Κεχαγιά: Θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της Βόρειας Μακεδονίας να καταγγείλουμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Κεχαγιά: Θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της Βόρειας Μακεδονίας να καταγγείλουμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Θα έπρεπε ήδη να έχουν κυρωθεί τα 3 μνημόνια συνεργασίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

kexagia
Για το αν πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της καταγγελίας της Συμφωνίας, αν η άλλη πλευρά συνεχίσει να δείχνει ότι δεν θέλει να την τηρήσει, τοποθετήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά.

«Αυτό θα ήταν "βούτυρο στο ψωμί" της Βόρειας Μακεδονίας και των εθνικιστικών δυνάμεων που την εκφράζουν τώρα. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουμε πει από την πρώτη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θα έπρεπε ήδη να έχουν κυρωθεί τα 3 μνημόνια συνεργασίας» τόνισε η κυρία Κεχαγιά, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν έπρεπε να γίνει τώρα, που ήρθαν στην εξουσία οι εθνικιστικές δυνάμεις του VMRO, έπρεπε να γίνει κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εμπαίζει και τα πολιτικά κόμματα και το εσωτερικό του κόμματός της. Και όλο αυτό γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Ερωτηθείσα για το εάν η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει τις διμερείς σχέσεις μας με την Βόρεια Μακεδονία, η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξήγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή Συμφωνία, ιστορική Συμφωνία, η οποία θα έπρεπε να τιμηθεί και από τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν τιμάται από τις εθνικιστικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες είναι και το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά δεν τιμάται και από την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». «Ακούμε υπουργούς της κυβέρνησης και πρώην υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη σήμερα, να λένε ότι θα καταγγείλουμε αυτή τη Συμφωνία» πρόσθεσε.

Ως προς το όφελος που θα είχε προκύψει από την έγκαιρη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που προβλέπει η Συμφωνία, η κυρία Κεχαγιά επισήμανε ότι «θα αποφεύγαμε να είμαστε εμείς ευάλωτοι απέναντι στη Συμφωνία, ως χώρα. Ένα από τα τρία μνημόνια αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αν μέσα από τη κύρωση ενός τέτοιου μνημονίου, εμείς μπορούμε να μπλοκάρουμε την ενταξιακή πορεία της και να έχουμε αυτό το διαπραγματευτικό και διπλωματικό όπλο στα χέρια μας, αυτό δεν είναι σημαντικό;» διερωτήθηκε.

Κλείσιμο
«Εμείς το αποφύγαμε. Ακούγαμε τον κ. Γεραπετρίτη να λέει ότι τα μνημόνια θα κυρωθούν όσο είναι αυτός υπουργός Εξωτερικών και τώρα λένε ότι ευτυχώς που δεν τα κυρώσαμε, ήμασταν προνοητικοί. Γιατί τώρα θα είχαν κυρωθεί και τα μνημόνια και ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» σημείωσε.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «όλα αυτά ήταν προδιαγεγραμμένα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο ξέρει τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή, ήξερε ότι έρχονται οι εθνικιστικές δυνάμεις, όμορες και αδελφές, ως προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και για εσωκομματικούς λόγους δεν ήθελε να φέρει προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας. Τώρα πληρώνει τα επίχειρα της εξωτερικής της πολιτικής».

Κληθείσα να σχολιάσει τα συμπεράσματα και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και τη σημασία ενός καλού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε πως «η ΝΔ έχει μια πολύ μεγάλη φθορά, γιατί ακόμη κι αν ισχύσουν οι δημοσκοπήσεις που την δείχνουν στο 32%, στο 33% ή στο 31%, θα έχει πέσει 8-10 μονάδες κάτω μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τις εθνικές εκλογές και το περίφημο 41% που της έχει δώσει την αλαζονεία που βλέπουμε σε καθημερινή βάση».

«Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε ότι υπάρχει σταθερά μια ανοδική πορεία. Εμείς θεωρούμε ότι στις Ευρωεκλογές ο κόσμος θα εκφραστεί πιθανότατα πολύ πιο ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι ο στόχος του 17%, το αποτέλεσμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, είναι απολύτως εφικτός, χωρίς να αποκλείουμε και την πιθανότητα να πιάσουμε και το «δυάρι» στις Ευρωεκλογές» όπως δήλωσε. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, ακόμη και με τα ποσοστά που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ, ότι υπάρχει μία πολιτική ανατροπή, διότι δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων κι αυτό θα είναι ένα βήμα ούτως ώστε στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί ακόμη καλύτερα και να κατακτήσει τη νίκη» εξήγησε η κυρία Κεχαγιά, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει το πρώτο βήμα και ότι στις εθνικές εκλογές θα έχουμε ριζική ανατροπή. Θέλω να σας πω ότι έχουμε ενθαρρυντικά μηνύματα. Πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά στις Ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν τα αμφισβητούμε, θεωρώ ότι όχι μόνο θα μας δικαιώσουν, αλλά ότι στην κάλπη θα είναι ακόμη καλύτερα. Θα αναπτυχθεί, στις 3 εβδομάδες που απομένουν μέχρι την κάλπη των Ευρωεκλογών, μια τέτοια δυναμική, η οποία θα δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, έχει προοπτική και ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις πρώτες εθνικές κάλπες».

Ως προς το χαρακτήρα που δίνεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές και, συνακόλουθα, την επιβαλλόμενη σύγκριση με τα ποσοστά των τελευταίων εθνικών εκλογών, η κυρία Κεχαγιά υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συγκριθεί με τις εθνικές εκλογές, διότι ο ίδιος λέει ότι η ψήφος δεν μπορεί να είναι χαλαρή και ότι διακυβεύεται η σταθερότητα, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την προσδιορίζει. Όταν, λοιπόν, διακυβεύονται ζητήματα σταθερότητας, τότε θα μιλάμε για ποσοστά που αφορούν εθνικές εκλογές και για την λαϊκή ετυμηγορία. Δεν μπορούμε να ανατρέχουμε στο 2019, να συγκρίνουμε τη ΝΔ με το τι ήταν πριν 5 χρόνια. Τότε δεν είχε κριθεί ως κυβέρνηση η ΝΔ. Τώρα κρίνεται ως κυβέρνηση μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης».

Τέλος, για την πιθανότητα συμπόρευσης των κεντροαριστερών δυνάμεων και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «οι όποιες διεργασίες γίνουν, φυσικά μετά τις Ευρωεκλογές, θα γίνουν από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω. Δεν θα γίνουν σε επίπεδο κορυφής κι αυτό είναι απολύτως βέβαιο» είπε η κ. Κεχαγιά, καταλήγοντας πως «ο κ. Κασσελάκης είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό το λησμονεί ο κ. Ανδρουλάκης, θέλοντας να υποβαθμίσει την οντότητα του κ. Κασσελάκη, μιλώντας προσβλητικά και υποτιμητικά για «κόμμα Κασσελάκη». Εδώ μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έχει τέτοια δυναμική την οποία ευχόμαστε να αποκτήσει και το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης χαϊδεύει σκυλάκι, κάνει χειραψία, σκουπίζεται και... ξαναβρίζει το Πρώτο Θέμα - Νέα ανάρτηση στα social media

«Τον σκότωσα γιατί βίασε τη σύντροφό μου» - Προφυλακίστηκε ο 51χρονος για την εν ψυχρώ δολοφονία στη Σταυρούπολη


Δύο αδέρφια από το ΜΙΤ «έσπασαν τον κώδικα» του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης