Απίστευτες προκλήσεις από την Τουρκία: Αμφισβητούν 132 νησιά του Αιγαίου!

Απίστευτες προκλήσεις από την Τουρκία: Αμφισβητούν 132 νησιά του Αιγαίου!

Διά στόματος του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ στη Βουλή - Δεν περνάει ημέρα από την επίσκεψη Ερντογάν και δεν ξεσπούν θέματα όπως, το «ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης», «οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ακόμα και η «παράνομη κατοχή από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου»

Στον απόηχο της επίσκεψής του Τούρκου προέδρου, η Ελλάδα βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ατζέντα, καθώς σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ανεβάζει επικίνδυνα τους εθνικιστικούς τόνους. Είτε οι προκλήσεις προέρχονται από τον ίδιο τον
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο πρωθυπουργό
Μπιναλί Γιλντιρίμ, είτε από την τουρκική αντιπολίτευση, δεν περνάει ημέρα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την 48ωρη παραμονή του στην Ελλάδα, να μην εγείρεται κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό όπως το «ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης», «οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ακόμα και ζήτημα «παράνομης κατοχής από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου». 

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) -και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε τον Ερντογάν επειδή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα δεν ήταν όσο αυστηρός θα έπρεπε. «Δεν έθεσε επίσημα θέμα των… 18 νησιών του Αιγαίου που κατέχει παράνομα η Ελλάδα!» «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου. «Ο κύριος πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λωζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι "στο πόδι" συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Τη «σκυτάλη» πήρε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ που δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη». Ο ίδιος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: «Ο Nτεμιρέλ το 1998 είχε πει πως τα γκρίζα σημεία του Αιγαίου είναι περίπου οι 132 νησίδες ή βραχονησίδες. Δηλαδή αυτά δεν έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εμείς λέμε δεν σας ανήκουν. Αυτοί λένε σε μας δεν σας ανήκουν. Αυτό είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση κι έτσι συνεχίζει να είναι», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην τουρκική βουλή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είπε ότι πρόκειται για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι Έλληνες λένε ότι τα εδάφη αυτά δεν ανήκουν στους Τούρκους και οι Τούρκοι το αντίστροφο. «Είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση. Και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο» είπε ο ίδιος, που παράλληλα ισχυρίστηκε ότι τα νησιά αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη «με την τεχνολογία εκείνης της εποχής» και πως δεν υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία για αυτά. «Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι» δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Δεν δίστασε, μάλιστα, να επαναφέρει το Κυπριακό, ζητώντας να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται». 

Την ίδια στιγμή, τουρκική ακταιωρός, όχι μόνο έκανε βόλτες στο Αιγαίο αλλά έφτασε- για πρώτη φορά- μια «ανάσα» από το φυλάκιο στην Καλόλιμνο, με έναν ψαρά να καταγράφει το περιστατικό.

Χθες, γύρω στη μια το μεσημέρι τουρκική ακταιωρός πέρασε ανάμεσα σε Έλληνες ψαράδες, μόλις 150 μέτρα από τις ακτές. «Ένα μίλι μέσα στα ελληνικά νερά. Μέσα στα ελληνικά νησιά πλέον», ακούγεται να εκφράζει ένας εκ των ψαράδων. «Είναι ένα αλιευτικό κομμάτι δικό μας και μια μεγάλη ακταιωρός τουρκική και δύο πιο μικρές τουρκικές ακταιωροί και σε κάποια στιγμή βλέπουμε τη μία με το που φτάνουμε εμείς εκεί στην Καλόλιμνο και έχουμε σταματήσει για να ψαρέψουμε και βάζει φουλ τις μηχανές και πλώρη προς εμάς». Να σημειωθεί ότι για κλιμάκωση των προκλήσεων κάνουν λόγο οι Έλληνες ψαράδες, με το ΥΕΝ να μιλά για «μικρής έντασης» περιστατικό.

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στον Γιλντιρίμ

«Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο» απαντούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων» συνεχίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες και καταλήγουν: «Οι δηλώσεις αυτές του Γιλντιρίμ ήρθαν σε απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ (56)

βασιλειου παναγιωτης

αν ο τσιπρας και ο καμενος δεν κανουν τπτ για αυτες τις απιστευτες προκλησεις που κανει η τουρκια,θα κανουμε εμεις!!καποτε ημασταν σκλαβοι τους τωρα ωμως ηρθε η ωρα να αλωσουμε και την κωσταντινουπολη που ετσι και αλιως ηταν δικη μας!

αριστερη κουλτουρα

εχουν προμηθευτει s400 μολις ολοκληρωθει η αγορα των f35 θα χτυπησουν,εδω οι απλυτοι λαβαν τα μετρα τους φτιαχνουν hot spot. οποιος προλαβει να την κανει η χωρα ειναι τελειωμενη, ακομα και με τον τραμπ που ειχαμε μια ελπιδα το αριστερο εμετικο συνοθηλευμα εδω τον εβρισε. σε λιγο καιρο θα εχουμε πραγματικο προβλημα και εδω δινει μερισματα επιδοματα σε γυφτους ακομα και σε πρακτορες. καλη λευτερια

τοτός

Ο Γιλντιρίμ εσκόνταψε στην υφαλοκρηπίδα Και ευθείς την αποκάλεσε νέα βραχονησίδα Η πολυθρόνα γλίστρησε και λάσκαρε η βίδα Και τότε αυτός ενόμησε πως άραξε σε νησίδα.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

.

Η Τουρκία αμφισβητεί το Ελληνικό έθνος από την ίδρυση του. Δεν αμφισβητεί την Ακρόπολη. Απλά την θεωρεί δική της. Γενικότερα, όπως καταλαβαίνεις, με ψήφο στο Σύριζα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚΑΡΑ, κλπ κόμματα, δεν πρόκειται να υπάρξει άμυνα στην Τουρκία και την επεκτατική πολιτική της, οπότε ετοιμάσου σιγά σιγά να "παραχωρήσεις" λίγο έδαφος στην Τουρκία ώστε να μη γίνεις φασίστας.

ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ ,ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.

νηρέας

Τα κράτη που δημιουργήθηκαν από τα ερείπια της Ο Αυτοκρατορίας είχαν την δύναμη της αυτοδιάθεσης . Αν μπορούσαν να αντισταθούν στις προσπάθειες των άλλων να παρέμβουν στις υποθέσεις τους για τα δικά τους φάυλα κίνητρα θα ήταν ικανά να ανθίσουν .

νηρέας

Δαρδανέλια -- Εχω ρίξει τους τούρκους σε πυριτιδαποθήκη ..-.Γερμανός ναύαρχος - Η Γερμανία συμφώνησε στην κατάργηση διμερών συνθηκών (με ένα πρωτόκολλο ) Μετά την νίκη της Γερμανίας θα βοηθούσε την Τουρκία να επανάκτηση όλα τα εδάφη . Αν η Ελλάδα έμπαινε σε πόλεμο και ηττάτο θα φρόντιζε τα νησιά του Αιγαίου να της παραχωρηθούν . Ο Αγγλικός στόλος κινούνταν προς τα στενά . ......

Α300

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΒΡΟΜΟΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ! ΕΛΑΤΕ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΣΟΥΒΛΙΣΟΥΜΕ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΧΜΑΛΩΤΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΘΑ ΓΕΜΗΣΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑΣΑΣ ΕΛΑΤΕΕΕΕΕ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

Σιγά ρε ήρωα!

Μην τους τρομάζεις τόσο άγρια γιατί θα τα κάνουν επάνω τους και αντε μετά να αντέξεις τη μπόχα.

Θεός

Αν είχε κότσια να ειρωνευτεί το Υπ. Εξωτερικών θα είχε ήδη στείλει επίσημο διάβημα στην Τουρκία για την αναγνώριση της ύπαρξης της Ελλάδας ολόκληρης. Κατά τα άλλα οι Τούρκοι ζητούν τον σεβασμό στο διεθνή δίκαιο όσον αφορά την Παλαιστίνη..

458

Μολών Λαβέ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

01s1paiat-thumb-large-thumb-large-thumb-large

Ο Αμερικάνος πρέσβης στη χώρα μας, στην ομιλία του, συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την «άψογη μετάβαση και προσήλωση», όπως είπε, των Ελληνοεμερικανικών σχέσεων

6
mitsotakis_30

Στις 12.30 το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή - Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από το Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις δικές του συναντήσεις - Πλήθος συσκέψεων σε όλα τα υπουργεία

Mavrotas_Giorgos_2019-1021x576

Όπως είπε ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ήταν μια προσωπική του απόφαση και για αυτό τον λόγο υπέβαλε την παραίτησή του από την αντιπροεδρία του Ποταμιού

24
vouli_arn

Ποιοι ορκίστηκαν με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο - Ποια «πηγαδάκια» στήθηκαν - Ποιοι επέλεξαν τα πρώτα έδρανα και ποιοι τα «ορεινά» της ολομέλειας - Τρεις βουλευτές ορκίστηκαν στο Κοράνι - Οι ευχές Μητσοτάκη και Ιερώνυμου προς τους 300 βουλευτές

40