Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για πάντα στην αγκαλιά της κρητικής γης

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για πάντα στην αγκαλιά της κρητικής γης

Τον αποχαιρέτησαν με χειροκροτήματα, ριζίτικα τραγούδια και την κατσούνα του - Όταν σου είπαμε ότι ο τόπος δεν πάει καλά, μας είπες να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι έχεις εμπιστοσύνη στους Έλληνες, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη - Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του, είπε ο Κυριάκος

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για πάντα στην αγκαλιά της κρητικής γης
Η κρητική γη που τον γέννησε, πριν από σχεδόν έναν αιώνα, φιλοξενεί από χθες τον πρώην πρωθυπουργό
Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος, πλήρης ημερών,
εγκατέλειψε τα εγκόσμια την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 99 ετών
Κλείσιμο
.

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, που έγινε εντονότερη από τον πένθιμο ήχο των ριζίτικων που του τραγούδησαν οι συμπατριώτες του, ο διακεκριμένος πολιτικός που με την παρουσία του σημάδεψε τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, τιμώμενος από τους πολυπληθείς πολιτικούς του φίλους αλλά και τους αντιπάλους του.

Ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός στα χρονικά της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία θήτευσε για σχεδόν έξι δεκαετίες, αναπαύεται για πάντα στον τόπο που ο ίδιος επέλεξε, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ Χανίων, με θέα το απέραντο γαλάζιο του κρητικού πελάγους και δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγό του, Μαρίκα που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον τελευταίο αποχαιρετισμό του αρχικά στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη χανιώτικη συνοικία της Χαλέπας, όπου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, καθώς η εξόδιος ακολουθία είχε προηγηθεί μια μέρα νωρίτερα στη Μητροπόλη Αθηνών, αλλά και κατά την ταφή του. Βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο αντίο τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας του εκλιπόντος, πολλοί επίσημοι καθώς και πλήθος κόσμου που είχε φθάσει από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Γύρω από τον τάφο του, είχαν σταθεί βρακοφόροι με τα χαρακτηριστικά μαύρα μαντήλια στο κεφάλι και τον αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγκινητικά ριζίτικα και πένθιμες μαντινάδες.







Στη συνέχεια, το στρατιωτικό άγημα που είχε παραταχθεί αποδίδοντας τιμές, έριξε τιμητικές βολές, ενώ ο έχων το γενικό πρόσταγμα ανώτερος αξιωματικός παρέδωσε στο γιο του, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο και, ακολούθως, τα παράσημά του στις κόρες του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα. 

Η συγκίνηση των συγκεντρωμένων κορυφώθηκε όταν ο εγγονός του εκλιπόντος, Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, εναπόθεσε πάνω στο φέρετρο την κατσούνα του παππού του, πριν η γη της Κρήτης τον σκεπάσει για πάντα. 











Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύει τη θεία του Άρτεμη, αδελφή του πατέρα του








Ο αποχαιρετισμός της Ντόρας Μπακογιάννη
Δακρυσμένη είχε αποχαιρετήσει νωρίτερα τον πατέρα της η Ντόρα Μπακογιάννη. «Είμαστε όλοι εδώ. Όλη η οικογένεια, μα πάνω απ' όλα οι φίλοι σου που στάθηκαν δίπλα σου. Και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.  Όλοι αυτοί που ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου» είπε η πρώην υπουργός απευθυνόμενη σε πρώτο πρόσωπο στον νεκρό πατέρα της. 

«Μίλησαν πολλοί για σένα και μίλησαν καλά. Σήμερα είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για την ανθρωπιά σου, για τη λεβεντιά σου, για όσα μας δίδαξες με το παράδειγμά σου. Να αγαπάμε την Κρήτη. Να τιμούμε το λόγο μας, το χρέος και την ευθύνη μας. Για την αγάπη και την αισιοδοξία σου», συνέχισε. 

«Όταν σου είπαμε ότι ο τόπος δεν πάει καλά, μας είπες να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι έχεις εμπιστοσύνη στους Έλληνες», πρόσθεσε. 

«Σε ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες να λυγίζουμε, αλλά να μη σπάμε. Σ' ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες δύναμη. Πού να τη βρω τη δύναμη; Ίσως να είμαι η πιο ακατάλληλη να μιλάω αυτή την ώρα. Που να βρω λόγια, στέκονται κόμποι στο λαιμό μου οι λέξεις. Δεν δείλιασες ποτέ, σε όλες τις μικρότητες και τους δειλούς, τους λίγους. Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν ότι δεν ακούγονταν καλά, δεν λύγισες». 

Και συμπλήρωσε: «Ήσουν ψηλός, βλέπεις. Δεν χώρεσες. Ήσουν πάντα εκεί. Δε χώρεσε και η αγάπη σου. Για τον τόπο σου. Για το λαό. Για τη μάνα μας κυρίως. Για μας. Σήκω απάνω ψηλέ περήφανε πατέρα μου. Σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Θα μείνουν τα βουνά απερπάτητα. Σήκω απάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Λίγο απάνω. Λίγο ακόμα να μας βγάλεις στο ξέφωτο. Σήκω απάνω...».




«Αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του»
Αλλά και ο γιος του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τον αποχαιρέτισε, με την ακόλουθη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θα έρθει η ώρα που η γλυκιά σου ανάμνηση θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας, πριν τρέξουν τα δάκρυα από τα μάτια μας. Αλλά όχι ακόμα. Σήμερα, ολόκληρη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη μπροστά σε έναν άνδρα σπουδαίο, που ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι. Όπως πάντα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του. Και ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον υποδεχθεί».








































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης