Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Ποιος ο λόγος να υψώνει κανείς την ελληνική σημαία σε νησί που δεν υπάρχει κανείς;

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Ποιος ο λόγος να υψώνει κανείς την ελληνική σημαία σε νησί που δεν υπάρχει κανείς;

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί δηλώνει ότι «τα λουλούδια, οι σημαίες ή τα πικνικ πάνω σε αυτές βραχονησίδες αποτελούν προκλήσεις»

foto-tourkos-dipl
Λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων ρίχνει με συνέντευξή του ο μόνιμος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρούκ Καϊμακτσί.

Στη σκιά του ισχυρισμού της Τουρκίας ότι κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα ο Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί τους Έλληνες και τους Κυπρίους ότι προκαλούν ενώ ταυτόχρονα αναρωτιέται: «ποιος ο λόγος να υψώνει κανείς την ελληνική σημαία σε ένα νησί που δεν υπάρχει κανείς; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάει κανείς πάνω από τέτοια μικρά νησιά και βραχονησίδες όταν αυτά είναι ακατοίκητα; Οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν ισχυρισμό εδαφικής κυριαρχίας απλά απλά αποτελούν πρόκληση».

Επαναφέροντας τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ο Καϊμακτσί στη συνέντευξή του στο euractiv.com συνεχίζει: «η Ελλάδα λέει ότι αυτή η περιοχή (σ.σ. τα μικρά νησιά και οι βραχονησίδες) είναι έδαφός της. Το ίδιο λέει και η Τουρκία. Οπότε πώς μπορεί να υποστηρίζει ότι αυτό αποτελεί εδαφική κυριαρχία; Μπορεί να είναι τουρκικά ή ελληνικά αλλά η οριοθέτηση δεν έχει γίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό από τα ενδιαφέρομενα μέλη, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται εδαφική κυριαρχία ή υφαλοκρηπίδα σε αμφισβητούμενες περιοχές. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αυτές οι νησίδες, το καθεστώς των οποίων δεν έχει ξεκαθαριστεί από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορεί να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Οπότε μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα γιατί να κάνουμε τέτοιες προκλήσεις;».

«Τα λουλούδια, οι σημαίες ή τα πικνικ πάνω σε αυτές βραχονησίδες αποτελούν προκλήσεις και αυτό δεν το θέλουμε, ειδικά μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσεουν και πιστεύω ότι αυτές οι βραχονησίδες θα αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας και όχι πηγή έντασης» προσθέτει.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέρχεται και στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, οι πρώτοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Στην ερώτηση αν η Τουρκία θα μπλοκάρει τις γεωτρήσεις ο Καϊμακτσί απαντά ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κάθε παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Και αυτό αφορά και τους Τουρκοκύπριους. Θα είμαστε δίπλα τους».

Κλείσιμο
Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέρχεται, τέλος, στην Ελλάδα και όταν ερωτάται για την αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά ρωσικών S-400 αναρωτώμενος «μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες έχουν αγοράσει S-300. Είναι αυτοί συμβατοί με το ΝΑΤΟ; Ας το τσεκάρουμε και αυτό».

Ο Τούρκος διπλωμάτης κληθείς να σχολιάσει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με το οποίος ζητείται η απελευθέρωσή τους, αρχικά σημειώνει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η δικαιοσύνη στην Τουρκία και η απόφαση του δικαστήριο. «Υπήρξε παραβίαση των συνόρων, ηθελημένα ή ακούσια, από δύο στρατιωτικούς με στρατιωτικό εξοπλισμό. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου» λέει ο Τούρκος διπλωμάτης και προειδοποιεί ότι «αν η ΕΕ συνεχίζει να πολιτικοποιεί το θέμα, αυτό θα είναι λάθος. Αφήστε την κρίση στο δικαστήριο. Τελεία».

Απευθύνει, μάλιστα, και μια έμμεση απειλή λέγοντας ότι «όσο πολιτικοποιείται το θέμα από την πλευρά της ΕΕ, τόσο θα υπάρχουν περισσότερες εντάσεις και αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αποτελεί απώλεια αξιοπιστίας της ΕΕ αν εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης