Κυπριακό: Δύσκολη η διαπραγμάτευση στη Γενεύη

Κυπριακό: Δύσκολη η διαπραγμάτευση στη Γενεύη

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η συζήτηση της πτυχής του περιουσιακού και οι αντιπροσωπείες κάνουν διάλειμμα για να συζητήσουν στη συνέχεια την πτυχή της διακυβέρνησης

Κυπριακό: Δύσκολη η διαπραγμάτευση στη Γενεύη
Η πρώτη συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης το περιουσιακό μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14:00 σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καθοριστεί. Η συζήτηση εστιάζεται στις διαφωνίες που υπάρχουν επί του συγκεκριμένου κεφαλαίου και  σύμφωνα με πηγές η συζήτηση «είναι σημαντική και δύσκολη».

Εν τω μεταξύ από τουρκοκυπριακές πηγές αναφέρεται πως η ελληνοκυπριακή πλευρά με έγγραφο της λίγο πριν τη μετάβαση στη Γενεύη αναίρεσε ύγκλιση που είχε επιτευχθεί στο θέμα της δικαστικής εξουσίας. Η κίνηση αυτή ενόχλησε, όπως υποστηρίζεται, τον Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος αποφάσισε όπως η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αλλάξει το ξενοδοχείο που στο οποίο θα διέμενε και ήταν το ίδιο με αυτό της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση κατά πόσο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, την Πέμπτη. Ανακοίνωση για την έλευση του κ. Γκουτέρες στη Γενεύη, ή όχι, αναμένεται να γίνει στη σημερινή ενημέρωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Επίσης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για το επίπεδο εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, στη Διάσκεψη. Σχετική ενημέρωση θα γίνει όταν ο ΟΗΕ ενημερωθεί επισήμως από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις των τριών χωρών για το ποιος θα τις εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Η Βρετανία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα εκπροσωπηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ενώ σε ετοιμότητα είναι και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αν η Ελλάδα εκπροσωπηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και η Τουρκία από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κλείσιμο

Εκ μέρους της ΕΕ στη Γενεύη θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί ότι η ΕΕ θα έχει λόγο ως ενδιαφερόμενο μέρος, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως είτε από τα κατεχόμενα και την Άγκυρα είτε από τις Βρυξέλλες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης