Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ακρόπολη...»

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ακρόπολη...»

«Δεν θα μας συγχωρέσει η ιστορία, αν δεν κάνουμε το σωστό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών - Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσαν οι ΚΟ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη σχετική έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ακρόπολη...»
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσαν οι ΚΟ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη σχετική έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Επιχειρηματολογώντας, ο υπουργός Οικονομικών και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι «η ερμηνεία του Συντάγματος είναι νομικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως ζήτημα ερμηνείας της ιστορίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο βρετανικό δίκαιο που θα διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κατασχεθεί δημόσια περιουσία. Συγκεκριμένα είπε: «Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο λαϊκίστικος μύθος περί αγγλικού δικαίου. Όταν πας στον δανειστή σου και λες θέλω δάνειο και εκείνος σου λέει πάρτο, μπορείς να τους πεις ότι δώσε μου το δικαίωμα να καθορίζω εγώ μόνος μου, ο δανειζόμενος, τους όρους του δανείου; Το έχετε ακούσει ποτέ αυτό;…»

Κλείσιμο
Και συμπλήρωσε «γι’ αυτό όλες οι χώρες, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία συνάπτουν τυποποιημένες συμβάσεις που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο γιατί αυτό το δίκαιο κυριαρχεί στις αγορές του χρήματος και κεφαλαίου και η δικαιοδοσία ανήκει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για ορισμένα θέματα και στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου για ορισμένα άλλα θέματα».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός απάντησε και στα σενάρια κατάσχεσης της πολιτιστικών μνημείων λέγοντας «για το κρίσιμο θέμα αν μπορούν να κατασχεθούν τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, ο ορυκτός πλούτος, όλη η δημόσια περιουσία η απάντηση είναι όχι γιατί ίσχυε εξ αρχής και θα ισχύει το ελληνικό δίκαιο εκτέλεσης με αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων. Και δεν μπορεί να εκτελέσει κανείς εις βάρος του ελληνικού δημοσίου περισσότερο από ότι μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης που έχει να εισπράξει από το ελληνικό δημόσιο και καταφεύγει στα ελληνικά δικαστήρια. Μόνο την ιδιωτική περιουσία, όχι την δημόσια περιουσία. Μη τολμήσει κανείς να πει κανείς το ψέμα για την Ακρόπολη ή για την Δήλο ή το ψέμα για τον ορυκτό πλούτο που αγωνιζόμαστε να αξιοποιήσουμε στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο ή στο Κρητικό»  

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Κρίνεται η μοίρα του τόπου για την επόμενη δεκαετία ας μην χάσουμε την ευκαιρία» και απευθυνόμενος στην αριστερά πτέρυγα πρόσθεσε ότι «μας ρωτούν οι εταίροι αν θέλουμε αυτά που μας δίνουν. Αν δεν τα θέλουμε έχουμε το κυριαρχικό δικαίωμα να κάνουμε μια άλλη επιλογή . Γι αυτό και σας ζητώ να πείτε έντιμα την άλλη επιλογή. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά μπορείς να επιλέξεις το απόλυτο αδιέξοδο. Τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει τον λαό στο αδιέξοδο; Η κούραση η ταλαιπωρία και κυρίως ο λαϊκισμός και η συσκότιση».

Τα επιχειρήματα του υπουργού για την ψήφιση του νομοσχεδίου

«Δεν θα μας συγχωρέσει η ιστορία αν δεν κάνουμε το σωστό»... Με αυτήν τη δραματική φράση έκλεισε την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να κάμψει τις αμφιβολίες που ενδεχομένως έχουν ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το αν θα υπερψηφίσουν το νέο πρόγραμμα.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός εξήγησε αναλυτικά τι σημαίνει η έγκριση του προγράμματος και τι θα γίνει σε περίπτωση που καταψηφιστεί.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε

«ΝΑΙ σημαίνει :

-          Διαγραφή χρέους 100 δις

-          Θα πάρουμε νέο δάνειο 130 δις για χρηματοδοτικές ανάγκες  εως 2015 (τα μισα PSI και τράπεζες και τα υπολοιπα ρευστότητα)

-          Μείωση μέσου επιτοκίου κατά 1,5 μονάδα και άρα μείωση ετήσιων τόκων κατά 3,5 δις.

-          Μετακίνηση λήξεως ομολόγων κατά 40 χρόνια

-          Διάσωση καταθέσεων τραπεζικών

-          Περιορισμό απωλειών ασφαλιστικών ταμείων

-          Εγγύηση ενδιάμεσης ρευστότητας

-          Εστίαση κοινοτικών κονδυλίων στην πραγματική οικονομία

-          Προγραμμα διαρθρωτικών αλλαγων ανοιγμα επαγγελμάτων

-          Μηχανισμό επιτήρησης και συμπίεσης τιμών κυρίως για το καλάθι νοικοκυράς

-          Προσθετα δημοσιονομικά μετρα 3 δις  για το 2012

-          Πρόσθετα μέτρα και για το 2013 και 2014

-          Μείωση κατωτάτου μισθού και περιορισμό συλλογικών συμβάσεων

-          Περικοπές επικουρικές συντάξεις και κύριες μόνο σε ταμεία με υψηλό μέσο όρο

-          Παραμονή στο ευρω

ΟΧΙ σημαίνει:

-          Επαναδιαπραγμάτευση ; Όσοι μιλούσαν έπαψαν να το κάνουν

-          Μήπως οι εταίροι μπλοφάρουν; Αυτά μπορεί να τα λένε μονο όσοι έχουν άγνοια κινδύνου και τις κατάστασης στην  Ευρώπη και τι λένε όχι μόνο η Γερμανία αλλά και οι άλλες χώρες

-          Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα; Αδύνατο

-          Μηπως μπορούμε να πάμε σε βολική συντεταγμένη χρεοκοπία και να διαγράψουμε 200 δις; Αυτό προδιαθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και αυστηρότατες περικοπές

-          Ασύντακτη χρεοκοπία; κατι τέτοιο σημαίνει αδυναμία επανακεφαλαιοποιησης τραπεζικού συτηματος περαιτέρω μείωση ρευστότητας ανεργίας, αδυναμία εμπορίου μεσω  γραμμών του τραπεζικού συστήματος αδυναμία εισαγωγών, αναγκαστική έξοδο από ευρώ για να επιβιώσουμε και επάνοδο σε δραχμή η με δραματικές πληθωριστικές συνέπειες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης