από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, με αποτέλεσμα, για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο, να απαιτείται η υπερψήφισή της από τουλάχιστον 180 στην τρέχουσα διαδικασία. Ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνεται, με βάση τις τοποθετήσεις του εισηγητή και των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Εμείς θεωρούμε, όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση της πρότασής μας, ότι με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης απλώς αποσαφηνίζεται κάτι που ήδη προκύπτει ερμηνευτικά από την ισχύουσα ρύθμιση του άρθρου 86. Δεδομένου ότι η ειδική ποινική μεταχείριση των υπουργικών αδικημάτων πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ως εξαίρεση από την κοινή δικαιοδοσία, στο άρθρο 86 υπάγονται μόνο τα υπουργικά αδικήματα με τη στενή έννοια του όρου, κι όχι όσα τελούνται απλώς επ' ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων. Γι' αυτά διευκρινίζεται και επιβεβαιώνεται με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο όπως για όλους τους πολίτες.

Αυτή η απλώς επιβεβαιωτική, από τυπική-νομική άποψη, ερμηνευτική δήλωση έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του, ανταποκρινόμενο σε ένα πάνδημο κοινωνικό αίτημα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στη θεμελιώδη αρχή της ισονομίας των πολιτών.

Αντιθέτως, η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Πέρα όμως από την αρνητική γενική εντύπωση που θα προκληθεί, υπάρχει κι ένα ειδικότερο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Νοβάρτις. Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ' ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Νοβάρτις, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά.

Είναι βαθύτατη πολιτική μου πεποίθηση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο, και ευρύτερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν αντέχει και δεν πρέπει να αναλάβει το βάρος της πιθανής αρχειοθέτησης αυτής όπως και άλλων συναφών υποθέσεων που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και σε σοβαρή ρήξη της εύθραυστης εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα. Η ευθύνη είναι σήμερα δική μας και οφείλουμε όλοι μας να αρθούμε στο ύψος της περίστασης.

Με εκτίμηση,

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΡΕ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΗΔΗ 7 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 10 ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ.ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΖΩΑ ΞΑΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ.

@@@

Βρε Αλέξη αυτές τις βλακείες θα λες και θα γράφεις όταν σε συμβουλεύει ο Πολλάκης.

Ρε

θα μας τρελάνει εντελώς το γομάρι. Ρε κοινωνία δες ποιον είχες κάνει πρωθυπουργό και μετά του ξανάδωσες 31%... Αίσχος...

Παραμύθια για σανοφάγους

Για ποιο λόγο ο Τσίπρας επιμένει στην τοποθέτηση του Πολάκη στην Ανακριτική Επιτροπή; η ΝΔ έβαλε μόνος νομικούς. Τι θα προσφέρει ο Πολάκης στην Επιτροπή, πέραν του ασυμβιβάστου, αφού θα καταθέσει και ως μάρτυρας. Χειρουργείο θα κάνει στον Φρουζή; Η αλήθεια είναι μπροστά μας, θέλουν κάποιον που να είναι πρωταθλητής στο μπάχαλο, για να μην εξεταστεί ο Φρουζής. Άμα ήθελαν οι συριζαίοι να ανακρίνουν τον Φρουζή, γιατί δεν το έκαναν όσο ήταν στην κυβέρνηση; Άρα τον φοβούνται..

ΜΗΤΣΟΣ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ!

Υποκρισία

και αποπροσανατολίζει παλι

Απευθυνομενος στους Παπουα Νεα Γουινεα...

Ενώ αυτος θελει να αποκαλυφθουν οι ενοχοι της ...σκευωριας μιας και σκανδαλο δεν υπαρχει …!! Αχαχαχουχαχα .. Καλα κανεις όμως στους Ελληνες μαζι με τους πρασινομπλε αφου μπορέσατε και τους τυλιξατε στην λαδοκολλα ( οι κρατικοδίαιτοι βεβαιως ) και τα προβατα μονο βελαζουν ! Με την βοηθεια των ( δανειστων ) βεβαίως και των ...μεταρρυθμισεων !!

νομπελίζει πάλι

Ρε Αλέκσι ρεζίλαρε, έχε λίγο ντροπή, τι σου φταίει η Παγώνα σου και τα παιδάκια σου να τους συνδέει ο κόσμος μαζί σου, είσαι στα πάντα άχρηστος τυχοδιώκτης, αιδώς ανύπαρκτη;

agg

Αναγούλα και μόνο που τον βλέπεις

Πανέξυπνος

Όταν κάνει ότι σκέφτεται στις φώτο, έχει μεγάλη πλάκα.

ημιμαθής φανφαρόνος

έχεις δίκιο, κάνει μπαμ από μακριά οτι προσπαθεί να δείξει δήθεν προβληματισμένος, ενω στην πραγματικότητα δεν έχει καταλάβει τι γίνεται ή σκέφτεται τι θα φάει το μεσημέρι.

Άγγελος

Όταν γέρνει το κεφαλάκι του, με το βλέμμα απλανές στο κενό, με το ένα φρύδι ανασηκώμένο και αρχίσει ν' ανασηκώνεται στις μύτες των παπουτσιών του, να ξέρεται πως στοχάζεται και στοχάζεται βαθιά, στοχάζεται σαν τον γάϊδαρο πριν αρχίσει να κλωτσάει.

Άγγελος

Όταν γέρνει την κεφάλα του, με το βλέμμα απλανές στο κενό, με το ένα φρύδι ανασηκώμένο και αρχίσει ν' ανασηκώνεται στις μύτες των παπουτσιών του, να ξέρεται πως στοχάζεται και στοχάζεται βαθιά, στοχάζεται σαν τον γάϊδαρο πριν αρχίσει να κλωτσάει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης