«Συμπληρωμένο» ή «συμπληρωματικό» Μνημόνιο; Ποιος λέει ψέματα;

«Συμπληρωμένο» ή «συμπληρωματικό» Μνημόνιο; Ποιος λέει ψέματα;

Η αρχική ανακοίνωση μιλάει για «συμπληρωματικό Μνημόνιο» («supplemental Memorandum of Understanding» - Ακολούθησε διόρθωση, με τη λέξη «συμπληρωματικό» να αντικαθίσταται από τη λέξη «συμπληρωμένο» - Στο αγγλικό κείμενο της Επιτροπής, ωστόσο, ο όρος είναι «supplemental» - Μετά το σάλο, έτρεξαν να αλλάξουν τη διατύπωση, χωρίς να ανακοινώνουν τα μέτρα

Με αμηχανία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή, μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

Και αυτό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, έκανε αρχικά λόγο για «συμπληρωματικό μνημόνιο», το οποίο προβλέπει η απόφαση του Eurogroup
για την Ελλάδα.

Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν
, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει ότι, εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο από το ΔΣ του ESM, τότε θα γίνει και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, έπειτα βεβαίως και από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο Συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει ακόμη η Κομισιόν.

Πάνω απ' όλα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup στην οποία παραπέμπει και η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μία σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία προς το παρόν έχουν «αστερίσκους». Τα προαπαιτούμενα αυτά σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το  ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον «κόφτη» δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της 2ης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες «προσαρμογές» στο Μνημόνιο (π.χ. εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κλπ) θα περιέχονται στο «συμπληρωματικό μνημόνιο», προσχέδια του οποίου είχαν δει τις προηγούμενες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και πλέον οδεύει προς οριστικοποίηση.


Η πρώτη ανακοίνωση της Κομισιόν στα ελληνικά
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά. Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

»Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας καθορίζονται σε σχετική δήλωση. Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ). Με ένα συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος.

»Ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Η εναρκτήρια τοποθέτησή του διατίθεται εδώ».

Η πρώτη ανακοίνωση της Κομισιόν έχει ως εξής:Το πρώτο κείμενο, ωστόσο, ακολούθησε διόρθωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία η λέξη «συμπληρωματικό» αντικαθίσταται από τη λέξη «συμπληρωμένο», δίχως άλλη αλλαγή στο πρωταρχικό κείμενο:Εάν ωστόσο ανατρέξει κανείς στο σύνδεσμο («link») που δίνει η Κομισιόν στο τέλος της δεύτερης ανακοίνωσής της, διαπιστώνει ότι το κείμενο στα αγγλικά διατηρεί τον όρο «supplemental» («συμπληρωματικό»), περιγράφοντας πώς θα ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την εφαρμογή του προγράμματος.Αλλά και η ανακοίνωση του Eurogroup, αξίζει να επισημανθεί, τα ξημερώματα της Τετάρτης, αναφέρει σαφώς τον όρο «supplemental».


... Και η Γεροβασίλη πανηγυρίζει

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.


Η ίδια χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε:

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος. Για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος. Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές.

Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ανάπτυξη όμως δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες. Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης.

Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».


ΣΧΟΛΙΑ (145)

β

τετοια επιτυχια και δεν ακολουθησαν χοροι....τωρα που ανοιξαν οι γραμμες καινουργα σδεια σανου και ξεκινηστε,,,ποσο ψεμμα ακομη???

Μεταφραστης

English Greek supplemental adj (additional) συμπληρωματικός, πρόσθετος, επιπρόσθετος επίθ

Άγγελος

A supplemental MOU, will complement the frame work for the programme implementation = Ένα συμπληρωματικό μνημόνιο, θα ολοκληρώσει το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος. Το Τσακαλώτο, ναί μεν ξέρει καλά Αγγλικά, αλλά δεν ξέρει Ελληνικά προκειμένου να αποδώσει σωστά το αγγλικό κείμενο στα Ελληνικά. Αυτό τώρα ποιό θα είναι το 4ο η το 5ο μνημόνιο? Έχω χάσει τον λογαραιασμό.

Καρανίκας Ν.

Ώτη κε να λαιτε ραι φιλαιλαιδες εγω ξαιρο ότι η Αιλλάδα με τον Αλέξι και τους αλλους συντροφους μου, σιγα σιγα ανασερνει κε παει επιτελους μπρωστα. Αντι να χαιραισται που καποιοι ειδιμων βαλαν επιταιλους τάξι με το χρεως και τα χονουν και στιν διαπλοκι καθαιστε και το παιζεται αδηαλλακτοι και νταης για μικροκωματικες καθαρες σκωπιμοτιταις. Πεσαν χρηματα στιν αγορα, τα μνιμονια σκισθησαν, και η αναπτυξι ειναι κιμα που θα σαροσει καθε δεξιο ψαλτι στο διαβα της.

ωπα

ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΑΛΤΣΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΚΥΨΙΜΟ

Γιωργος

Τον Ενφια να τον πληρωσω τι λετε πατριωτες??? Τα διοδια δεν τα πληρωνα με προτροπη του ηγετη μας και την γλυτωσα. Ο χοντρουλης τι λει να πληρωνω τον Ενφια??? Περιμενω απαντηση απο τον συμβουλο Καρανικα.

ΑΛΕΞΗ Σ'ΑΓΑΠΑΜΕ!

οι έλληνες χαμογελάνε και πάλι , η χώρα αλλάζει πρόσωπο , οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται την πρόοδό μας και οι κλέφτες του πασοκνδ τρέχουν να κρυφτούν!

diiphovos

εσυ μπορει λογω αγνοιας και ιδιου συμφεροντος (αν μαλιστα εισαι απο αυτους με τα πλαστα πτυχεια...) εμεις ομως (το 80-85% των Ελληνων) κλαιμε με την τραγικη κατασταση στην οποια εχει φερει την οικονομια η διακυβερνηση του συριζα...και με το σκληροτατο μνημονιο, την απολυτη υποταγη στους ευρωπαιους χωρις κανενα ανταλλαγμα, τους υπερογκους φορους προς του νομοταγεις πολιτες και την ανικανοτητα διακυβερνησης, η χωρα θα βουλιαξει στους επομενους μηνες σε υφεση τεραστιων διαστασεων...

GG

Ονειρο ζεις !!!...... δεν σε ξυπνάμε ....

153 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρωμενο η Συμπληρωματικο Μνημονιο ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ. ΟΛΗ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ.

Δεν είσαι καλός στην αριθμητική, 152

ψήφισαν......οχι 153,,,,,,,

Κλεοπάτρα

Ακόμη περιμένουμε φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων που προκύπτουν από διαφορά αθροίσματος δηλωθέντων ποσών εκκαθαριστικών όλων ετών κάθε φορολογούμενου σε σύγκριση με άθροισμα αντικειμενικών αξιών ακινήτων Ε 9 συν τραπεζικών καταθέσεων εκάστου που δεν προέρχονται από δωρεά-κληρονομία, σύνδεση διαδικτυακή ταμειακών μηχανών ιδιωτικής πρωτοβουλίας με εφορίες, εξουσιοδότηση αστυνομίας προς επιβολή προστίμων για ασφαλιστικές και οικονομικές παραβάσεις πραγματικής οικονομίας κατόπιν έρευνας ανώνυμων τηλεφωνικών καταγγελιών εργαζομένων και καταναλωτών, ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων όλων εργαζομένων ιδιωτικόύ + δημόσιου τομέα, υπαγωγή στον ίδιο κρατικό φορέα σύνταξης-υγείας όλων εργαζομένων ιδιωτικού+δημόσιου τομέα, απελευθέρωση όλων κλειστών επαγγελμάτων, εξόφληση οφειλών επιχειρηματιών-ελεύθερων επαγγελματιών για ασφαλιστικές εισφορές-ΦΠΑ-δάνεια κλπ από κινητά-ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών.

Καλά ναι

και πως θα γίνουν αυτά με χαρτί και μολύβι; Υπάρχει μηχανισμός;

Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι

Τι σημασία έχει αν είναι "συμπληρωμένο" ή "συμπληρωματικό. Σημασία έχει ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ορθός όρος, κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να πληρώσει την νύφη, αλλά ο κοσμάκης. Ασχοληθείτε με την ουσία κύριοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

@

Τεράστια σημασία! Ο αρχικός όρος υπονοεί και 4 μνημόνιο!!!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

K

Supplemental Σ ημαινει συμπληρωματικό .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kod_main01

Η νέα κυβέρνηση τους παγώνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά τους αλλάζει - Φρένο στην αποφυλάκιση τρομοκρατών, εγκληματιών και απατεώνων - Όπως βγήκε ο Φλώρος, θα έβγαζαν τη 17Ν, τον Ριζάι, τον Κορκονέα και... όλους τους ποινικούς - Κακούργημα και πάλι η δωροδοκία-δωροληψία για το Δημόσιο αλλά και η κατοχή μολότοφ

mitso_main01

Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός - Πού θα βρεθούν τα λεφτά για την άμεση εφαρμογή της ανακούφισης των πολιτών από τον ΕΝΦΙΑ - Ποια είναι τα δέκα νομοσχέδια που θα δρομολογεί

4859218

"Με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων, προχωράμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας"