Αναστασιάδης: «Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο»

Αναστασιάδης: «Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο»

«Αν δεν υπήρχε συμφωνία και κατάληξη σε πρόγραμμα στήριξης θα κατέρρεαν οι τράπεζες καθώς η ΕΚΤ θα σταματούσε την έκτακτη ρευστότητα», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - Συμπλήρωσε πως φοβήθηκε και για έξοδο από την ΕΕ

Στ.Αδαμίδης: Βάζει σε τάξη τα θέματα της ΑΕΚ
Αναστασιάδης: «Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο»
 Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ολοκληρώνοντας τη κατάθεση του στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία ρωτήθηκε αν εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την επιβολή του κουρέματος στις καταθέσεις. Αποκάλυψε ότι έγιναν  συναντήσεις με σωρεία εγκρίτων νομικών στην Κύπρο, αλλά και με γνωστό νομικό οίκο του εξωτερικού. Η απάντηση ήταν ότι η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι εάν μιλούμε για οφέλη του συνόλου υποχωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε χαρακτηριστικά : "Ήθελαν (Eurogroup) να μου αποστερήσουν και το τελευταίο ανάχωμα όταν μου ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών αναβλήθηκε. Ζητούσαν την Κυριακή 17 Μαρτίου η Κυπριακή Βουλή να συνέλθει και να εγκρίνει την πρόταση διαφορετικά την Τρίτη θα οι τράπεζες θα παρέμειναν κλειστές. Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο".

Κούρεμα ελληνικού χρέους
Κλείσιμο

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που δεν διεκδίκησε η Κύπρος κάποια στήριξη για την συμβολή της στην απομείωση του ελληνικού χρέους, είπε ότι την κύρια ευθύνη δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά κυρίως την κυπριακή (Δημήτρης Χριστόφιας) που δεν έθιξε τότε το θέμα. Το κόστος για τη Κύπρο από το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν 4,5 δις.

Δεν ενημέρωσα τους συγγενείς μου

Αν και τα μέλη της επιτροπής δεν ρώτησαν τον κ. Αναστασιάδη για την μεταφορά πολλών εκατομμυρίων ευρώ εκτός Κύπρου, από συγγενικά του πρόσωπα πριν από την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα ο ίδιος ζήτησε να κάνει αναφορά αλλά η επιτροπή απέρριψε το αίτημα σημειώνοντας πως δεν είναι θέμα που εξετάζεται. Ο κ. Αναστασιάδης επέμεινε λέγομτας: "Δεν θα πω παρά μόνο ένα. Ουδεμία πληροφόρηση έδωσα. Ζήτησα πρώτος να εξεταστώ. Με βάση τα δεδομένα του φόρου εισοδήματος".

«Καρφιά» κατά Χριστόφια

Eντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη κατά την έναρξη της κατάθεσης του στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, όταν κλήθηκε να ορκιστεί. Όπως είπε θα ορκιστεί ως Χριστιανός και Ορθόδοξος. Η αναφορά αυτή ουσιαστικά αποτελούσε "καρφί" στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος είχε αρνηθεί να ορκιστεί λέγοντας πως το κράτος είναι κοσμικό. Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε και να απαντήσει στις ερωτήσεις τις επιτροπής με αποτέλεσμα σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου να διατάξει ποινική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης ο Αναστασιάδης δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία: «Από την επιλογή του να είμαι αρεστός ή ωφέλιμος επέλεξα να είμαι ωφέλιμος»,  αναφερόμενος στην απόφασή του να αποδεχθεί τη συμφωνία του πρώτου Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών, απαντώντας στη γερμανική θέση ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ήταν πρόταση της κυπριακής πλευράς. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για bail- in (κούρεμα καταθέσεων) ήταν μια προειλημμένη απόφαση που άρχισε από τις Συνόδους των G20 και λόγω της μη λήψης έγκαιρων μέτρων "θεώρησαν ότι ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να το εφαρμόσουν".

Βρέθηκα προ του διλήμματος είτε να πω ένα ηρωικό όχι για μερικά 24ωρα ή να αποδεχθώ την τελική πρόταση, προσμετρώντας τα δεδομένα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, είπε ο κ. Αναστασιάδης και σημείωσε πως σε περίπτωση μη κατάληξης σε πρόγραμμα στήριξης η Κύπρος θα πήγαινε σε άτακτη χρεοκοπία.

 Όπως είπε, αν δεν υπήρχε συμφωνία και κατάληξη σε πρόγραμμα στήριξης θα κατέρρεαν οι τράπεζες καθώς η ΕΚΤ θα σταματούσε την έκτακτη ρευστότητα, το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει 19,7 δισ. προς τους καταθέτες, άλλα 11 δισ. για τον ELA και αλλά 5,8 δισ. σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή συνολικά έπρεπε να καταβάλλει 36,5 δισ. ευρώ.

Όπως πρόσθεσε, η κατάρρευση των τραπεζών θα οδηγούσε 6.000 άτομα στην ανεργία, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρεοκοπούσαν. Μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν αναγκαστικά και έξοδος από το ευρώ με υποτίμηση του νομίσματος, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και συμπλήρωσε πως φοβήθηκε και για έξοδο από την ΕΕ, ενώ υπήρχε και η απειλή για πολύ κακή λύση στο Κυπριακό.

"Προτίμησα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός", είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε πως στο πρώτο κούρεμα η συνεισφορά ουσιαστικά θα γινόταν μόνο μια φορά και παράλληλα θα διασώζονταν ταμεία προνοίας.

Κληθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Πική να σχολιάσει την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας τον Ιούλιο, μετά την κατάθεση του Μιχάλη Σαρρή στην Ερευνητική, ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ήταν πρόταση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως απέστειλε στην γερμανική πρεσβεία συγκεκριμένη επιστολή στην οποία επεσήμανε τις πραγματικότητες.

Αναφερόμενος στο ιστορικό για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στο Eurogroup, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η ΕΕ πρότεινε κούρεμα 3% μέχρι 100.000, 5% πάνω από τις 100.000 και 7% πάνω από μισό εκατομμύριο. Όπως είπε, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από ομάδα κρατών μελών τα οποία αντιπρότειναν το κούρεμα καταθέσεων με 5% των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων με 12,5%.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί (οι εταίροι στο Eurogroup), ακόμα και αν η κυπριακή πλευρά ήταν αυτή που πρότεινε το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, το αποδέχθηκαν, αφού ήταν παράνομο. "Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε αποτελούσε πρόταση ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών", σημείωσε.

Διαβάστε όλο το χρονικό των ενεργειών που οδήγησαν στο κούρεμα των καταθέσεων, όπως τις κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης στην ερευνητική επιτροπή:

Εισαγωγή Αναστασιάδη

Χρονικό ένα

Χρονικό δύο

Χρονικό τρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης