«Πράσινο φως» για αναβάθμιση των F-16 και αγορά νέων μαχητικών τύπου F-35

«Πράσινο φως» για αναβάθμιση των F-16 και αγορά νέων μαχητικών τύπου F-35

Έπειτα από εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας, ο Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία, αγορά ενός σμήνους των αεροσκαφών stealth τύπου F-35 και συντήρηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300

«Πράσινο φως» για αναβάθμιση των F-16 και αγορά νέων μαχητικών τύπου F-35
Επισήμως ξεκινούν οι διαδικασίες αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παράλληλα με την προσπάθεια απόκτησης των πολυδιαφημισμένων αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.
Με επιστολή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προς τις ρωσικές υπηρεσίες ζητείται προσφορά και για την υποστήριξη και συντήρηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: «Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου
και μετά από εισήγηση των επιτελείων ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300».
Κλείσιμο

Το ελληνικό Πεντάγωνο ζητά από την αμερικανική πλευρά των εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 και των F-16 Block 52+ σε αναβαθμισμένα F-16 Block 60. Οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου 7 χρόνια και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να προσεγγίσει το 1,1 έως 1,2 δισ.ευρώ.

«Παράλληλα με το Letter of Request (LOR) θα ζητήσουμε να γίνει μια μελέτη για να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα των F-35. Από το 2020 και μετά η Τουρκία παίρνει 100 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35» αποκαλύπτει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγώντας ότι η λογική για τις νέες παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών είναι να μην ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να πάρουμε ένα σμήνος, δηλαδή από 12 μέχρι 20 αεροσκάφη F-35» λέει στο protothema.gr ο ίδιος ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το εκτιμώμενο κόστος για να αποκτηθούν 12 μαχητικά F-35 ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ.ευρώ.

Δηλαδή, για την αναβάθμιση των F-16 Block 52 και των F-16 Block 52+ σε F-16 Block 60, μαζί με την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 η κυβέρνηση αποφασίζει να εκταμιευθούν περίπου 2,4 δισ.ευρώ εντός της επόμενης επταετίας. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης