Γκίκας Χαρδούβελης: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και τι φέρνει στη διαπραγμάτευση

Διαβάστε το βιογραφικό του - Υπήρξε συνεργάτης των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου - Έχει ζήσει από μέσα τη διαπραγμάτευση, αλλά και την υπονόμευση - Παρελθόν ο Γιάννης Στουρνάρας, που εικάζεται ότι θα μετακινηθεί στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Τεχνοκράτης, εξ απορρήτων οικονομικός σύμβουλος και συνεργάτης πρωθυπουργών, χωρίς να περάσει ποτέ από υπουργεία και κόμματα... Και αυτό δείχνει πολλά για το χαρακτήρα και το ήθος του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη.

Προσηνής και ήπιων τόνων άνθρωπος, με όραμα για την οικονομία και τη χώρα, προσέφερε τις υπηρεσίες του όποτε του ζητήθηκε και χωρίς ανταλλάγματα. Η «θητεία» του στο Μέγαρο Μαξίμου συνδυάστηκε με την «καλή» εποχή των μεταρρυθμίσεων επί κυβερνήσεως Σημίτη (2000-2004), αλλά και με την κρίσιμη για τη διάσωση της χώρας περίοδο της πρωθυπουργίας Παπαδήμου (2011-2012).

Ποτέ δεν άκουσε δημόσια «ευχαριστώ» και επαίνους, συνέβαλε στην στήριξη της οικονομίας όταν χρειάστηκε, αλλά πάντα επέστρεφε στη δουλειά του στο πανεπιστήμιο ή στον ιδιωτικό τομέα, όταν τα κομματικά επιτελεία έβαζαν μπροστά τους δικούς τους μηχανισμούς και σχέδια.

Μάλιστα, το πρόσωπο του κ. Χαρδούβελη είναι ίσως περισσότερο γνωστό και χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, παρά στη χώρα μας, όπου οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν περιθώρια για ανθρώπους που δεν «εντάσσονται» στα κομματικά καλούπια.

Ήδη, το χειμώνα του 2011 είχε δώσει «σκληρές» εξετάσεις στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σε μια κυβέρνηση με στήριξη τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), τα οποία όμως σχεδίαζαν εκλογές καθόλη τη διάρκεια της θητείας της και ποτέ δεν παρείχαν τη στήριξη που χρειαζόταν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Για τους περισσότερους στα κόμματα, η περίοδος εκείνη ήταν «μεταβατική» και εξέφραζε μια προσπάθεια να κρατηθούν ή να αναρριχηθούν στην εξουσία, παρά διάθεση και μαχητικότητα για την διάσωση της χώρας.

Το βιογραφικό του κ. Χαρδούβελη

Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς  και Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK.

Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 - Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC.

Επίσης, είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).

Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά.

Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441).

Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (61)

Mηνας

Κατι που τα λεει ολα. Συμβουλος Σημιτη το 2000-2004!!!΄Στην πιο αμαρτωλη περιοδο. Και τι ακριβως συμβουλευε ο μεγας οικονομολογος το αφεντικο του λιγο πριν την καταστροφη?? Δεν εβλεπε την θυελα που ερχοταν? Αν την εβλεπε και δεν εκανε τιποτα η αν δεν την εβλεπε καθολου ειναι ο καταλληλος για αυτο το υπουργειο?Κατα τον Σαμαρα ειναι ο καταλληλος!!Αισχος αισχος..

catwalk

και ομως, χωρις να ειμαι πασοκτζης, πιστευω οτι ηταν ισως η μονη περιοδος που ολοκληρωθηκαν εργα στην Ελλαδα.

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Η ολυμπιάδα του 2004 στοίχισε στον Ελληνικό λαό περίπου (πρωτοφανές , γιατί δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ) απο 50-100 δις. Χρέος στην καμπούρα των παιδιών μας και των εγγονιών μας

Χρυσός

Τον χρυσό από τα υπόγεια της ΤτΕ ποιος τον έδωσε για να μπούμε στη νομισματική?

Ελευθέριος

και μόνο αν πέρασε από τον Σημίτη και δεν "άγγιξε", όπως υπονοεί ο συντάκτης του άρθρου, είναι μεγάλη επιτυχία. Αν ήταν σημιτάνθρωπος του 1998-1999, θα τον έκλαιγαν οι ρέγγες. Όσο για την περίοδο Παπαδήμου, πρέπει να ένοιωθ πολύ μόνος.... Μόνο ο Καρατζαφέρης στηριξε τότε ενσυνείδητα τον Παπαδήμο και τον έφαγε η μαρμάγκα ;-)

ελενη

Συμπαθεστατος καθηγητής αλλά σύμβουλος του Σημίτη? Απογοήτευση!

Ο - Έλληνας.

Αγαπητέ Κωστή Πλάντζο, γιατί δεν αναφέρεις ότι νέος Τσάρος τής Οικονομίας κατάγεται από τα Πούλιθρα Νότιας Κυνουρίας, μικρούτσικο χωριό πίσω από το Λεωνίδιο, και είναι γείτονάς μου? Επιτέλους, η Αρκαδία έχει και πάλι τρεις υπουργούς,τον Γκίκα Χαρδούβελη, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, και τον αμετακίνητο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Κάνα δυο ακόμη και θα πιάσουμε τα επίπεδα επί παντοδυναμίας τού Μεγάλου Ανδρέα, πού οι Αρκάδες υπουργοί δεν πέφτανε κάτω από τέσσερις! Βλέπετε ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης έχει προνοήσει και εξασφαλίσει στους συντοπίτες του για καμιά πεντακοσαριά χρόνια συνεχόμενη εξουσία...

@Ο - Έλληνας.

Να τους χαίρεσαι όλους τους πολιτικούς σου . Γιαυτό 40 χρόνια τώρα δεν φτιάχνουν ένα δρόμο και σκοτώνεται ο κόσμος όλος? Γιαυτό η Πελοπόννησος έχει τους πιο θρησκευομενους κατοίκους ( και επισκέπτες)? Γιατί όποιος περνάει τον Ισθμό σταυροκοπιεται συνέχειά και λέει: ΒΟΗΘΑ ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ Kαι κάτι άλλο. Μην πιάνεις στο στόμα σου τον Κολοκοτρώνη. Ειναι ανεπίτρεπτο , προσβολή και μέγα ασέβεια. Αν ήξερε ο Κολοκοτρώνης ποιοι ήταν οι πολίτικοι που θα μας κυβερνούσαν 150 χρόνια μετά , ίσως δεν θα είχε ξεσηκωθεί καθόλου.

Αγύριγο κεφάλι

ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΗΣ! Αρεστός στους Γερμανούς Υπάτους μας! Θα εφαρμόσει, όπως ΟΛΟΙ τους οι κυβερνώντες, πολιτική Μερκελισμού! (Στυψίματος των φτωχών και των βιοπαλαιστών! Ανεργία και για τον λαό …"δεν μας ενδιαφέρει αυτοί αν ζουν και πως ζουν"!). Έξω ΤΩΡΑ από την ΕΕ! Κατώτατοι μισθοί και συντάξεις τον μήνα 1.500 Ευρώ ΚΑΘΑΡΑ! Εάν (λένε ότι) ΔΕΝ έχουν, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ από τ΄ ΑΠΟΨΕ! ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ! Ο Μερκελισμός του λαϊκού στυψίματος, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Γιωργος

Να τα μας!!!τελικα το αγυριγο κεφάλι ειναι κ σταλινικος ΚΚΕ στις 19:04!!να προσέχουμε που πατάμε copy-paste!!

Νικος

Είτε ΝΔ ψηφίσετε, είτε ΣΥΡΙΖΑ, κουμάντο θα κάνει ο χοντρός. Τι δεν καταλάβατε? Αντί να είναι στη φυλακή μαζί με τον Άκη το παίζει ηγέτης της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ θα σας κυβερνά μέχρι να πεθάνετε!!!

Σωτήρης

Φίλε για το χοντρό οι πόρτες της φυλακής έκλεισαν και γι΄αυτό εφρόντισε ο κ. Σαμαράς. Να μας ζήσουν και εις άλλα με υγεία...

ΒΕΒΑΙΩΣ

Αγαπητε Νικο δεν το εχουν καταλαβει ακομα οτι το πασοκ ηρθε για να μεινει.Ειναι σαν τις γατες εφταψυχο,σκληρο,αμετανοητο,κολλημενο με την εξουσια.Ασφαλως δεν προκειται να γλυτωσουμε απ αυτους ακομα και αν πανε 1,5%.Προτεινω στους υπολοιπους να μαθουμε να ζουμε μ αυτους.

Κώστας

Όπως καταλαβαίνετε ο άνθρωπος αυτός έχει κάνει πάρα πολλές σπουδές, με πάρα πολλές δραστηριότητες, είναι πολύ μπροστά από τις άλλες μετριότητες και γι αυτό δεν θα τον αφήσουν και πολύ για να παράξει έργο. Αυτό είναι βεβαιότατο, γιατί στην Ελλάδα θέλουν να κάνουν κουμάντο πάντα οι μέτριοι και οι αυλοκόλακες. Είναι πανεύκολο να το καταλάβει κάποιος ανατρέχοντας στην πολιτική ιστορία του παρελθόντος μας. Αυτή βρίθει από τον φανερό και ύπουλο παραγκωνισμό των πολύ αξίων και την επικράτηση πάντα και δια πάντα των μετριωτάτων και δη ανιστόρητων πολιτικάντηδων. "Ήθελε λέει να είναι άξιος και να υπερέχει, υποβιβάστε τον". Εδώ είναι Βαλκάνια και δη παιχνιδοελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε. Κατάλαβες, Γκίκα, σε τι καρέκλα σε έβαλαν και για πόσο θα κάθεσαι εκεί; Μπορεί να είσαι λιοντάρι αλλά σε έχει ήδη περικυκλωμένο πλήθος γυπαετών που θα σε τσιμπάνε έξυπνα και ύπουλα μέχρι να αποκάμεις. Ελλάδα τη λένε τη χώρα μας, μην το ξεχνάς.-

δημητρης

όπως καταλάβατε ο υπουργός οικονομικών παραμένει Γερμανοτσολιάς.Τελικά η Φράου δεν αφήνει στον pet Antonis ούτε την ουρά του να κουνήσει.Και το πάρτι ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ

lol

Για όσους ΄μπορούν να καταλάβουν πέντε πράγματα, η επιλογή Χαρδούβελη είναι Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΗ. Τέλος. Σώζει από μόνη της την παρτίδα του ανασχηματισμού για την συγκυβέρνηση, μετά και την εντελώς άδικη και λαικιστικη καρατόμηση Χατζηδάκη-Σκορδά-Θεοχάρη-Άδωνι. Απολύτως άξιος να χειριστεί το θέμα της αναδιαρθρωσης του χρέους και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αλλά και το εξίσου κρίσιμο ζήτημα (μολονότι δεν παίζει συχνά στα πρωτοσέλιδα) της αναδιαρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων μέσω συγχωνέυσεων επιχειρήσεων, που, αν γίνει σωστά, θα αναδιατάξει το επιχειρηματικό τοπίο της χώρας διαμορφώνοντας τις συνθήκες της επόμενης μέρας.

ΑΣΤΟΣ

Το δογματικό υφάκι, να υποθέσω οτι είναι προίον πολυετούς ενασχόλησης με τα συνδικαλιστικά της ΝΔ στην ΟΛΜΕ?...εκτός κι αν νομίζεις οτι απευθύνεσαι ακόμα σε μαθητές....

@Astos

Τι ανάγκη έχεις εσύ που ψηφίζεις τον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς. Τερμα η κατάληψη γατάκι ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

44D2FCE5-2301-212D-D3E4-7CC6E861FB6E

Κωμική και άδικη αύξηση των 30 ευρώ στον κατώτατο μισθό που προτείνει η υπουργός Εργασίας αναφέρει ο Στέφανος Μάνος και επαναφέρει την πρόταση του για μισθό 669 ευρώ και σύνταξη για όλους στα 700 ευρώ

9