Η αλήθεια για χρέος: Μετα το 2018 αρχίζει η... συζήτηση

Η αλήθεια για χρέος: Μετα το 2018 αρχίζει η... συζήτηση

Η παραδοχή από την πλευρά των εταίρων ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί είναι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα από το Eurogroup για το ζήτημα. Η όποια συζήτηση όμως θα ξεκινήσει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018

Η αλήθεια για χρέος: Μετα το 2018 αρχίζει η... συζήτηση
Με μόνο «χειροπιαστό» κέρδος την παραδοχή από την πλευρά των εταίρων ότι θα χρειασθεί ελάφρυνση του χρέους έφυγε από το τραπέζι του Eurogroup η ελληνική πλευρά. Κανείς δεν μίλησε για μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση πληρωμών, ούτε πολύ περισσότερο για «κούρεμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικές αναφορές δεν έκανε ούτε καν ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, παρά τις διαρροές τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα που ήθελαν το Ταμείο να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και όρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 
Παρα τους«πανηγυρικούς» ισχυρισμούς κύκλων του Υπουργείου Οικονομικών, που θέλουν το χρέος «να ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο» η ουσιαστική συζήτηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018,αλλά και μετάτις γερμανικές εκλογές. 
Στην πραγματικότητα κυριάρχησε η άποψη των Ευρωπαίων για πολιτική διαχείριση του ζητήματος.

Το Eurogroup παραπέμποντας στις καλένδες την ουσιαστική συζήτηση για το χρέος συμφώνησε να αξιολογήσει τη βιωσιμότητά του βάσει συγκεκριμένων όρων για το όριο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών. Ετσι,σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα πρέπει να διατηρηθεί χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και για μεσοπρόθεσμο διάστημα,ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρηθεί κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Κατ' ουσίαν οι εταίροι μπήκαν στη συζήτηση για το πότε θα χρειασθεί ελάφρυνση του χρέους. 

Κλείσιμο
Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν στις 9 Μαίου για πιθανά πρόσθετα μέτρα αναφορικά με το χρέος, που αφορούν: 
-Πρόσβαση στις αγορές προκειμένου το καλυπτόμενο με δημόσιο χρήμα χρέος να καλυφθεί με ιδιωτικό χρήμα.
-Χαλάρωση του επιπέδου αποπληρωμής του χρέους.
-Παροχή κινήτρων για συνέχιση της προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος.
-Ευελιξία για κάλυψη της αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον. Επισημαίνεται ότι στις 9 Μαίου το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αποκλείεται το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους νόμους της Ευρωζώνης και με τους νομικούς κανόνες λειτουργίας των ESM και EFSF.
Ακολουθώντας αυτές τις αρχές το Eurogroup συμφώνησε τελικά σε ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, με σταδιακή εφαρμογή, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνει:

- Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει του τρέχοντος χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής. 
- Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει οικονομικά τις άλλες χώρες,
- Επιβολή ορίου (waiver) του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2017.


Στην όποια περίπτωση, όλα θα κριθούν στο τέλος του προγράμματο, το 2018,ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Και για μετά το 2019; Οπως είπε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, «η Ελλάδα θα τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση για τα επόμενα πολλά χρόνια».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης