Αντώνης Δελλατόλας: Γιατί ευθύνεται ο Τσίπρας

tsipras_8

«Να κάνει αλλαγές στο υπουργικο συμβούλιο με γνώμονα το ποιος μπορεί κι όχι το ποιοι έχουν ένσημα στο κόμμα και στο περιβάλλον του» αναφέρει ο εκδότης του Ποντικιού 

Με ένα μακροσκελές άρθρο, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «το Ποντίκι» καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλιές γιατί όπως αναφέρει μέχρι τώρα επέδειξε ατολμία σε ότι αφορά την ικανότητα των προσώπων που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό αλλά και γιατί συνεχίζει να επιδεικνύει εμπιστοσύνη σε πρόσωπα που διακρίνονται όχι για την ικανότητα τους αλλά για τον φανατισμό τους.

Αναλυτικά το άρθρο του Αντώνη Δελλατόλα:

Γράφτηκαν χιλιάδες λέξεις για την τραγωδία στο Μάτι.

Λέξεις που περιέγραψαν τον ανείπωτο πόνο για τον χαμό τόσων ανθρώπων.

Λέξεις και λόγια που περιέγραψαν τις απεγνωσμένες προσπάθειες ανθρώπων να σωθούν από τον πύρινο όλεθρο.

Λέξεις που αποτυπώνουν το δράμα συγγενών που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα.

Λέξεις που προσπαθούν να φωτίσουν τι συνέβη, τι έφταιξε, τι δεν έγινε εγκαίρως, ποιες είναι οι ευθύνες,οι σημερινές,οι χθεσινές,των περασμένων χρόνων και δεκαετιών.

Λέξεις,που ξεχειλίζουν από φανατισμό,υπερβολή και πολιτική καπηλεία πάνω σε καμένους συμπολίτες, καμένα σπίτια και όνειρα.

Δεν θα ασχοληθώ με αυτά, αλλά με τις ευθύνες που έχει ή δεν έχει - κατά την δική μου υποκειμενική άποψη- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δεν ευθύνεται για την άναρχη δόμηση μιας περιοχής που εδώ και δεκαετίες η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα ανέχεται, συντηρεί και εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά.

Δεν ευθύνεται για την έλλειψη υποδομών σε περιοχές που οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν διόρθωσαν, δεν επανασασχεδίασαν, δεν προέβλεψαν.

Δεν ευθύνεται για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους, χωρίς προγράμματα εκσυγχρονισμού των υποδομών, με δημοτικά συμβούλια κατώτερα των περιστάσεων, με δημάρχους, πολιτικάντηδες και λωποδύτες (με την ψήφο των πολιτών βεβαίως).

Δεν ευθύνεται για τις ελλείψεις της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας σε προσωπικό, υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές.

Έχει όμως τις δικές του ευθυνες εδω και τρία χρόνια.

Οι αυταπάτες του πρώτου εξάμηνου του 15, η «μεγάλη στροφή» τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, η προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα, η προσπάθεια να βρεθούν πολιτικές που να αντισταθμίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή που βρήκε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και τις επιχειρήσεις, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του.

Ευθύνεται γιατί έχει δείξει ατολμία να αλλάξει καταστάσεις και πρόσωπα στον κρατικό μηχανισμό.

Ευθύνεται γιατί (από τον Σεπτέμβρη του 15) επέλεξε ορισμένους υπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων, μέτριους, κολλημένους στο χθες, ανίκανους να παρακολουθήσουν τον δικό του σχεδιασμό και την θέληση να αλλάξουν πράγματα.

Ευθύνεται γιατί άκουσε, παρακολούθησε και πολλές φορές υιοθέτησε επικοινωνιακές επιλογές που έκαναν ορισμένοι υπουργοί και συνεργάτες του, όπου στο ένα φεγγάρι ήταν σε αγαστή συνεργασία με τους βαρόνους της διαπλοκής στα ΜΜΕ και στο άλλο σε τυφλή σύγκρουση μαζί τους. Δεν είχε ανάγκη να το κάνει, δεν έχει λόγο να το συνεχίζει.

Ευθύνεται, που επιλέγει- ίσως με γνώμονα την εμπιστοσύνη και όχι την ικανότητα στον τομέα αυτό- στελέχη που διακρίνονται για τον φανατισμό τους, τις λογικές αποκλεισμού του «εμείς κι οι άλλοι». Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν έχει «χρωστούμενα», έχει πολιτικές δυνατότητες και επικοινωνιακή δεινότητα και άρα οι παραπάνω επιλογές δεν του είναι απαραίτητες.

Ευθύνεται γιατί όλες αυτές τις μέρες τις τραγωδίας:

Δεν ζήτησε σε βάθος ενημέρωση.

Δεν πήγε ο ίδιος την επομένη μέρα στα στα σημεία της καταστροφής, στους χώρους δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα σημεία δραστηριοποίησης των εθελοντών, να δει, να ακούσει, να προτείνει να εισπράξει -γιατί όχι- την οργή,τον θύμο,την απόγνωση,αλλά και τις καλές κουβέντες για όποιους το άξιζαν, για όσους συνέβαλαν να σωθεί κόσμος.

Ευθύνεται γιατί άφησε να γίνει μια συνέντευξη Τύπου που εξέθεσε όχι μόνο τον ίδιο και την κυβέρνηση αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν πυροσβέστες, αστυνομικοί και εθελοντες να σώσουν ζωές. Και χρειάστηκε να βγει ο ίδιος την επόμενη μέρα να «σώσει ό,τι σώζεται».
Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και καλώς έπραξε.

Δεν έδιωξε τις πρώτες μέρες, υπουργούς, γραμματείς, αρχηγούς Σωμάτων. Διατύπωσε μια αποψη. Είναι μια λογική, να μην ανακατεύεις την τράπουλα την ώρα της μάχης.

Ας μην δίνουμε σημασία σε αναλύσεις και πολιτικούς καιροσκόπους, που εξηγούν ότι η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού σημαίνει και παραίτηση. Όπως ας μην δίνουμε σημασία στις μπουρδολογίες και ειρωνίες πρωθυπουργικών συμβούλων που αρθογραφουν συχνά πυκνά με φανατισμό διεκδικώντας τη «μοναδική αλήθεια», όπως έκαναν την περίοδο του Μπρέζνιεφ και του Τσαουσέσκου.

Ο Τσίπρας οφείλει να πάρει αποφάσεις.

Για ένα μεταρυθμιστικό σχεδιο για περιοχές που υπάρχει πλεοδομικό χάος.

Να εκσυγχρονιστούν υπηρεσίες και δομές της κρατικής μηχανής.

Να κάνει επιλογές στις ηγεσίες των Σωμάτων που να μην αισθάνονται υπερηφάνια με 80 νεκρους.

Να αλλάξει υπουργούς και γραμματείς που δεν βρίσκουν κανένα λάθος στις αρμοδιότητες.

Να μην επιβραβεύσει κομματικά στελέχη - στα ψηφοδέλτια- που πήγαν στην Περιφέρεια Αττικής και έδειξαν πρωτοφανή ανικανότητα, απόντα απο την πρώτη γραμμη της μάχης αλλα αρεσκόμενα στην μπουρδολογία,στα τσιτάτα και στους σχεδιασμούς πως θα ειναι «παρόντα στη διαδοχή του Τσίπρα».

Να κάνει αλλαγές στο υπουργικο συμβούλιο με γνώμονα το ποιος μπορεί κι όχι το ποιοι έχουν ένσημα στο κόμμα και στο περιβάλλον του.

Ας το παρει λοιπόν αλλιως για να μην χρεωθεί ως πρωθυπουργός χρωστούμενα αλλων προσώπων και εποχών.

ΣΧΟΛΙΑ (78)

Συμπέρασμα

Θα λέτε ότι είσαστε αριστεροί και θα σας λιτζαρουν όπως κάνει ο κόσμος με τους χρυσαυγίτες. Λέω ότι είμαι Έλληνας και αγαπάω τη Πατρίδα μου και με λέτε χρυσαυγίτη. θα λέτε ότι είσαστε αριστεροί και θα σας λέμε προδότες, λαμόγια, φλώρους και συμμορίτες εγκληματίες...Διαλέξτε λοιπόν τι είσαστε...

Νικολας

Αγαπητε Κε Δελλατωλα Διαβασα με μεγαλη προσοχη το αρθρο σας. Προκειται για μια προσπαθεια ευασθητοποιησης ολων των δυναμεων του χωρου σας σε μια προσπαθεια συσπειρωσης γυρω απο τον Πρωθυπουργο ωστε να επαναπροκαθορισθουν οι στοχοι μιας Κυβερνησης που εχει χρεος να αφησει κατι στην χωρα. Διαβασα τα "δεν ευθυνεται", "τα ευθυνεται" και τα "οφειλει να κανει". Σαν να λεμε " ας κανουμε κατι σωστο απο εδω και περα". ΟΜΩΣ. Ολα οσα γραψατε (ελεγχεστε κι εσεις για την ανυπαρξια - συμβολη - ελλειψη κριτικης κ.α.) δεν σβηνονται μονοκονδυλια. Ωφειλατε ΟΛΟΙ να κανετε απ αρχης σωστα την δουλεια σας. Εισασταν υποχρεωμενοι. Αλλα δεν το κανατε. Κανατε πολιτικη. Συμβαλλατε στην διαιωνιση των πολιτικων συμμοριων που λυμαινονται επι δεκαετιες την χωρα. Εσεις ειδικα ηρθατε στο ονομα του καλου που θα φερετε στην χωρα. Και τωρα? Εντελως ξαφνικα θα κανετε κατι καλο? Το κακο ειναι οτι μας προτεινετε να στηριξουμε αυτους που ενω ξερανε οτι υπηρχαν δεκαδες νεκροι αντι τουλαχιστον να σιωπησουν και να δουλεψουν κοιταξανε την επικοινωνιακη τους πολιτικη. Αν δεν το εχετε καταλαβει ανθρωποι σαν εσας θα επρεπε να ανοιγουν - στηριζουν το εργο των εισαγγελικων αρχων. Αντ αυτου? Παλι ευχολογια? Συγκαλυπτετε την κυβερνωντα πολιτικη συμμορια. Επι δεκαετιες ζουμε τον ηθικο και πολιτικο ξεπεσμο της χωρας και πλεον ηρθατε οι ηθικοι να τον συντριψετε. Με λιγα λογια δεν πειθετε. Το μονο που μπορω να σας δωσω ειναι η περιφρονηση μου. Νικολαος

Ftemp

Δεν έχει ευθύνη η αριστερά για τα αυθαίρετα; Ποιος έλεγε τόσα χρόνια οτι το αυθαίρετο είναι δικαίωμα του πτωχού; Ποιος υποστήριζε τους καταπατητές που ανέβαιναν σε μπαλκόνια και ταράτσες και απειλούσε με αυτοκτονία; Ποιος νομιμοποίησε όλόκληρους αυθαίρετους οικισμούς με ευνοικές ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια; Ποιος δεν γκρέμισε ούτε ένα αυθαίρετο σε ρέματα, παραλίες και δάση; Ευθύνες έχουν όλοι, ακόμη και ο σοφός ελληνικός λαός.

Φιλόσοφος

Δύσκολη η δουλειά του Δελατόλα. Να πρέπει να υποστηρίξεις το αντίθετο της κοινής λογικής, να πρέπει να κρατήσεις ίσες αποστάσεις, να πρέπει να δείξεις ότι είσαι αμερόληπτος και δίκαιος. Να πρέπει να δικαιολογήσεις στον εαυτό σου, καταρχήν, ότι ένας πολιτικός μέτριας επιφάνειας αριστεροδεξιομηνμονιακόφιλελευθεροκουμουνιστής, είναι ο κατάλληλος και εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα στην νέα εποχή και θα δώσει ελπίδα στα χρεοκωπημένα όνειρα του νεοέλληνα. Δύσκολη δουλειά και χωρίς ακροατήριο πλέον...

dakal

Δελατόλα , ποντάρισες σε κουτσό άλογο. Παραδέξουτο και έλα στα συγκαλά σου.

Nikos

Ρε Δελατόλα , που τις έχεις δει εσυ τις πολιτικές ικανότητες του Τσίπρα...γιατι αμφιβάλλω αν τις εχει δει ο ίδιος ...Και αυτα που γραφεις στο τελος πιστευεις οτι θα τα κανει ο τσίπρας?? Ακομα και για αυτα πρεπει να συμβουλευθεί τους δανειστές....Τι να αυτα που του γραφετε ρε?τον έχετε κάνει εκρεμμεις περα δωθε με τον αλλο τον εξυπνο τον Καρτερό... τα χει χαμενα δεν ξερει τι να πρωτοπιάσει...αλλα φταιει κι αυτός..!!

Δελλαττόλα, δυστυχώς...

δεν έχεις καταλάβειο τίποτα! Είναι ο κομματικός φανατισμός σου από τη μία και η γενική κατακραυγή όλων αυτών των αλητών που μας κυβερνούν από την άλλη που σε έκαναν να γράψεις αυτό το άρθρο. Και δεν έχεις καταλάβει τίποτα διότι ο Τσίπρας είναι ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ, ο ΠΙΟ ΘΡΑΣΥΣ, ο πιο ΑΝΙΚΑΝΟΣ από όλους αυτούς που υποστηρίζεις ότι πρέπει να διώξει. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια (αποδεικνύεται από το μακροσκελές του άρθρου σου προκειμένου να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα) μία παροιμία είναι αρκετή: ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

ip

Κύριε Δελλατόλα, το άρθρο που γραψατε, που κατά τη υποκειμενική μου άποψη, είναι το λουστράρισμα, το καθάρισμα σε ένα "καμμένο" και γεμάτο στάχτες προφιλ του απαξιωμένου και εν ολίγοις ολίγιστου πρωθυπουργού κου Τσίπρα, σας κατατάσσει στην κατηγορία αρθρογράφων που δήθεν θέλει να κρατά ίσες αποστάσεις και να βλέπει τα πράγματα με ψυχραιμία, αλλά αποτυγχάνει να το κάνει...και ξέρετε γιατί; Διότι η υπεράσπιση των δήθεν ικανοτήτων ενός κατα τεκμήριο ανίκανου πρωθυπουργού υποδηλώνει ότι ούτε εσείς έχετε ακριβώς αντιληφθεί το μέγεθος του τι έχει συμβεί στη χώρα. ΔΕΝ έχετε αντιληφθεί την περίτρανη απόδειξη της ανικανότητας αυτού του προσώπου. ΔΕΝ έχετε αντιληφθεί την "ασυναρτησία" που διακατέχει την ακολουθία της σκέψης του. Ή...απλώς τάσσεστε στην υπηρεσίας της δημιουργίας μιας λιγότερο αρνητικής εικόνας του πρωθυπουργού, παραβλέποντας την ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο αυτός ο πρωθπουργός είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ ΛΙΓΟΣ, κύριε Δελλατόλα.

Γιώργος

Αργά ξύπνησες Δελαττόλα, γύρνα τώρα από το άλλο πλευρό. Εργολαβικά είχες αναλάβει από τα ΜΜΕ την υποστήριξη των κατσαπλίαδων

ioannis

Ο Δελλατόλας οφείλει μία συγνώμη στους πολίτες που πίστεψαν τα ψέματα που έλεγε για να στηρίξει την εκλογή και τώρα την παραμονή στην εξουσία μίας εγκληματικής κλίκας που με διάφορα προσχήματα ( αντιμνημόνιο,αδιάφθοροι κλπ) θέλει να νέμεται χωρίς αιδώ την εξουσία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

myrs01

Το παρασκήνιο της παραίτησης της κόρης του Μάνου Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» - Εύλογα ερωτήματα για το αν ήξεραν -και ποιοι- τις δικαστικές της περιπέτειες - Στον Χριστόφορο Βερναρδάκη «χρεώνουν» την εισήγηση για την τοποθέτησή της στην ευρωλίστα

8
tsironis0

Απίστευτη δήλωση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά - Οξύτατες αντιδράσεις - Αυτά ακούνε οι Τούρκοι και τους ανοίγει η όρεξη, απάντησε ο δήμαρχος Μεγίστης - Για ανευθυνότητες και επιπολαιότητες μίλησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

69
myrsini_main01

Αποδεκτή έγινε η -αναμενόμενη- παραίτηση από την υποψηφιότητα για την ευρωβουλή μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου ΘΕΜΑτος ότι εισέπραττε επί 5,5 χρόνια τη σύνταξη της θανούσας μητέρας της - Εντυπωσιάζουν οι ψευδείς και παιδαριώδεις ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην επιστολή της προς το Μαξίμου 

47