Μεγαλοπρεπές και πάνδημο το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Μεγαλοπρεπές και πάνδημο το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Mε τον θάνατό του ένωσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου - Πώς τον αποχαιρέτισαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Αναστασιάδης

Η Κρήτη, η γενέθλια γη του, που είναι και ο τόπος που ο ίδιος επέλεξε ως τελευταία του κατοικία, πήρε -μετά την Αθήνα- σκυτάλη του αποχαιρετισμού στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
, τον πολιτικό της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα μεταπολεμικά πολιτικά πράγματα της χώρας και έφυγε τη Δευτέρα πλήρης ημερών σε ηλικία 99 ετών.

Ο πάνδημος χαρακτήρας που έλαβε το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εκτέθηκε η σορός του διακεκριμένου πολιτικού, με το πλήθος του κόσμου βρέθηκε την Τετάρτη για το ύστατο χαίρε στη Μητρόπολη της Αθήνας, όπου εψάλη και η εξόδιος ακολουθία, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αναμένεται να επαναληφθεί την Πέμπτη στην Αγία Μαγδαληνή της Χαλέπας, όπου με τις δέουσες τιμές μεταφέρθηκε το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να του πουν το τελευταίο αντίο και οι συμπατριώτες από τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη.

Με τον θάνατό του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ένωσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αφού στις εκδηλώσεις αποχαιρετισμού του παραβρέθηκαν κορυφαίοι εκπρόσωποι από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από το πρωί της Τετάρτης χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο λαϊκό προσκύνημα και αρκετοί εξ αυτών παρέμειναν επί ώρες στα πέριξ της Μητρόπολης για να ακούσουν την εξόδιο ακολουθία και να χειροκροτήσουν το φέρετρο που μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός για τη μεταφορά του στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ Χανίων που επέλεξε να ταφεί δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο, Μαρίκα, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.

Κατά την έξοδο από τον μητροπολιτικό ναό, το φέρετρο σήκωναν στους ώμους τους τα εγγόνια και τα δισέγγονα του πρώην πρωθυπουργού και οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αθάνατος» και χειροκροτούσαν ζωηρά αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό ηγέτη.

Κατάμεστη η Μητρόπολη
Νωρίτερα, την ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι και αρκετοί πολίτες που με δυσκολία κατάφεραν να μπουν μέσα στο ναό που ήταν κατάμεστος. Ήταν εκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσερχόμενος αποδοκιμάστηκε από μερίδα των συγκεντρωμένων, ενέργεια που καταδικάστηκε αργότερα από τη ΝΔ, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής και Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, νυν και πρώην υπουργοί, καθώς και άλλοι επίσημοι από τον επιχειρηματικό, τον επιστημονικό τον πανεπιστημιακό και τον διπλωματικό χώρο.

Η συγκίνηση που επικράτησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελετής κορυφώθηκε με την εκφώνηση επικήδειων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιο του εκλιπόντος Κυριάκο Μητσοτάκη.  


Κυριάκος: «Δικαιώθηκες εν ζωή»
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και μίλησε για τον πατέρα του ο πρόεδρος της ΝΔ: «Αν θέλει κανείς να σκεφτεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τελευταία κατοικία του: ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε πολυτέλεια, ένα μικρό νεκροταφείο στον Αγουλιδέ, όποιος περάσει τυχαία δεν θα μπορεί να φανταστεί ότι εκεί θα βρίσκεται ένας σπουδαίος πολιτικός. Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό. Επιστρέφεις στην αγαπημένη σου Κρήτη, εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου και έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα με σωφροσύνη και γενναιότητα. Ήσουν ο τελευταίος μίας γενιάς που πέρασε από συμπληγάδες, αλλά ένιωθε και βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστευες σ' αυτές. Σήμερα που η Ελλάδα μοιάζει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δεν μας θυμίζεις τι θα γινόταν αν, γιατί ήξερες ότι η ιστορία δεν γράφεται με "αν". Η πολιτική σου παρακαταθήκη υπήρξε αειθαλής, να σεβόμαστε την αλήθεια να επιδιώκουμε την ενότητητα, να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε ότι ήσουν μπροστά από την εποχή σου, και δικαιώθηκες εν ζωή». Στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος: «Η πρώτη του παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην Δημοκρατία. Η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας και υπενθύμιζε ότι η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής», είπε και πρόσθεσε: «Η δεύτερη παρακαταταθήκη είναι η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ίσως ήταν ο τελευταίος κοινοβουλευτικός άνδρας. Ήξερε τι σημαίνει Κοινοβούλιο και το υπηρέτησε μέχρι το τέλος. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας που αγόρευε δίχως στόμφο γιατί είχε επιχειρήματα». «Υπήρξε πραγματικός ευρωπαίος ηγέτης», συμπλήρωσε. «Όχι μόνο όταν δρομολογήθηκε η ένταξη στην ΕΕ αλλά και πριν την δικτατορία. Μετά την μεταπολίτευση δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορείας μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή -και αυτή ήταν η τρίτη παρακαταθήκη». «Η τέταρτη παρακαταθήκη είναι της ενότητας και της ομόνοιας», κατέληξε. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν απόγονος των Βενιζέλων και γνώριζε το τίμημα του διχασμού. Οφείλουμε και εμείς να εμπνεόμαστε από τις παρακαταθήκες αυτές. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τοίχους αλλά εκείνος που ανοίγει δρόμους».Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «οι Έλληνες πενθούν γιατί αποχαιρετούν έναν σπουδαίο πολιτικό που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας».

Η τελευταία πράξη στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ
Στην Αγία Μαγδαληνή Χανίων, όπου μεταφέρθηκε η σορός του πρώην πρωθυπουργού έγινε αγρυπνία και από το βράδυ της Τετάρτης άρχισαν να φθάνουν άνθρωποι από όλα τα μέρη της Κρήτης για το τελευταίο αντίο στον πολιτικό που εκπροσώπησε πολλές φορές τη Μεγαλόνησο στα κοινοβουλευτικά έδρανα.    

Η σορός του εκλιπόντα έφτασε στην Κρήτη με στρατιωτικό αεροσκάφος C130, το οποίο προσγειώθηκε στις 08:20 στo αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης». Μέσα στο αεροσκάφος βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και στενοί συνεργάτες του εκλιπόντα. Νωρίτερα, με πολιτικό αεροσκάφος είχαν φθάσει στα Χανιά, η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα μέλη της οικογένειας, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την απόδοση τιμών από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, σχηματίσθηκε τιμητική πομπή εν μέσω χειροκροτημάτων, και η σορός μεταφέρθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη συνοικία Χαλέπα όπου θα παραμείνει μέχρι και τις τρεις το μεσημέρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει αμέσως η ταφή στο παρακείμενο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.ΣΧΟΛΙΑ (12)

felicia lou

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ?ΙΔΙΟΣ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ........ΕΝΑΣ ΜΑΣΟΝΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ..ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ..........................

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ο Μητσοτακης δεν ξεπουλησε την Ελλαδα, αλλα την αναβαθμισε, υποστηριζοντας συνεχως και αδιαλειπτως, την ευρωπαικη της πορεια με τα πιο προοδευμενα εθνη του κοσμου, και πολεμωντας αδιακοπα εκεινους που ηθελαν, κι ακομα θελουν, τη Χωρα ενα προτεκτορατο των ΗΠΑ.Οσο για τους Μασωνους μη γινεσαι φαιδρος να υποστηριζεις σοβαροφανως οτι μερικα ανθρωπακια,συνταξιουχοι το πλειστον, που συνεδριαζουν πιθανον μεταξυ τους κατα καιρους για να ξαναθυμιθουν τα παλια τους, λεγοντας μεταξυ τους ιστοριες φανταστικες για τη δραση τους και ''παλιμπαιδιζωντας'', μπορουν να αλλαζουν τα πολιτικα πραγματα και τον ρουν της Ιστοριας!Αν μπορουσαν θα το εκαναν οταν κρατουσαν τα ποστα.

Γιώργος Αλεξίου

Ο μεγαλύτερος προδότης όλων των εποχών μαζί με τους χουντικούς, παπαδημες και τον Σημίτη. Ελπίζω αυτός ο ευλογημένος τόπος να καθαρίσει από όλους αυτούς αλλά και τα Φερέφωνα τους -κομματοσκυλα και πολίτες.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Δε σε αφησε το πρασινο δολαριο και το μεταλλαγμενο αμερικανικο καλαμποκι που αναμασας, να ξεχωρισεις ποιοι ειναι οι πατριωτες και ποιοι ειναι οι προδοτες της Πατριδας μας. Σε ρωταω απλα, για να σε βοηθησω να δωσεις σωστη απαντηση. Ποια απο τις δυο μεγαλες Δυναμεις, η Ευρωπη η η Αμερικη επιδιωκει να επιβληθει στην αλλη και σε ολο τον υπολοιπο κοσμο, η Ευρωπη η οι ΗΠΑ;Ωραια, και ποιος ειναι ο πατριωτης, αυτος που θελει εναν επικυριαρχο σε ολο τον κοσμο και στην Πατριδα του,η αυτος που τον αντιστρατευεται και τον πολεμαει; Ποιοι πολιτικοι ειναι με τον επικυριαρχο, οι αμερικανοφιλοι πολιτικοι, η οι ευρωπαιστες; Οι Παπαντρεου και ο Τσιπρας, η οι Μητσοτακηδες και οι αλλοι ευρωπαιστες; Παρε θεση, χωρις να μασας και να αναμασας!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ

ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΟΤΙ ΕΝ ΖΩΗ ΕΛΕΓΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ,ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ . ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΝ , ΕΠΕΙΔΗ ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ,ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ .

@

Κλείσε τις κουρτίνες γιατί το φως πειράζει.

χρυσαυγητης

Τωρα τον περιτριγυριζουν και μυξοκλαινε ολα τα λαμογια δεξια και αριστερα με πρωτον τον Σαμαρα.Υποκριτες!

Αυτοί που δεν έλεγαν ψέμματα

Αυτοί που προεκλογικά δεν έλεγαν ψέμματα από τους μεταπολιτευτικούς που έγιναν πρωθυπουργοί ήταν πολύ λίγοι. Μόνο τρεις. Κωνασταντίνος Καραμανλής, Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης. Και ο Παπαδήμος, αλλά έμεινε ελάχιστα. Και έκαναν πολύ σημαντικό έργο για τον εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση της χώρας. Και οι τρεις στο τέλος όμως καταψηφίστηκαν από τον "εξυπνότερο" λαό του κόσμου για να αντικατασταθούν από λαϊκιστές που έταζαν λεφτά και πρόσφεραν άφθονες κολακείες στον εξυπνοτέρο λαό. Και όταν ο Σαμαράς, παρότι προεκλογικά λακιζε κι αυτός με υπερβολικές υποσχέσεις, ως πρωθυπουργός άρχισε να προσφέρει κι αυτός σημαντικό έργο, αντικαταστάθηκε όμως κι αυτός, χάρη στον "εξυπνότερο" λαό του κόσμου, από τους χειρότερους λαϊκιστές και αδίστακτους ψηφοθήρες που είχε γνωρίσει ποτέ ο τόπος. Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου, ακριβώς σαν τον Βενεζουελιανό, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο ψέμματα και να του αρέσει πολύ ο σανός.

@

Φιλελέ μου, συνέχισε και μη σταματάς καθόλου. Πεντακάθαρο σανό.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ.... ΠΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ''ΗΡΩΕΣ'' ΠΟΥ ΛΕΣ (ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ... ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ''ΕΘΝΑΡΧΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΥΝ ΑΜΙΛΗΤΟ ΒΟΥΔΑ... ΙΔΙΩΣ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΑΝΕΓΡΑΨΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ''ΚΙΝΕΖΟΥ'' ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΤΟΥΡΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ).... ΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΜΙΛΑΜΕ...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ολοι αυτοι που αποκαλεις εκσυγχρονιστες και προοδευτικους πολιτικους ειναι παντα οι ε υ ρ ω π α ι σ τ ε ς πολιτικοι και ολοι οι λαικιστες και δημαγωγοι ειναι οι αμερικανοδουλοι και αμερικανοθρεμμενοι.Οι ευρωπαιστες πασχιζουν για την ευρωπαικη ολοκληρωση και τη συμπορευση της Ελλαδας με κοινα μετρα και σταθμα με τις αλλες ευρωπαικες Χωρες προς την ευημερια, ενω οι αμερικανοδουλοι,μεταξυ τους και ο Τσιπρας, εχουν εντολη να τορπιλιζουν την Ενωτητα της ΕΕ και να διαιωνιζεται η επικυριαρχια των ΗΠΑ επι της Ευρωπης.Ιδεστε και τα βιογραφικα τους,των μεν και των δε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4918375

«Όπως αποδείχτηκε, είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιό μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

13
223

«Παρακολουθούμε έναν Αττίλα νούμερο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα - Παρακολουθούμε την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προώθηση εποικισμού της Αμμοχώστου» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ από την Κύπρο

1
theoxaris

Συνομιλία με φορείς και κατοίκους του νησιού είχε ο υπουργός Τουρισμού -  «Το υπουργείο θα στηρίξει πρωτοβουλίες φορέων του νησιού που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»  ανέφερε μεταξύ άλλων

dendias2

Μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις με τα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων