Με ριζίτικα και χειροκροτήματα αποχαιρέτησε η Κρήτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Με ριζίτικα και χειροκροτήματα αποχαιρέτησε η Κρήτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η Σημαία που σκέπαζε τη σορό του πατέρα του- Την κατσούνα του παππού του εναπόθεσε στο φέρετρο ο εγγονός του Κωνσταντίνος

Με ριζίτικα και χειροκροτήματα αποχαιρέτησε η Κρήτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Η γη της Κρήτης υποδέχθηκε για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στην τελευταία πράξη για το «ύστατο χαίρε» σε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτικούς άντρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πλέον, βρίσκεται δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο σημείο που είχαν διαλέξει μαζί πριν δεκατρία χρόνια για να περάσουν την αιωνιότητα, στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων.  

Κλείσιμο






Με ριζίτικα ο τελευταίος χαιρετισμός

Η Κρήτη τον αποχαιρέτησε με το ριζίτικο τραγούδι του Αητού (Σε Ψηλό Βουνό). Αξίζει να σημειωθεί ότι του το είχε αφιερώσει η Ντόρα Μπακογιάννη, την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή. Πρόκειται για ένα ριζίτικο χιλιοτραγουδισμένο από σπουδαίους ερμηνευτές, από τον Νίκο Ξυλούρη μέχρι τον Γιάννη Χαρούλη.

Γύρω από τον τάφο του, πλάι στη Μαρίκα, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, είχαν σταθεί βρακοφόροι με τα χαρακτηριστικά μαύρα μαντήλια στο κεφάλι και τραγούδησαν το ριζίτικο, που λέει: 

Σε ψηλό βουνό, 
σε ριζιμιό χαράκι, 
κάθεται έν’ αητός.

Βρεμένος, χιονισμένος
ο καημένος και παρακαλεί.
Και παρακαλεί
τον ήλιο ν’ ανατείλει.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

Ήλιε λάμψε και δώσε
για να λιώσουνε
χιόνια από τα φτερά μου
και τα κρούσταλλα
από τ’ ακράνυχά μου.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.


Ο αποχαιρετισμός συνεχίσθηκε με μαντινάδες, που έλεγαν: 

Καινούργιο σπίτι έφτιαξες στ' Αργουλιδέ τα μέρη

Οι φίλοι σ΄αποχαιρετούν κι η οικογένειά σου
Ωχου πλάι στη Μαρίκα σου που χες μες στην καρδιά σου

Ωχου τώρα πριν σε κατεβάσουμε στο νέο σπιτικό σου,
σου τάζουμε πρωθυπουργό να κάνουμε το γιο σου

Πάντοτε θα μας οδηγείς μέχρι να στέκει η χώρα

Καλό ταξίδι πρόεδρο κι αθάνατε εθνάρχη

Η κατσούνα του
Ακολούθως, το στρατιωτικό άγημα έριξε τιμητικές βολές, ενώ ο έχων το γενικό πρόσταγμα ανώτερος αξιωματικός παρέδωσε στον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη τη σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο και τα παράσημά του, ακολούθως, στις κόρες του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα. Ο εγγονός του Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης εναπόθεσε πάνω στο φέρετρο την κατσούνα του παππού του, πριν η γη της Κρήτης τον σκεπάσει για πάντα. 


Ο αποχαιρετισμός της Ντόρας Μπακογιάννη
Τον πατέρα της αποχαιρέτησε μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα, η Ντόρα Μπακογιάννη: «Είμαστε όλοι εδώ. Όλη η οικογένεια, μα πάνω απ' όλα οι φίλοι σου που στάθηκαν δίπλα σου. Και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.  Όλοι αυτοί που ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου. Μίλησαν πολλοί για σένα και μίλησαν καλά. Σήμερα είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για την ανθρωπιά σου, για τη λεβεντιά σου, για όσα μας δίδαξες με το παράδειγμά σου. Να αγαπάμε την Κρήτη. Να τιμούμε το λόγο μας, το χρέος και την ευθύνη μας. Για την αγάπη και την αισιοδοξία σου. Όταν σου είπαμε ότι ο τόπος δεν πάει καλά μας είπες να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι έχεις εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Σε ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες να λυγίζουμε, αλλά να μη σπάμε. Σ' ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξες δύναμη. Πού να τη βρω τη δύναμη; Ισως να είμαι η πιο ακατάλληλη να μιλάω αυτή την ώρα. Που να βρω λόγια, στέκονται κόμποι στο λαιμό μου οι λέξεις. Δεν δείλιασες ποτέ, σε όλες τις μικρότητες και τους δειλούς, τους λίγους. Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν ότι δεν ακούγονταν καλά, δεν λύγισες. Ησουν ψηλός, βλέπεις. Δεν χώρεσες. Ήσουν πάντα εκεί. Δε χώρεσε και η αγάπη σου. Για τον τόπο σου. Για το λαό. Για τη μάνα μας κυρίως. Για μας. Σήκω απάνω ψηλέ περήφανε πατέρα μου. Σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Θα μείνουν τα βουνά απερπάτητα. Σήκω απάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Λίγο απάνω. Λίγο ακόμα να μας βγάλεις στο ξέφωτο. Σήκω απάνω...»




Με το ριζίτικο τραγούδι του Αητού (Σε ψηλό Βουνό) και μια μαντινάδα ο ύστατος χαιρετισμός της Κρήτης στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη



Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος .




Κατόπιν  βρακοφόροι πήραν στους ώμους τους το φέρετρο και το εναπόθεσαν σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, προκειμένου να μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ για την ταφή, σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Ιερό Ναό.





Η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και από νωρίς το πρωί, Κρητικοί συρρέουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα για να πουν το τελευταίο αντίο στον «σύντεκνό» τους και να συλλυπηθούν τους συγγενείς και τους οικείους του, με πολλούς εξ αυτών να είναι εμφανώς συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια. 










Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύει τη θεία του Άρτεμη, αδελφή του πατέρα του















Εκτός από τους χιλιάδες απλούς πολίτες, από τον Ιερό Ναό πέρασαν για να προσκυνήσουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Κρήτης, όπως μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους και ο γνωστός επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. 

































Οι Κρητικοί αποχαιρετούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη





Με την ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον πατέρα του:

«Θα έρθει η ώρα που η γλυκιά σου ανάμνηση θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας, πριν τρέξουν τα δάκρυα από τα μάτια μας. Αλλά όχι ακόμα. Σήμερα, ολόκληρη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη μπροστά σε έναν άνδρα σπουδαίο, που ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι.

Όπως πάντα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του. Και ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον υποδεχθεί».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης