Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διορθώσει τις φορολογικές αδικίες

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διορθώσει τις φορολογικές αδικίες

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων - Πρότειναν μεταξύ άλλων μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διορθώσει τις φορολογικές αδικίες
Τη διαβεβαίωσή του ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση θα αποκατασταθούν οι φορολογικές αδικίες, θα γίνουν νομοθετικές αλλαγές και θα δημιουργηθεί αναπτυξιακό κλίμα, με ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας κ.λπ., εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι προτάσεις του κόμματος θα δημοσιοποιηθούν πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους μεταξύ Ελλάδας και τρόικας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι πρόθεσή του είναι η σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν. Στόχος μας είναι να συνάψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία και να πετύχουμε μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση, είπε.

Κλείσιμο
Παράλληλα, επαναβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του για τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, καθώς θεωρεί τα επιμελητήρια βασικούς φορείς για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

 Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το αμέσως προσεχές διάστημα το κόμμα θα πραγματοποιήσει ειδικές εκδηλώσεις για την οικονομία, καθώς αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης, που μπορούν να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρεις με τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν τόσο οι επικείμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα όσο και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα βόρεια.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επιμελητήριων ανέπτυξαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις θέσεις και της προτάσεις τους για τα προβλήματα του κλάδου, κυρίως δε για το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα, ο Κων. Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ κατέθεσαν τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και συγκεκριμένα ανέφερε ότι για το θέμα των «κόκκινων δανείων» θα πρέπει να υπάρξει η θέσπιση ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μπορεί να είναι υπερχρεωμένες, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες.

Αυτό θα επιτευχθεί με την αναπροσαρμογή του χρέους σε επίπεδο που να καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του. Θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της ταχείας επικύρωσης προσυμφωνημένων διαδικασιών αναδιάρθρωσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωσης της αποδοτικότητας, της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων αυτών.

Στις γενικές αρχές του νέου πλαισίου θα πρέπει να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί μια εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών.

Για το φορολογικό οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων πρότειναν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%, τη μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 30% για τις προσωπικές επιχειρήσεις και στο 60% για τις Α.Ε., ενώ για τα φυσικά πρόσωπα πρότειναν αφορολόγητο 7.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης το 32%.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΕ στο εξοντωτικό ποινολόγιο, όπως είπαν, της εφορίας, ζητώντας τον εξορθολογισμό του και κυρίως την παύση της προσωποκράτησης. Τόνισαν δε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 25 έως 100 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, καθώς και τη σημαντική μείωση του ΦΠΑ.

Για το ασφαλιστικό το προεδρείο της ΚΕΕ τόνισε την ανάγκη για τη θέσπιση μιας αποτελεσματικής και εφαρμόσιμης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με κεφαλαιοποίησή τους και αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στο θέμα της αδήλωτης εργασίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μάστιγα για την κοινωνία αλλά και για τις υγιείς και νομοταγείς επιχειρήσεις που δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους επιχειρηματίες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη μαύρη εργασία.

Ζήτησαν, δε, την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας, επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η στάση από την πλευρά των τραπεζών, τα επιτόκια χορηγήσεων των οποίων παραμένουν απαγορευτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη, είναι ανάγκη να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων», καθώς και στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε ειδικότερα και στο θέμα του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προβεί άμεσα στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και ταυτόχρονα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της νοθείας στον τομέα των καυσίμων.

Επιπλέον, στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, η οποία σήμερα αγγίζει τα όρια της δήμευσης.

Τέλος, για το θέμα του παραεμπορίου αναφέρθηκε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα στα τελωνεία όλης της χώρας, από όπου διαπιστωμένα περνούν στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες παράνομων προϊόντων.


    

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης