Ψυχραιμία στην κυβέρνηση για υποψηφιότητα Κασιδιάρη στην Αθήνα, «αντάρτικο» στους Σπαρτιάτες

Ψυχραιμία στην κυβέρνηση για υποψηφιότητα Κασιδιάρη στην Αθήνα, «αντάρτικο» στους Σπαρτιάτες

Δεν υπάρχει πρόθεση για εκ νέου νομοθέτηση, εάν εκλεγεί θα τεθεί αυτοδικαίως σε αργία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - 9 βουλευτές των Σπαρτιατών «αδειάζουν» Στίγκα - Δείτε την επιστολή και την εισήγηση που ξεκίνησε τον... «εμφύλιο» στο κόμμα

kasidiaris_stigkas_xr
Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωτόδικα καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη με την πρόθεση του να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας δεν εξέπληξε κανέναν. Ο άλλοτε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, άλλωστε, είχε συμμετάσχει και στις εκλογές του 2014 και του 2019, καταφέρνοντας ο συνδυασμός του να έρθει στην τέταρτη θέση με διψήφιο ποσοστό. Ήταν, άλλωστε, σαφές ότι, μετά τον αποκλεισμό του από τις βουλευτικές εκλογές, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα στρεφόταν εκ νέου στην αυτοδιοίκηση για να βρει «πολιτικό αποκούμπι».

Η εν λόγω εξέλιξη είχε συζητηθεί στο κυβερνητικό επιτελείο πριν τη χθεσινή ανακοίνωση Κασιδιάρη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το Μέγαρο Μαξίμου είχε πάρει την απόφαση να μην νομοθετήσει εκ νέου για τον περιορισμό της συμμετοχής Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έγινε στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών. Προς τούτο συνηγόρησαν δύο δεδομένα: αφενός, η πρόθεση της κυβέρνησης να μην ηρωοποιήσει τον καταδικασμένο για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή και αφετέρου η ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί σε αυτόματη έκπτωση αιρετούς της αυτοδιοίκησης που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για κακούργημα, όπως ο Κασιδιάρης.

Ο Κασιδιάρης, άλλωστε, βίωσε στην πράξη τις πρόνοιες του νόμου 3852/2010 περί έκπτωσης των καταδικασμένων αιρετών στην αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2020, όταν, μετά την πρωτόδικη απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, τέθηκε σε αργία με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν της επιστολής που είχε στείλει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αναπληρώθηκε, ενώ «σφραγίστηκαν» και τα γραφεία που είχαν παραχωρηθεί στον συνδυασμό του μετά το 2019. Ουσιαστικά, από το φθινόπωρο του 2020 ο Κασιδιάρης έπαψε να έχει πολιτικό βήμα, πέρα από τις παρεμβάσεις που έκανε μέσω social media, έστω και αν δεν εξέπεσε του αξιώματος του δημοτικού συμβούλου.

«Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Η Δημοκρατία δε φοβάται κανέναν Κασιδιάρη και αυτή είναι η δύναμή της. Θα είμαστε εδώ και παρότι δεν τον φοβόμαστε, ας μην τον αφήσουμε ανενόχλητο να αλωνίζει μέσα στην πόλη», υπογράμμισε επίσης χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης (ΣΚΑΪ 100,3). Επί της ουσίας, δεν υπάρχει περιορισμός στον Κασιδιάρη να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά εφόσον εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο, τότε θα κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες για την παύση του και από τη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει.

«Σφαγή» στους Σπαρτιάτες

Στο μεταξύ, η επανεμφάνιση Κασιδιάρη προκάλεσε εμφύλιο στους Σπαρτιάτες, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος…εκδηλώθηκαν, συμπαρατασσόμενοι με τον βουλευτή Λάρισας κ. Φλώρο που από βήματος Βουλής τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Κασιδιάρη, για να αδειαστεί στη συνέχεια από τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα, ο οποίος προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι «αχυράνθρωπος» του Κασιδιάρη.

Κλείσιμο
@ellada24.gr

Άρχισαν να τρώγονται οι Σπαρτιάτες: “Μοναδική ελπίδα η υποψηφιότητα Κασιδιάρη για την Αθήνα” – “Ο βουλευτής ενήργησε αυτοβούλως. Θα λάβω μέτρα” #greeknews #spartiates #ellada24 #vouli #kasidiaris #politiki #tiktokgr #greektiktok #fyp

♬ πρωτότυπος ήχος - Ellada24.gr - Ellada24.gr


Σε μια πολιτικά πρωτοφανή κίνηση, οι 9 από τους 12 βουλευτές του κόμματος υπέγραψαν επιστολή κατά του προέδρου τους κ. Στίγκα, μιλώντας για «αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες» δηλώσεις του. «Η ομιλία του κ. Φλώρου σίγουρα ενόχλησε την κυβέρνηση, εκφράζει όμως απόλυτα τους 250 χιλιάδες Έλληνες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους», υπογραμμίζουν οι βουλευτές, ενώ και άλλοι δύο βουλευτές που δεν υπέγραψαν (Γαυγιωτάκης και Ασπιώτης) φέρονται να στήριζαν την επιστολή των συναδέλφων τους. Με άλλα λόγια, όλοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών βγήκαν απέναντι στον πρόεδρο για το «άδειασμα» στη στήριξη της υποψηφιότητας Κασιδιάρη.

epistoli_spartiates


Η στήριξη των βουλευτών δεν εκπλήσσει σίγουρα κανέναν, καθώς αρκετοί εξ αυτών ήταν στελέχη του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» που είχε ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ ορισμένοι ήταν υποψήφιοι και στους συνδυασμούς του κόμματος που δεν συμμετείχε εν τελεί στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, σχολιάζοντας αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη, έλεγαν στο protothema.gr ότι «έπεσε κάθε φύλλο συκής που ενδεχομένως υπήρχε για την ταύτιση με τον Κασιδιάρη», ενώ δεν περνά απαρατήρητη και η…συγκεκαλυμμένη απειλή προς τον Βασίλη Στίγκα ότι «ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος θα επιλυθούν με απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές συνεδριακές διαδικασίες και με τη συμμετοχή της βάσης των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων μας».

Μόνο που οι Σπαρτιάτες δεν έχουν κάνει ως τώρα κανένα συνέδριο, καθώς ουσιαστικά ξεκίνησαν να υπάρχουν και να λειτουργούν ως οργανωμένο κόμμα λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης