Ο Νίκος Αναστασιάδης νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 57,48%

Ο Νίκος Αναστασιάδης νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 57,48%

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας -Η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας,του έβδομου κατά σειρά, είναι προγραμματισμένηγια τις 10 το βράδυ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία»

Ο Νίκος Αναστασιάδης νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 57,48%
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48% Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42% Ο κ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Κλείσιμο
Ζητούμενο η αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην χώρα
Επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου διεξήχθησαν σήμερα στην Κύπρο, με τους 545.491 ψηφοφόρους οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στους κ.κ. Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, με ζητούμενο την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην χώρα.

Συνολικά λειτοούρησαν 1.139 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 40 στο εξωτερικό.

H ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του έβδομου κατά σειρά, είναι προγραμματισμένη για τις 10 το βράδυ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».

Άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι αρχηγοί των κομμάτων

Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό της. «Από αύριο, όλοι μαζί, μονιασμένοι να στρωθούμε στη σκληρή δουλειά, για να σώσουμε τον τόπο μας», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτή την εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, θα καθορίσει την προοπτική και το μέλλον του τόπου, εκφράζοντας ελεύθερα τη βούλησή τους.

«Τα ζητήματα και τα διλήμματα αυτής της αναμέτρησης τέθηκαν κατ' επανάληψη και αφορούν την προοπτική επίλυσης του κυπριακού, την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, με τρόπο που δεν θα φορτώνει τις συνέπειες στους ώμους των εργαζομένων και την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η αυριανή μέρα να βρει τον τόπο με πολιτικές, οι οποίες θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του λαού και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να δείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα, ώστε συλλογικά να χειριστούν τα δύσκολα ζητήματα που είναι ενώπιον του κυπριακού λαού.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε δυσφορία και λύπη, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα παραβίασε τη σχετική νομοθεσία. «Ξέφυγε από τα πλαίσια της νομοθεσίας και τοποθετήθηκε πολιτικά, ως να ήταν παραμονές και όχι η ημέρα των εκλογών, απευθύνοντας ξεκάθαρη και σαφή έκκληση για υπερψήφιση της δικής του υποψηφιότητας», ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στο Γενικό Εφορο εκλογής.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σε δηλώσεις, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, είπε ότι σήμερα ο κυπριακός λαός με συλλογική ευθύνη αποφασίζει για το μέλλον του, για το μέλλον των παιδιών του και για το μέλλον των επόμενων γενεών.

«Σε αυτή τη φάση ο στόχος όλων από την επομένη είναι η διαμόρφωση συνθηκών για αντιμετώπιση των σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων και στήριξης του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας. Επιπρόσθετα, πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε το κράτος και οι πολίτες να ξαναβρούν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία τους», είπε ο κ. Καρογιάν.

Ο αρχηγός του ΔΗΚΟ κατέληξε ευχόμενος η αυριανή ημέρα να είναι τέτοια που να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και να πρυτανεύσει η σύνεση από όλους, ώστε η Κύπρος να καταστεί ξανά αξιόπιστη χώρα.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να μη υποστηρίξουν κανένα από τους δύο υποψηφίους, δήλωσε ότι από αύριο πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια και ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγρυπνά για μια καινούρια εθνική στρατηγική στο μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου, για να βγει η πατρίδα μας από τη δεινή οικονομική κατάσταση και να εργάζεται για την στερέωση του κράτους και των θεσμών, αλλά και την ανοικοδόμηση τους, ώστε να υπάρχει η αναγκαία εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό και πολιτειακό σύστημα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η σημερινή είναι η ημέρα του καθήκοντος και κανένας δεν μπορεί να λιποτακτήσει μπροστά στην ευθύνη για βοήθεια προς την πατρίδα. Είπε ότι στην πρόσκληση για ανόρθωση της πατρίδας μας, ανάταση και επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι παρόντες, γεγονός που θα τους δώσει το δικαίωμα την επομένη για συμμετοχή στην προσπάθεια να επανέλθει η αξιοπρέπεια και η ελπίδα στην Κύπρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης