Δήμος Αθήνας: Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος και Σοφιανός στο πρώτο ντιμπέιτ

dimos-athinas-ypopsifioi

Οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι απάντησαν σε κοινές ερωτήσεις πέντε θεματικών ενοτήτων

Για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, την ασφάλεια, τους μετανάστες, τα ναρκωτικά και τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση κλήθηκαν να απαντήσουν οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι για το δήμο Αθήνας, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο cafe του βιβλιοπωλείου «Ιανός».

Ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ), ο Παύλος Γερουλάνος (ΚΙΝΑΛ), ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ), απάντησαν σε πέντε θεματικές για την πόλη και παρουσίασαν το δικό τους σχέδιο για τη βελτίωση της πρωτεύουσας.

Οι ερωτήσεις ήταν κοινές για όλους, ενώ υπήρχε καταμέτρηση στον χρόνο των απαντήσεων. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Ο κ. Μπακογιάννης τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συνεργασίας του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οχημάτων κ.ά. «Αυτό δεν σημαίνει απολύσεις, ούτε ιδιωτικοποίηση» είπε και ανέφερε πως το μοντέλο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε δεκάδες χώρες και σε όλη την Ευρώπη . Για την αντιμετώπισης της παραβατικότητας, τόνισε τη σημασία της πρόληψης, αλλά εκτίμησε ότι χρειάζεται και η καταστολή. Μεταξύ άλλων πρότεινε Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δήμος , ΕΛΑΣ, υπουργεία κλπ), συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και ΕΛΑΣ, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και μια «επίθεση πολιτισμού» – ενοποίηση και αξιοποίηση της «τριλογίας» της οδού Πατησίων: Του θεάτρου Ακροπόλ, του Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, ζήτησε να περάσουν στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων όλοι οι χώροι πρασίνου και τα άλση που βρίσκονται ενός των διοικητικών ορίων του και οι υπόγειες διαβάσεις, να πληρώνουν τέλη και τα υπουργεία και να δοθεί ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση. Ακόμη τάχθηκε κι εκείνος υπέρ των χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών καθώς και της κατάρτισης ενός σχεδίου «αφού πρώτα ακούσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», και το οποίο να κατατεθεί προς έγκριση στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο.

Για το προσφυγικό, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε τα παραδείγματα ευρωπαϊκών δήμων, όπως του Βερολίνου, της Βαρκελώνης και του Άμστερνταμ.

kostas-bakogiannis-ean


Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος οφείλει, όταν η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα που τους θέτει, να δρα και ως «δήμαρχος-ακτιβιστής». Επίσης, άσκησε κριτική στον κ. Μπακογιάννη, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του, για την κατάρτιση από τώρα, μεταξύ των υποψηφίων, ενός σχεδίου αντιμετώπισης των ναρκωτικών και το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όποιον εκλεγεί να το υλοποιήσει.

Για την παραβατικότητα και την ανομία στις συνοικίες της Αθήνας, αναφέρθηκε στην πρότασή του για Συμβούλια της Γειτονιάς και συνεργασία δήμου και αστυνομίας, ενώ ειδικότερα για τα Εξάρχεια, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να «ακούσει» όσα αναφέρουν στη δική τους επιστολή που του απέστειλαν, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, τόνισε ότι είναι λάθος η μέχρι τώρα προσέγγιση και δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση: «Δεν θα φύγουν , όπως δεν γύρισαν και οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα ζήσουμε μαζί . Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές ένταξης (εκμάθηση της γλώσσας, κατανομή και σ’ άλλους δήμους κ.ά.)».

pavlos-geroulanos-ena


Ο κ. Ηλιόπουλος, στις απαντήσεις του έθεσε το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή δημοτική Αρχή ότι δεν αξιοποίησε κρατικούς και ευρωπαικούς πόρους.

«Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ" δεν μπήκε καν» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Στο θέμα των ναρκωτικών, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, σημείωσε ότι η Πορτογαλία που έχει σημαντικές επιτυχίες στο θέμα αυτό διπλασίασε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες και υπογράμμισε ότι «η κατασταλτική πολιτική στην ουσιοεξάρτηση έχει αποτύχει». Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ανέφερε ότι είναι πλούτος για την Αθήνα η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της, ενώ στις πολιτικές ένταξης, ζήτησε ο δήμος να έχει σημαντικότερο ρόλο στις πολιτικές στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τάχθηκε και υπέρ του δικαιώματος να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Για τον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός σε όλες τις περιοχές, να υπάρξουν παντού πολιτιστικές δράσεις, ενώ ειδικά για τις υποβαθμισμένες περιοχές να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε αυτές. «Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους νεοναζί» τόνισε. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από την Αυτοδιοίκηση.

nasos-iliopoulos-ena


Ο κ. Σοφιανός, απευθυνόμενος στους υπολοίπους συνυποψηφίους του, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι δέσμια των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν ψηφίσει τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. Κατήγγειλε ότι επιχειρείται η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ οι πολίτες σε 5 χρόνια έχουν πληρώσει σχεδόν 500 εκ. ευρώ δημοτικά τέλη. Ζήτησε να μειωθούν οι συντελεστές των δημοτικών τελών αφού έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου και να υπάρξουν «ζώνες».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Σοφιανός, ως προς την τωρινή διοίκηση του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, για την έλλειψη πίεσης είσπραξης του τέλους των παρεπιδημούντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας. Στο θέμα των ναρκωτικών, προειδοποίησε ότι η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τους χώρους αυτούς «χώρους ελεγχόμενου θανάτου» και υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τις πολιτικές πρόληψης και της απεξάρτησης, ενισχύοντας τα κυκλώματα εμπορίας ουσιών.

«Οι μετανάστες είναι μέρος του αθηναϊκού λαού» υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, όπου κάλεσε κράτος και δήμο να υλοποιήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Ακόμη, ζήτησε να κλείσει η δομή του «Ελαιώνα» για τους πρόσφυγες και να στεγασθούν σε οικίες και χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο τις καταλήψεις στο όνομα της αλληλεγγύης», καταγγέλλοντας δράση κυκλωμάτων και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

nikos-sofianos-ena


Ολόκληρη η συζήτηση στον Ιανό:

Συναντήσεις Απρόβλεπτες | Π. Γερουλάνος, Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Μπακογιάννης, Ν. Σοφιανός

ΣΧΟΛΙΑ (152)

Maraki

Και μονο που αποκλειουν τον 5ο , η ψηφος ειναι μονοδρομος απ'τα ξεχαρβαλωμενα Πατησια.

ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ. ΠΡΟΤΙΜΩ ΗΛΙΑ...

ΜΑΣΟΝΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΜΜΕ!

ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑΧΑ ΚΟΝΤΡΑΡΙΣΤΗΚΑΝ...ΧΑΧΑΧΑ. ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗ ΚΑΛΕΣΑΤΕ? ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ? ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΤΕ...ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΤΟΥ 3% ...ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ!

ΑΚΟΥΣΤΕ

ΛΟΙΠΟΝ ΝΑΖΙ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΥΤ .ΝΕΙΝ.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΜΗΝ ΖΟΡΙΖΕΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ.

τι να ακουσουμε, εσενα?

ναζι ειναι το ματι σου το κλουβιο..λοιπον, τελικα, οι αυτοαποκαλουμενοι δημοκρατες φιμωνουν την ελευθερη εκφραση και οι εγκαλουμενοι ως φασιστες την προωθουν...αυτο ειναι το συμπερασμα...κατα τα λοιπα, αντε αλλου να κηρυξεις τον διχαστικο σου λογο και το μισος σου

ΝΑ

σβησει την σβαστικα απο το σωμα του και να βαλει την σημαια μας ρε ο ναζι υποψηφιος σου.

Primo

Μα δεν είναι σβάστικα είναι ένα γαμμαδιο.....Έτσι τους λένε για να ψήνονται πως δεν είναι ναζί.....

Εκφροι της δημοκρατίας

Τα προνόμια και δικαιώματα πάνε χέρι με υποχρεώσεις τις οποίες το 80% + των Ελλήνων αμφιβαλλει ότι τηρεί η ΧΑ. Η δημοκρατία δεν ανεχεται η χαριζεται στους εκφρους της.

Μάλλον Ηλία

Με τέτοιες φάτσες μάλλον Ηλία θα ψηφίσω

ΝΜ

Όσο ακυρώνετε την ψήφο μου στη ΧΑ τόσο με πορωνετε! Κασιδιαρη έχεις οικογενειακως τις ψήφους μας. Κόντρα εμένα δεν με πάει κανείς λαμογια.

Επιτέλους

και μια νηφάλια άποψη - δείγμα σκεπτόμενου, ώριμου πολίτη. Μαζί σου φίλε.

Giusuf Mehmett

Ego den thelo kasidiari giati autos einai fasistas kai den tha me afisi na sinixiso to eborio! exo 7 paidia na taiso!

Πόπη

Εάν εκλεγούν οι τρεις Μητσοτάκηδες ως πρωθυπουργός, δήμαρχος Αθηναίων και ως βουλευτής η Ντόρα εγώ θα ετοιμάσω βαλίτσες για την Τανγκανίκα. Δε θέλω να ανήκω σε λαό ηλιθίων. Όσοι πιστοί με ακολουθείτε.

Περιστέρα

Μαζί σου Πόπη μου, μαζί σου.... Βουρ για Ταγκανίκα η μάλλον Βενεζουέλα !?!??

@

Να πας Πόπη μου πολύ καλη ιδέα

?????????

Πόπη άμα φύγεις ποιός θα μας λέει ανέκδοτα μετά για τον Πινόκιο για να γελάμε μη φύγεις να μείνεις ωραία Θα περνάμε

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙΣ ΡΕ ΠΟΠΗ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ ΠΟΠΗ.

Πόπη

Να και ένας που με καταλαβαίνει. Σε ευχαριστώ μεν αλλά Γερουλάνο του βαθέως Πασόκ δε γίνεται. Αλλά με το βαθύτατο Μητσοτακέϊκο πρέπει να ασχοληθούμε στα σοβαρά. Είναι ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ να τους ρίξει ο λαός επιτέλους ΜΑΥΡΟ - ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ- ΚΑΤΡΑΜΙ - ΠΙΣΣΑ - ΦΑΠΑ - ΚΑΡΠΑΖΙΑ.

!!!

Αντε Γειά!!!!!

όπα είπα

Πόπη είσαι κορυφή. Μην ακούς τα κουφιοκέφαλα κουταβάκια της μητσοτάκικης ΝΔ που ψευτογαβγίζουν. Τους πάτησες τον κάλο, τον κάλο που έχουν στο κεφάλι (αντί για μυαλό) γι΄ αυτό γαβγίζουν. Άλλωστε δεν ξέρουν να κάνουν και τίποτα άλλο.

Πικηε

Μας έπεισες τώρα ούφο!!!

-

Δυο κομμουνιστές και δυο φλώροι.Μετά αναρωτιέστε γιατί σας μακελεύουν κάθε βράδυ οι τριτοκοσμικοί.

Bαρέθηκα 44 χρόνια τους ψεύτες και τους κλέφτες με το ίδιο τροπάρι

Αα ρε Ηλία... πόσο γουστάρω τον πόνο που μοιράζεις στους τοξολελέδες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

Συνέντευξη στον Γιάννη Πρετεντέρη - Για τις εκλογές: Το ματς ξεκινά από την αρχή -  «Διχαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ - Η κουβέντα ότι το πρόγραμμά μας μυρίζει αίμα είναι πρωτοφανής. Δεν το έχω ξανακούσει, είναι αποκρουστική ως φράση» - Για ντιμπέιτ: Ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους - Για Αντετοκούνμπο: Μας έφτιαξε τη μέρα! 

23
tsipras-ekso

Προεκλογική καμπάνια με αμυντικά χαρακτηριστικά και αποφυγή κινήσεων, που θα εκθέτουν την αδυναμία του να συσπειρώσει και να φανατίσει την εκλογική του βάση, υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

6
erdogan

Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της ήττας του Μπιναλί Γιλντιρίμ, που στην πραγματικότητα είναι και προσωπική ήττα του Τούρκου προέδρου

dhmoskopisi_ar

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, το 50,1% προτιμά κυβέρνηση της ΝΔ - Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28,7%. Συντριπτικά υπέρ της γαλάζιας διακυβέρνησης και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ - Αυτοδυναμία της ΝΔ και διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα ευρήματα της μέτρησης που μετέδωσε ο ΑΝΤ1

13
4830932

Παρέμβαση του πρωην υπουργού σε τηλεοπτική εκπομπή ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου - Κυβερνητική σταθερότητα με συναίνεση και ενότητα είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο και βουλευτή

8