Στο «βωμό» των εκλογών βάζει Αιγαίο - Κύπρο ο Τσίπρας

tsipras_ar

Ερωτήματα προκαλούν οι χειρισμοί Τσίπρα - Κριτική για προεκλογικού τύπου δραματοποίηση του εθνικού θέματος -  Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αν η κατάσταση με την Τουρκία είναι κρίσιμη- Παραμένει αναπάντητο τι ειπώθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν

Πολλά και εύλογα ερωτήματα έχει προκαλέσει από το βράδυ της Κυριακής η αιφνίδια, όσο και αμφιλεγόμενη κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία και να συγκαλέσει εκτάκτως συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας. Πολλοί μιλούν για προεκλογικού τύπου δραματοποίηση ενός εθνικού θέματος, αλλά και διεθνούς προβλήματος, ενώ και οι ίδιοι οι χειρισμοί του πρωθυπουργού θέτουν φαίνεται να είναι αντιφατικοί.

Αφορμή για την πρωθυπουργική κίνηση ήταν το νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από τον Ταγιπ Ερντογαν για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η σύγκρουσή του, μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Χωρίς να είναι σαφές το πώς ακριβώς εκτιμά την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός προσέδωσε ένα δραματικό τόνο στις εξελίξεις. Στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι αναρωτιούνταν για παράδειγμα το εξής: έαν τα πράγματα είναι όντως πολύ σοβαρά και εγκυμονούν κινδύνους για την χώρα, γιατί δεν ενημερώνει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς; Ή γιατί δεν κάνει ακόμη και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η απόφαση του κ. Τσίπρα περί της μη υποψηφιότητας τελικά στις βουλευτικές εκλογές του υπουργού Άμυνας Ευαγγελου Αποστολακη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα συναντήθηκε κατ´ ιδίαν μαζί του και φέρονται να συμφώνησαν από κοινού να αποσυρθεί η υποψηφιότητα για να μπορέσει ο υπουργός απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο κ. Αποστολακης θα συμπεριλαμβάνονταν στο ψηφοδέλτιο επικράτειας, όπως έλεγαν το προηγούμενο διάστημα πηγές της Κουμουνδουρου, ποιο το νόημα να κοπεί από τη λίστα, καθώς δεν χρειάζεται να κάνει καν προεκλογικό αγώνα;

Σημειωτέον ότι οποιαδήποτε φημολογία επίσης τροφοδοτείται τις τελευταίες ημέρες περι εγρήγορσης των ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να συσχετιστεί με την πάγια τακτική ανάλογης ετοιμότητας σε προεκλογικές περιόδους.

Αλλά και οι ίδιες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκάλεσαν εντύπωση, υπό την έννοια ότι ήταν εξόχως καθησυχαστικές, σε βαθμό που αναίρεσαν τον ίδιο το λόγο της έκτακτης και δραματοποιημένης κυβερνητικής κινητοποίησης.

Ενώ δηλαδή το σκηνικό στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς και τη στρατιωτική ηγεσία να πηγαινοέρχονται παρέπεμπε σε κατάσταση μεγάλης κρίσης, ο κ. Τσιπρας διαβεβαιωσε τους Έλληνες ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά διεθνή ερείσματα απέναντι στην Τουρκία χάρη στην πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα ο κ. Τσιπρας σημείωσε ότι η χώρα μας είναι «πιο ισχυρή από ποτέ», χάρη στις διεθνείς συμφωνίες και τα διεθνή ερείσματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και έφτασε να επικαλεστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία, όπως είπε «αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα».

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις έδωσαν έτσι την αίσθηση ότι η έκτακτη κινητοποίηση έγινε περισσότερο για να αυτοδιαφημιστει η κυβέρνηση παρά για να υπάρξει κάποιος αποφασιστικός χειρισμός των εξελίξεων. Στην κριτική που ασκείται περιλαμβάνεται και το αναπάντητο ερώτημα τι είχε ειπωθεί ανάμεσα στον κ.Τσίπρα και τον Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. 

Απο την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν υπήρξε κάποιου είδους αντίδραση, που να αναδεικνύει με σαφήνεια προεκλογικές σκοπιμότητες στις ενέργειες του πρωθυπουργού, προφανώς για να μην δοθεί η εντύπωση ότι δεν υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Σημειωνόταν ωστόσο παρασκηνιακά ότι οι κινήσεις του κ. Τσίπρα δεν προσέθεσαν τίποτα νέο στην τακτική και την πάγια στάση που τηρεί η Αθήνα στο πρόβλημα, είτε με την πλήρη κάλυψη στη Λευκωσία και τη συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, είτε με την προσφυγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα για την καταδίκη ενεργειών της Άγκυρας, που παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.

Η ΝΔ άλλωστε υπενθύμισε ότι ήδη από την άνοιξη έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στην ΕΕ για την τουρκική τακτική στο θέμα των γεωτρήσεων, σχολιάζοντας έτσι την δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.


Υπό αυτήν την έννοια, πολλοί είναι εκείνοι που επισημάνουν με νόημα ότι τα εθνικά θέματα και οποιαδήποτε εξέλιξη στη μέτωπο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που χρειάζεται προσοχή, πρέπει να μείνουν έξω από τα προεκλογικά παιχνίδια και οποιαδήποτε σκοπιμότητα του κ. Τσίπρα, ο οποίος πιθανόν νιώθει πιεσμένος από τη δυσμενή τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
ΣΧΟΛΙΑ (162)

AT

Στις κρισιμες στιγμές της ιστορίας μας όταν στο τιμόνι της χώρας ηταν ανθρωπάκια το πληρώσαμε πολύ ακριβά

Ονειρεύονται αναβολή εκλογών...

Αν οι στρατηγοί επιστρατεύτηκαν άρον άρον υπό τον πρωθυπουργό για να δώσουν με τα γαλόνια τους δραματικούς τόνους στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τα «στρατιωτάκια» του διαδικτύου που υπηρετούν πιστά το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ξεχυθεί στο μέτωπο και δίνουν τις πρώτες μάχες υπέρ πίστεως και κυβερνήσεως. Η πρώτη σφαίρα ρίχτηκε χθες νωρίς- νωρίς από τον «οπλίτη» Δημήτρη Κανελλόπουλο με ένα tweet από το e- tetradio (το site που διατηρεί). Συνέστησε λοιπόν ο δημοσιογράφος του e tetradio και της Εφημερίδας των Συντακτών πως «Το σωστό πάντως είναι πως αν η κατάσταση με την Τουρκία είναι έκρυθμη να αναβληθούν οι εκλογές επ' αόριστον». Να ξαναδιαβάσουμε τι έγραψε; Να αναβληθούν οι εκλογές και μάλιστα επ αόριστον. Εγώ λέω να αναβληθούν δια παντός, τέτοια κυβερνησάρα που θα ξαναβρούμε!

Τα αλλά κόμματα γιατί σιωπούν;

Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι εκτός του ΚΚΕ (που ζήτησε ενημέρωση, διότι, προφανώς, μυρίστηκε την δήθεν κρίση), κανένα κόμμα δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην κακοπαιγμένη παράσταση που έπαιξε ο τυχοδιώκτης και το τεχνητό πολεμικό κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Άγγελος1

Τριάντα δύο χρόνια από την κρίση του 1987 στο Αιγαίο και ελάχιστα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα. Τουναντίον, οι τελευταίοι μήνες είναι ιδιαίτερα θερμοί και η επιθετικότητα των γειτόνων έχει μετατρέψει σε «διακεκαυμένη ζώνη» το Αιγαίο. Σε σχέση με τότε, ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά: η ελληνική ηγεσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης με μια μάντρα κάκαλα, χειρίστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο την κρίση το 1987, έβαλε ουσιαστικά τέλος στα σχέδια των Τούρκων πριν ακόμη τα ξεδιπλώσουν στο Αιγαίο.Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της, με παραβιάσεις των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο και ο Ανδρέας δίνει νέα εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για πλήρη ετοιμότητα. Η προετοιμασία θυμίζει πόλεμο: Τα στρατιωτικά νοσοκομεία προετοίμασαν τα χειρουργεία τους. Έφεδροι κλήθηκαν να παρουσιαστούν. Μαχητικά έσκιζαν τον αέρα και ήταν οπλισμένα, έτοιμα να φύγουν εντός τριών λεπτών από τις βάσεις τους. Τα αντιαεροπορικά στα νησιά διατάχθηκαν να χτυπήσουν κάθε εχθρικό στόχο. Το Πολεμικό Ναυτικό ανοίχθηκε στο Αιγαίο σε τάξη μάχης. Στις 27 Μαρτίου, η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει πίσω, εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο της Βέρνης και προτείνει επανάληψη των διμερών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο. Ο Ανδρέας, ωστόσο, δεν υποχωρεί. Δηλώνει ότι το Πρωτόκολλο της Βέρνης ήταν ανενεργό και προτείνει παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ανδρέας στο Υπουργικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα γίνει ηττημένη». Στόχος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μέσα από αυτές τις επιδέξιες κινήσεις να «εμπλέξει» στην κρίση και το ΝΑΤΟ, το οποίο φοβόταν τότε μην καταρρεύσει η συμμαχία στην νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν είχε το περιθώριο να υποχωρήσει, λόγω της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, οι συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός με τη Βουλγαρία έδειχναν σε όλους ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία, άλλωστε, είχε δηλώσει επισήμως ότι θα κατέρριπτε τα τουρκικά αεροσκάφη που θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, ενώ είχε μετακινήσει τεθωρακισμένα στα σύνορά της με την Τουρκία. Υπό την απειλή γενικότερης σύρραξης, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι το «Σισμίκ» δεν θα έβγαινε στο Αιγαίο. Παράλληλα, αποδέχθηκε τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν θα δεχόταν πολιτικές συνομιλίες επί νομικού ζητήματος, όπως ήταν η υφαλοκρηπίδα, αλλά «θα εκτιμούσε απόλυτα και θα συνέβαλε στις προσπάθειες του για αποκλιμάκωση της κρίσης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΜΥΡΝΙΟΥΔΗΣ

ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΛΑΟΥ..... ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΩΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ !!!

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΜΥΡΝΙΟΥΔΗΣ

Ποιό 70% του λαού; Σιγά μην πιάσει 30% ο Τσιπροαπατεώνας...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Τσίπρα προχωρα! Εμείς οι τίμιοι πολίτες σε στηρίζουμε!!!

Μανώλης

* Με μια μικρή εξαίρεση του 80%!!

@τίμιοι

"Τίμιοι" λέγονται τα ανθελληνικά ΛΑΜΟΓΙΑ τώρα; Γειά σου ρε "τίμιε"...

δημητριος δελαπορτας

Mην ανησυχειτε ουτε τσιπρας ουτε μητσοτακης.Ο Επομενος που ερχεται ειναι ο κ.ΤΙΠΟΤΑ (αβραμοπουλος) Τι νομιζετε τσαμπα μιλαγε 1 ωρα με τον Ερντογαν.

δημητριος δελαπορτας

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΌΣ,

Ραγιάς

Ρε αλ6 , νομίζεις ότι κερδισμένο θα βγει το κόμμα σου από τη κρίση;Χρυσή Αυγή θα ψηφίσει ο κόσμος γιατί όλα τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν το κουνέλι!

γεο

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ 4,5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΗ . ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ

Σωκράτης

Κύριοι, Κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά. Τόσα χρόνια κάνουν δήθεν αναχαιτίσεις, στο Αιγαίο, οι οποίες είναι ασκήσεις καθορισμένες από το ΝΑΤΟ. Ομως τι φταίνε οι καημένοι οι πιλότοι που νομίζουν ότι έτσι προσφέρουν υπηρεσία στην πατρίδα;;;;;; Μήπως καταλαβαίνει κανείς γιατί τα τελευταία 4 χρόνια πάνω από την Αθήνα (από Καισαριανή μεριά) καθημερινά πετάνε τα ελικόπτερα του Στρατού. Τι σημαίνει αυτό;;;; Κάνουν πρόβες για να φύγουν αυτοί που έλεγαν πριν 5-6 χρόνια ότι θα φύγουν οι άλλοι;;;;; Θυμάστε;;;;; Από τη βάση ελικοπτέρων της Καισαριανής πήρε πτυχίο πιλότου ο Καημένος;;;;;;

Ξεκουμπιστείτε επιτέλους

Στήνει δήθεν κρίση και πολεμικό σκηνικό με διπλό στόχο. 1) Να μας πείσει για την προνοητικότητά του, την ικανότητά του στη διαχείριση κρίσεων και τις δήθεν θετικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, μήπως ξεγελάσει κάποιους και πάρει λίγα ψηφαλακια παραπάνω. 2) Να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το πολεμικό σκηνικό, για να το επικαλεστεί ενδεχομένως και να ακυρώσει τις εκλογές. Και αυτό το σκουπίδι, ακόμη κα τώρα πήρε 24% αυτών που ψήφισαν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης