Δεν είναι μύθος: Ο Βαρουφάκης «προέβλεψε» το κλείσιμο των τραπεζών μια εβδομάδα νωρίτερα

Δεν είναι μύθος: Ο Βαρουφάκης «προέβλεψε» το κλείσιμο των τραπεζών μια εβδομάδα νωρίτερα

Στις 21 Ιουνίου ο τότε ΥΠΟΙΚ προέβλεψε μιλώντας στο Channel 4 ότι οι τράπεζες θα έκλειναν την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής - Τελικά μόνο τυχαία δεν ήταν τα capital controls - Τι απάντησε μέσω Τwitter ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Δεν είναι μύθος: Ο Βαρουφάκης «προέβλεψε» το κλείσιμο των τραπεζών μια εβδομάδα νωρίτερα
Τα πλάνα και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που περιλαμβάνονται στο τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου του Channel 4, Πολ Μέισον, είναι αποκαλυπτικά του παρασκηνίου που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών
. Είναι προφανές πως η κάμερα του βρετανού δημοσιογράφου απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης, με αποτέλεσμα να λαμβάνει πλάνα από το εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου της 21ης Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο πρώτος κυβερνητικός παράγοντας που εμφανίζεται είναι ο
Γιάνης Βαρουφάκης
Κλείσιμο
, που δίνει την είδηση, που ο ελληνικός λαός έμαθε λίγες ημέρες αργότερα: «Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής»!

«Είστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τον ρώτησε ο Μέισον. «Φυσικά και όχι. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα» απάντησε ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Πιο επιφυλακτικός ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
: «Δεν ξέρω, επειδή δεν ξέρω τι θέλουν (σ.σ. οι δανειστές). Εξαρτάται από το τι νομίζεις ότι η άλλη πλευρά θέλει να κάνει. Εάν θέλουν έναν έντιμο συμβιβασμό, αν θέλουν μια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ή αν θα παραμείνουν σκληροί μέχρι το τέλος μέχρι να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ξέρω είναι δύσκολο να πω».

Το ντοκιμαντέρ έχει και απόσπασμα από τη συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος: «Όπως ξέρετε πολύ καλά δεν έχω την υποστήριξη της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, δεν έχω την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μίντια, αλλά η δύναμή μας είναι η υποστήριξη του λαού».

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνει ο ίδιος άνθρωπος που το ξεκίνησε: ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Πολ Μέισον επισκέπτεται τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του την ημέρα του δημοψηφίσματος. «Πως θα νιώθατε εάν αυτή είναι η τελευταία σας ημέρα στο υπουργείο» τον ρωτά. «Χαρούμενος. Το μισώ αυτό το γραφείο» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντιλαμβανόμενος τον θόρυβο που θα ξεσπάσει όταν όλοι δουν τις δηλώσεις που είχε κάνει... μια εργάσιμη εβδομάδα πριν κλείσουν οι τράπεζες, ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέδρασε μέσω twitter: «Η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες στο πλαίσιο πραξικοπήματος. Η αγωνία των τροϊκανών (εξ&εσ) να μου χρεώσουν το κλείσιμο τους με τιμά ιδιαίτερα».



Δείτε το τρίτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης