Τι σημαίνει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο

tsipras_kotzias_main

Γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι η ανακοίνωση Κοτζιά σημαίνει αποδοχή «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο - Αντιδράσεις και από Κουμουτσάκο, Λοβέρδο, Ποτάμι

Μία είδηση κράτησε για το τέλος ο Νίκος Κοτζιάς, λίγο πριν αποχωρήσει από ΄το υπουργείο Εξωτερικών. Η τελευταία ανακοίνωση που έκανε από τη θέση του υπουργού ήταν η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Ο κ. Κοτζιάς εργαζόταν για καιρό πάνω σε αυτό το θέμα και το είχε προαναγγείλει από το 2017: «Η Αθήνα «θα προχωρήσει στον προσδιορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας τμηματικά, διότι η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω, απεδείχθη ότι επί 10ετία δε γίνεται τίποτα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τότε.

Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Βάσει εθιμικού κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που ενσωματώνεται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι τα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε χθες πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε «Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Ωστόσο από χθες η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την κίνηση Κοτζιά ήταν ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι με την μερική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και επισημαίνει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρακτική της Άγκυρας για διαφοροποιημένη έκταση χωρικής θάλασσας. Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η ανακοίνωση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Τσίπρα ως επικοινωνιακό αντίβαρο: «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων. Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο». 

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής συμφώνησε με την άποψη Βενιζέλου: «Εφόσον κάνουμε τα γύρω γύρω, αλλα όχι στο Αιγαίο, είναι σαν να επιβεβαιώνουμε την τουρκική επιχειρηματολογία». Εξήγησε επίσης ότι είθισται η αλλαγή των συνόρων να μη γίνεται μονομερώς, αλλά να υπάρχει μία έστω ενημέρωση προς τα όμορα κράτη, εν προκειμένω με την Αλβανία και την Ιταλία: «Εφόσον υπάρχει αλλαγή από τη δεκαετια 30, το διεθνές έθιμο ορίζει ότι συζητάμε με τα όμορα κράτη. Είναι μία ενέργεια πολιτική και νομική που συνήιθως γίνεται μετά από ενημέρωση. Στην ουσία είναι αλλαγή συνόρων, έτσι καλό είναι να ειδοποιήσεις τον γείτονά σου».Και ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε πρόχειρα και αποσπασματικά τα όσα ανακοίνωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών: «Ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια. Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοικτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και κακοδιοίκησης και αυταρχισμού στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Πέραν αυτών και σε επιβεβαίωσή τους, σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας».

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και 'Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής.

«H επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο» σημείωσε το Ποτάμι. «Οφείλει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής η οποία διαμορφώνεται ύστερα από συνεννόηση και να μην ανακοινώνεται "στο πόδι" στη διάρκεια μιας τελετής παράδοσης-παραλαβής ενός υπουργείου» προσθέτει επίσης στην ανακοίνωσή του.

ΣΧΟΛΙΑ (28)

judy

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΦΚΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΠΩΦΕΛΕΣ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ.ΤΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ.ΜΕ ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

isonomia-isopolitia

Στο συγκεκριμένο θέμα ο Κοτζιάς ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ! Και πολύ σωστά προχώρησε στην ενέργεια αυτή. Ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει είναι ο χοντρός. Το ρ@@@λι που άφησε την 700άρα BMW 2 χρόνια αφ' ότου αποχώρησε από το υπουργείο. Ο δήμιος όσων εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις τους στους τίτλους-σκουπίδια του ελληνικού δημοσίου

CR

Τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας της έχει κάνει και η Τουρκία. Η Ελλάδα θα πρέπει να κλείνει σιγά σιγά όλα τα μικρά μέτωπα και να επικεντρωθεί στο μεγάλο, αυτό της Τουρκίας.

Τ

Στο Ιόνιο μάγκες. Στο Αιγαίο κότες. Πίσσα και πούπουλα.

Χ

Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να οριστεί αοζ με Αλβανία και Ιταλία.Με δεδομένο ότι η μέση γραμμή υπολογίζεται από τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών και μετά πολύ καλά κάνουν και επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια.Και η Ιταλία και η Αλβανία έχουν χωρικά ύδατα 12ν.μιλια.Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τα επεκτείνουμε και εμείς θα χάσουμε τεράστιες εκτάσεις θαλάσσιων οικοέδων και θα τα χαρίσουμε στους Ιταλούς και στους Αλβανούς.

Η Τουρκία δεν θέλει τα 12 μίλια στο Αγαιο

Όχι στο Ιόνιο, εκεί λέει ο Κοτζιάς να τα αυξήσει, μόνο εκεί. Αυτό είναι πολύ χειρότερο διπλωματικά από το να μην κανείς τίποτα. Είναι αποδοχή της Τουρκικής επιχειρηματολογίας. Καλά αλήθεια δεν καταλαβαίνετε ή απλά τρολαρετε και οποίος το χάψει το εχαψέ; Αυταπάτες;

Κρης

Εαν διαβάσουμε τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον κ. Παπαχελά 07.12.2017 θα δούμε: 1. ... Και με τον κ. Τσίπρα θα συζητήσουμε τα ΠΑΝΤΑ με ειλικρίνεια, ώστε να υπερβούμε τις προκλήσεις και ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. Και θα πάρουμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (;;;), ...». 2. Στη Δυτική Θράκη, εκεί όπου υπάρχουν περίπου 150.000 πολίτες ομοεθνείς μας (όχι ομόθρησκοι αλλά ΟΜΟΕΘΝΕΊΣ ΤΟΥΣ!). 3. Οι Ρωμιοί συμπατριώτες μας στην Τουρκία δεν είναι τόσο πολλοί όσο οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη. Αυτή τη στιγμή, έχουμε έναν μικρό αριθμό Ρωμιών. (αυτοί όμως είναι ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ!) 4. Επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης: ... Και η Λωζάννη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ... Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ και άλλα θέματα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, και ΜΟΝΟ από ΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ τα πράγματα ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα, όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα (?!?!?!) και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές... 5. Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω: Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ. Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, ... Για να ξεπεράσουμε την κρίση, θα πρέπει να έρθουμε κοντά και ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ακόμη μία φορά. ... μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από τον διάλογο. Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να ερχόμαστε κοντά, οι διαφωνίες δεν μπορούν να λυθούν 6. ΑΙΓΑΙΟ: – Να σας ρωτήσω ευθέως τότε, εάν είχατε εσείς μια ιδεατή λύση για το Αιγαίο, με τι θα έμοιαζε αυτή η λύση; – Στο Αιγαίο, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΏΝ που ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ. Και θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Εχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. ... Ολο το πρόβλημα αφορά αυτό. Νομίζω πως την επομένη συναντήθηκαν, μήπως με τα Αγγλικά Του ο κ. Πρωθυπουργός, του έταξε κάτι που ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ και γι' αυτό φωνάζει ο γείτονας και τώρα με την ανάλυψη του ΥΠΕΞ ... όλα θα διορθωθούν; Όλα γίνονται με το σωστό timing και τον "άψογο" σχεδιασμό, τι του μάθενε τόσα χρόνια ο κυρ-Αλέκος...

robot

Ενιαία ,σε ολόκληρη την επικράτεια επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12ν.μ. Ομως οι δήθεν αριστεροί και αναθεωρητές κυβερνητικοί δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε τα κότσια να στηρίξουν.Απλώς πάνε να αλλάξουν την αντζέντα της προδοσίας τους στο θέμα των Σκοπίων για να φανούνε δήθεν πατριώτες.

Εicke

Μεγιστοι μπουρδολογοι και οι δυο. Αναμενω λοιπον τον Κουμουτσακο και το κομμα που υπηρετει ,την επομενη της ορκομωσιας τους μιας και ολοι ξερουν οτι θα ειναι κυβερνηση , να ανακυρηξουν ΑΟΖ και επεκταση των χωρικων υδατων στα 12 μιλια στο Αιγαιο , Λιβυκο και οπου αλλου πλην Ιονιου που μιλησε ο απερχομενος Κοτζιας. Οσο για τον αλλο τον συνταγματολογο λουκουμα τι να πω ? νομιζει οτι απευθυνεται στα πακια που ειχε μαζεψει στη πλατεια Συνταγματος. Χοντρε εσυ που χρηματισες ΥΠΕΞ τι ακριβως εκανες εκτος απο το απολυτο μηδεν ? Η διαπραγματευση σου ηταν να κατσουμε στ'αυγα μας ? Η Τουρκια δεν προκειται να δεχτει ποτε τα 12 μιλια εκτος και εαν της το επιβαλλουμε με τσαμπουκα και με την ισχυ των οπλων. Και αντι να κανετε εσεις τσαμπουκα που ειστε και οι νοικοκυραιοι ,σας κανει ο κλεφτης και σεις χεζεστε πανω σας.

Maver

Δεν μειωνονται ποιες? αυτεσ που ψηφισε ο Συριζα?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dendias2

Μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις με τα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων

4922727

To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

tsipras_axaia

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του για τη διεύρυνση του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει τις πόρτες του στον απλό δημοκρατικό κόσμο – Άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία ότι η αντίληψή της στηρίζει τις ελίτ

1
commision1

Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν απαγόρευση εισόδου για όσους εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τις γεωτρήσεις – Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές

2
dendias

Βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο σήμερα είναι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις στη Συρία και οι εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας

tsipras-merkel-arhtro

Αυτό το «επεισόδιο» από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ο Πίτερ Σπίγκελ των FT από το «Η τελευταία μπλόφα» για να δείξει ότι το βίβλιο θα θυμίζει για πάντα πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι λαϊκιστές όταν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση

69