Τζανακόπουλος: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου με την Εκκλησία

Τζανακόπουλος: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου με την Εκκλησία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει ένα πρόβλημα 80 ετών - Τόνισε ότι  ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Κώστα Γαβρόγλου να ξεκινήσει  επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους ιερείς - Για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα της ΔΕΘ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ

4594364
Λίγα 24ωρα μετά την σκληρή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά των 10.000 κληρικών η κυβέρνηση αλλάζει ρότα και “δεν βιάζονται”, τονίζοντας πως “θέλουμε να δώσουμε ένα αίσθημα ασφαλείας του κληρικούς γιατί δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστως των 10.000 ιερέων”.

Μετά το “όχι” της Ιεραρχίας στο προσχέδιο της συμφωνίας για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, δεν βιαζόμαστε και πρόσθεσε πως το “άμεσα” ως όρος είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν.

Σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανκόπουλος ανέφερε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει.

“Θέλουμε να δώσουμε ένα αίσθημα ασφαλείας του κληρικούς γιατί δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστως των 10.000 ιερέων”, υπογράμμισε. “Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά & θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η εκκλησία δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία”, τόνισε και πρόσθεσε “ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον κ.Γαβρόγλου να ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά & με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή Το επόμενο διάστημα θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση”.

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως “η εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους”.

Επίθεση στη ΝΔ

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου μνημονίου, αφήγημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ» και έθεσε τρία ερωτήματα σχετικά με τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στην εξέλιξη αυτή:

Κλείσιμο
1. Θα αναγνωρίσει ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα;

2. Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της επιτροπείας;

3. Ή θα επιμείνει στην γραμμή του κυρίου Χατζηδάκη, που το καλοκαίρι εγκαλούσε τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο κύριο Μοσκοβισί όταν εκείνος ενώπιον της ελληνικής Βουλής άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων»;

“Άλλη μια εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη ΝΔ καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει”, ειπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες εμφανίζουν σταθερή πορεία ανάκαμψης και η οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Με δεδομένη τη σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, δεν μας κάνει εντύπωση που οι πρόσφατες αναφορές της ΝΔ καθόλου δεν ασχολούνται με την πορεία της οικονομίας αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσε”, πρόσθεσε.

Προϋπολογισμός

Κατατίθεται αύριο στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που διαψεύδει όσους στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική στην υπονόμευση της μεγάλης προσπάθειας του πρωθυπουργού, του ΥΠΟΙΚ & του Υπ. Εργασίας ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι θέσεις της κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Ο προϋπολογισμός του 2019 θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ τα οποία μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατ. αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και εντεύθεν, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. “Ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι προϋπολογισμός λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης για 1η φορά μετά από μια ολόκληρη 10ετία”, υπογράμμισε. 

Για το Κίνημα Αλλαγής

Αναφορικά με την επίθεση του ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης για νέο ‘89 -με αφορμή το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη- ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για γελοίες κατηγορίες, κρίνουν “εξ ιδίων τα αλλότρια”

Δήλωσε πως πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν αποδίδουν στην ελληνική κυβέρνηση οποιαδήποτε σκευωρία

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τηρείται μία στάση αρχών σε οποιαδήποτε θέμα ποινικής ευθύνης. Το ζήτημα της ποινικής πορείας ορισμένων υποθέσεων - διότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, αν θυμάμαι καλά, απέναντι στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα - αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά τη δικαιοσύνη. Νομίζω ότι μιλούν περισσότερο για τον εαυτό τους και λιγότερο για την ελληνική κυβέρνηση, κρίνουν “εξ ιδίων τα αλλότρια”. Μας λένε δηλαδή ότι έτσι λειτουργούσαν όταν ήταν εκείνοι ήταν στην εξουσία. Όλα τα υπόλοιπα είναι γελοίες κατηγορίες, που επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και ένα πέπλο στις ενέργειες του παλαιού καθεστώτος που μας οδήγησαν στην κρίση”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης