Τουρκικά F-16 στα Ίμια ενώ ο Καμμένος έριχνε στεφάνι

Τουρκικά F-16 στα Ίμια ενώ ο Καμμένος έριχνε στεφάνι

Τα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Καλόλιμνο στις 10:45 - Τριανταπέντε λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πετούσε στα Ίμια, 20 χρόνια μετά την κρίση

Τουρκικά F-16 στα Ίμια ενώ ο Καμμένος έριχνε στεφάνι
Περίπου την ίδια ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πετούσε πάνω από τα Ίμια με σκοπό να τιμήσει την μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που πριν από 20 χρόνια έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Καλόλιμνο υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των βραχονησίδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στις 10:45 το πρωί της Πέμπτης «ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Καλολίμνου σε ύψος 26.000 ποδών».

Τα τουρκικά F-16 παρέμειναν σε ελληνικό εναέριο χώρο για περίπου ένα λεπτό και στις 10:46 εξήλθαν του FIR Αθηνών. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά μαχητικά «αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Κλείσιμο
Η διέλευση των δύο τουρκικών F-16 πάνω από την Καλόλιμνο, δυτικά-βορειοδυτικά των Ιμίων,έγινε την ώρα που το ελληνικό ελικόπτερο από το οποίο ο Πάνος Καμμένος πέταξε στεφάνι στη μνήμη του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού, των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο Agusta Bell 212 και έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο «ΠΝ 21» κατέπεσε στα Ίμια την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου του 1996.

Προφανώς το ελικόπτερο με τον κ. Καμμένο πετούσε πολύ χαμηλότερα από το ύψος στο οποίο κινήθηκαν τα τουρκικά μαχητικά, όμως η Άγκυρα φρόντισε να στείλει το μήνυμα...

Φωτογραφίες του κ. Καμμένου να ετοιμάζεται να ρίξει στεφάνι στην μνήμη των θυμάτων των Ιμίων ανέβηκαν στο Twitter, από συνεργάτη του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος έγραψε «Τιμή και Δόξα στους Ήρωες. ΑΘΑΝΑΤΟΙ».






Στις 31 Ιανουαρίου του 1996, ενώ η κρίση των Ιμίων βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε.
          
Πέρυσι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του είχε παραβρεθεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους αξιωματικούς στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα και πάλι είχε ρίξει στεφάνι στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων.



Σε ανάρτησή του στο twitter λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Καμμένος αναφέρει ότι η πτήση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στα Ίμια έγινε στις 10:10 και διευκρινίζει ότι η πτήση των τουρκικών μαχητικών πάνω από την Καλόλιμνο ακολούθησε στις 10:45, δηλαδή έγινε 35 λεπτά αφού ο ίδιος έριξε στεφάνι στη θαλάσσια περιοχή όπου το 1996 συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Καμμένος παρουσιάζει την πτήση των δύο τουρκικών F-16 πάνω από την Καλόλιμνο σαν αντίδραση στην απόφασή του να πετάξει κοντά στα Ίμια, 20 χρόνια μετά την κρίση που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης