Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan b τη δραχμή!

Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan b τη δραχμή!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών έναντι των δανειστών από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - Πετάμε τα 19 προαπαιτούμενα, αλλά λέμε όχι σε μονομερείς ενέργειες, λέει ο Βίτσας

Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan b τη δραχμή!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan b για επιστροφή στη δραχμή», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο οικονομολόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Λαπαβίτσας και συνέχισε: «Θα υπάρξουν πολύ σοβαρά ζητήματα και αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανείς από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγεί μπροστά να πει τι χρειάζεται και να παλέψει γι αυτά».

Όσον αφορά το θέμα του νομίσματος είπε: «Καμία προοπτική και κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλείεται από την κυβέρνηση για το θέμα άλλου νομίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία και 4 διαφορετικα και εναλλακτικά πλάνα. Θα πάει σε διαπραγματεύσεις και θα του προκύψουν σίγουρα προβλήματα. 'Ενα από τα πλάνα τα οποία πρεπει να εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το εξετάζουν και οι υπόλοιποι είναι τι θα κάνει αν μας μπει το μαχαίρι στο λαιμό».

Ο οικονομολόγος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια και το βασικό ερώτημα είναι πως θα καταφέρει η χώρα να βγει από το τέλμα. 

Τέλος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις αγορές είπε: «Οι αγορές θα αντιδράσουν και ήδη αντιδρούν. Ήταν αναμενόμενο και είναι αναμενόμενο να αντιδράσουν οι αγορές. Το θέμα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την αυτοπεποίθηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Λαφαζάνης: «Απαράδεκτη» η θεωρία ότι δεν μπορούμε να δράσουμε μονομερώς

Κλείσιμο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών έναντι των δανειστών από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε, μιλώντας στον Σκάι, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» και «αποκορύφωμα ενός μοντέλου υποτέλειας» τη «θεωρία» ότι μια χώρα δεν μπορεί να δρα μονομερώς.

«Κάθε χώρα που είναι δημοκρατική είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Παίρνει υπόψη της το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά αποφασίζει με βάση το δικό της συμφέρον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «ακυρώσει» τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Όσον αφορά στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιδράσεις των αγορών, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «ανεπιθύμητη εξέλιξη» την πτώση του Χρηματιστηρίου, προσθέτοντας όμως πως η πτώση «δρομολογήθηκε» από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και δεν αντανακλά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους φόβους τους πως μια κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος της χώρας.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις της κυβέρνησης πως η συμπεριφορά της Κουμουνδούρου έχει υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας έναντι της τρόικας, ο κ. Λαφαζάνης αντέτεινε πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να «ενδυναμώνουν» τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, «εφόσον όμως θέλει να διαπραγματευτεί».

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται. Απλά ακολουθεί και παρακολουθεί τις θελήσεις και τις επιβολές των πιστωτών», συμπλήρωσε.

Οχι σε μονομερείς ενέργειες από Βίτσα - Πετάμε τα 19 προαπαιτούμενα

«Είμαστε μια πολιτική δύναμη που λέμε ότι τα μνημόνια είναι αντιλαϊκά. Ερχόμαστε για να ακυρώσουμε στην πράξη και στην ουσία τα μνημόνια», δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. 

«Δεν έχουμε λόγο να συζητήσουμε τα 19 προαπαιτούμενα. Τα πετάμε έξω με τα 20 μέτρα της Θεσσαλονίκης. Εχουν να κάνουν με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εχουμε καταθέσει δύο νομοσχέδια και ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε και άλλα.  Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι θα υπακούσουμε στην εντολή του ελληνικού λάου . Με μια έννοια το μπαλάκι είναι και στους δυο. Στην κυβέρνηση και στους θεσμικούς εκπρόσωπους. Εμείς λέμε ότι αυτά δεν γίνονται. Ελάτε να συζητήσουμε για το χρέος με βάση αυτή τη λογική», συνέχισε. 

«Βεβαίως από κει και πέρα, θα κάνουμε διαπραγματεύσεις. Έχουμε πει δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Το μεγάλο ομόλογο είναι Ιούλιο και Αύγουστο. Μέχρι τότε θα έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση», είπε ακόμη, προσθέτοντας πως «τον Σαμαρά τον σπρώχνουν γιατί έχει αποδεχθεί το πλαίσιο αυτό. Εχει συνυπογράψει. Είναι συνιδιοκτησία του οι μνημονιακές πολιτικές. Ο κ Σαμαρας έχει επαναφέρει την θεματολογία του 2012». 

«Θα είμαστε σε συνεχή σχέση με το λαό. Θα έχουμε νωπή λαϊκή εντολή», υπογράμμισε, μιλώντας στο Mega, ενώ απαντώντας στους επικριτές τους ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «θα κατέβουμε στις εκλογές με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με αυτή την εντολή θα προχωρήσουμε». 

Οσον αφορά στο τι εννοούν ως ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας είπε χαρακτηριστικά: «Τι εννοούμε ρήξη; Μην παίρνετε ως δεδομένο τη ρήξη. Αλλάζουμε σε ένα σύστημα». 

Τι θα κάνει, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ανέβει στην εξουσία; «Θα κάνουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα κάνουμε το μισθό 751 ευρώ, θα δώσουμε τη 13η σύνταξη, το νόμο για τα ληξιπρόθεσμα, την ΕΡΤ... Ολα αυτά θα τα κάνουμε από εσωτερική αναδιανομή και συγχρόνως θα διαπραγματευόμαστε για το χρέος», απάντησε.

«Θα μας κόψουν τα λεφτά λέτε;», διερωτήθηκε, απαντώντας πως «τα λεφτά αφορούν σε ομόλογα που αφορούν στο ΔΝΤ... Μετακυλίονται και ζητήματα που αφορούν στη ρευστότητα των τραπεζών». 

Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ και τις επαφές που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Δεν έχουμε βρει τίποτα. Έχουμε κοινή αντίληψη πάνω σε τρία ζητήματα: το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η πολιτική αλλαγή πρέπει να γίνει τώρα, να πάμε σε εκλογές τώρα». 

«Εμείς τη μάχη θα τη δώσουμε εντός της ΕΕ. Δεν μπορούμε να παίρνουμε ως δεδομένο όλα αυτά τα πράγματα. Ας πει η ΝΔ ή Το Ποτάμι, τι λέει σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας; Θα τα δεχθεί; Ναι; Οχι;», είπε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «το μέιλ του Χαρδούβελη ειναι απάντηση. Αρα υπάρχει δεδομένο. Πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό». «Εγώ λέω αυτά τα 19 δεν πρόκειται να τα κάνω πράξη», δήλωσε ο κ. Βίτσας, σημειώνοντας πως «αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος έχουμε μνημόνιο», αλλά και ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «παλεύουμε για μια αυτοδυναμία μιας πολίτικης συγκεκριμένης». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης