Συμφωνία Πρεσπών: Στην Αθήνα τώρα η «καυτή πατάτα» - Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την άλλη Κυριακή

Συμφωνία Πρεσπών: Στην Αθήνα τώρα η «καυτή πατάτα» - Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την άλλη Κυριακή

Η χθεσινή ψηφοφορία στα Σκόπια έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από διεθνείς παράγοντες – Αναμένεται πλέον η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου  - Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος την υπερψήφιση της Συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων

tsipras-zaev-prespes_main01
Ο Ζόραν Ζάεφ υπερκέρασε το εμπόδιο της τελευταίας στιγμής που είχε αρχίσει να εγείρεται με τις αντιδράσεις του αλβανόφωνου κόμματος BESA. Βρήκε τελικά τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών και με το παραπάνω (81!). Και μάλιστα πολύ πριν την εκπνοή της 15ης Ιανουαρίου που ήταν και το επίσημο χρονικό όριο που είχε τεθεί τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον διεθνή παράγοντα. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, η κυβέρνηση των Σκοπίων σε ανακοίνωσή της συνεχάρη όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις θύρες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντας σε αυτήν να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της.

«Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού». Ο Ζόραν Ζάεφ μέσω μίας ανάρτησης στο Twitter επίσης συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Με μία άλλη ανάρτηση ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση

Η είδηση της συνταγματικής αναθεώρησης έκανε τον γύρο του κόσμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι από τους πρώτους που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Τον συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media : «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».

Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ και πολλοί ακόμα.

Για ιστορικό βήμα κάνουν λόγο τα ΜΜΕ

Με την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων ασχολήθηκε σύσσωμος και ο διεθνής τύπος. Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ». Το Reuters παρέθεσε σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή και έκανε λόγο για συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας. Ως ένα «ιστορικό βήμα» χαρακτήρισαν οι Financial Times την συνταγματική αναθεώρηση.

Στην Αθήνα η «καυτή πατάτα»

Εκτός από την έκρηξη ενθουσιασμού του διεθνούς παράγοντα, παραμένει το γεγονός ότι τώρα η «καυτή πατάτα» περνάει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του αυτό θα γίνει εντός του Ιανουαρίου. Στο μεταξύ ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εγκλωβισμένος, επιχειρώντας να προχωρήσει σε μερική υπαναχώρηση της σκληρής γραμμής περί «ανένδοτου», διαχωρίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Εκτός από την αναδίπλωση του μέσω μίας ανάρτησής του στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να του εκφράσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι πλέον δεδομένο ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει κάποια στιγμή, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει ούτως ή άλλως σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, συνδέοντάς την μάλιστα με τη Συμφωνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δέχεται εισηγήσεις από το κόμμα του να τελειώνει με τον Καμμένο.

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στο μεταξύ, μετά από πολύωρη σύσκεψη οι φορείς που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας αργά το βράδυ της Παρασκευής κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 20 Ιανουαρίου, εν όψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Bουλή.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία και η Παμμακεδονική ΗΠΑ.

Οι παραπάνω φορείς ενεργοποίησαν και πάλι την Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αυτό ήταν το όργανο που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δύο εκατομμυρίων Ελλήνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης