Εισαγγελικές κλήσεις για τα δάνεια των κομμάτων σε περισσότερους από 60 υπόπτους

Εισαγγελικές κλήσεις για τα δάνεια των κομμάτων σε περισσότερους από 60 υπόπτους

Στελέχη τραπεζών και κομμάτων κλήθηκαν από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα δάνεια στα κόμματα μέχρι το 2012

daneia
Νέο κεφάλαιο ανοίγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, 60 και πλέον πρόσωπα καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, που χειρίζονται τη συγκεκριμένη δικογραφία, να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Πρόκειται για 13 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, 37 της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ που έλαβαν τα δάνεια και ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά τους τη συγκεκριμένη περίοδο.

Κατά τις πληροφορίες, οι εισαγγελείς καλούν τα τραπεζικά στελέχη να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τα πολιτικά στελέχη για ηθική αυτουργία σε αυτή.

Η συγκεκριμένη δικογραφία, που είχε τεθεί στο παρελθόν στο αρχείο, απασχολεί και πάλι την οικονομική εισαγγελία μετά από παραγγελία που είχε δώσει το 2017 για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, στους οικονομικούς εισαγγελείς είχε διαβιβαστεί το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλή που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων.

Το πόρισμα είχε διαβιβαστεί στους οικονομικούς εισαγγελείς από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου με παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων.

Κλείσιμο
Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της σημείωνε πως αν κρίνονταν αναγκαίο οι εισαγγελείς θα έπρεπε να ανασύρουν από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013.

Το παλαιό αυτό πόρισμα αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των Τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς.

Η διαδρομή της τροπολογίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους πρώην γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων κατά την ενδεκαετία 2000-2011 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η τροπολογία εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ και άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης